Trending By: tex_admin February 27, 2019 @ 11:27am

8 selebriti Hollywood dan tempatan ini mempunyai nama yang berbeza dengan nama sebenar dan ini sebabnya

Selebriti, tidak kira tempatan atau antarabangsa sebenarnya tidak jauh berbeza dengan masyarakat biasa. Meskipun mempunyai pelbagai kelebihan seperti peluang bertemu dengan ahli-ahli kenamaan (VIP) dan hadir dalam majlis berprestij, mereka juga melalui kehidupan seperti insan biasa.

Hakikatnya kehidupan selebriti sentiasa menarik perhatian ramai. Antara yang menarik perhatian adalah nama yang digunakan selebriti, ada yang unik dan tidak kurang juga yang indah.

Begitu pun, kebanyakan selebiriti dikatakan menggunakan nama pena atau nama pentas yang ada kalanya jauh berbeza daripada nama sebenar

Dari Malaysia ke Hollywood, selebriti-selebriti ini mempunyai nama yang kadangkala tidak ada kena-mengena langsung dengan nama sebenar mereka. Mari kita lihat!

Emma Stone

Nama sebenar: Emily Jean Stone

Bermula dengan Olivia Colman yang menggelarnya sebagai Emily pada majlis Oscar ketika namanya diumumkan dalam senarai penghargaan atas kemenangannya sebagai Pelakon Wanita Terbaik, ramai yang menyangka Olivia terlalu gemuruh sehingga tersasul kerana tersalah menyebut nama.

Tetapi, ramai yang tidak tahu bahawa nama sebenar Emma Stone ialah Emily Jean Stone.

Emma menjelaskan kepada W Magazine bahawa dia mendapat tahu melalu Screen Actor Guild yang dia tidak boleh menggunakan namanya sendiri.

“Saya boleh memilih untuk menggunakan nama Emily J. Stone dan ia seakan-akan nama Michael J. Fox dan saya sangat meminatinya, tetapi saya tidak akan boleh membiasakan diri dengan huruf ‘J’ di tengah-tengah nama saya. Jadi, saya menukarnya kepada Emma sebab ia lebih dekat dengan Emily dan rakan-rakan rapat saya memanggil saya M.”

Foto: Elle

Gigi Hadid

Nama sebenar: Jelena Hadid

“Nenek saya memanggil ibu saya sebagai Gigi ketika dia kecil,” katanya kepada Style.com.

Gigi menjelaskan bahawa ketika kecil, guru kelasnya mempunyai kesukaran untuk mengingati dan membezakan Jelena (Gigi) dengan rakan sekelasnya yang bernama Helena. Jadi, ibunya mencadangkan supaya dia digelar dengan nama Gigi dan ianya kekal sehingga sekarang.

Foto: W Magazine

Mila Kunis

Nama sebenar: Milena Markovna Kunis

Selebriti bermata galak ini lahir di Sovet Union pada 14 Ogos 1983 dan berpindah ke Amerika Syarikat bersama ibu bapanya. Pada mulanya, dia mempunyai kesukaran untuk berbahasa Inggeris, tetapi setelah berlatih berkomunikasi dengan rakan di sekolah, dia akhirnya fasih dalam bahasa itu.

Foto: behindthechair.com

Kit Harrington

Nama sebenar: Christopher Catesby Harington

“You know nothing Jon Snow.” Dialog ini cukup sinonim dengan pelakon yang memainkan watak Jon Snow dalam drama bersiri popular Game of Thrones yang bakal menemui penonton buat kali ketujuh pada April ini.

Menariknya, pelakon tinggi lampai ini tidak tahu nama sebenarnya sehinggalah dia berumur 11 tahun.

Jelasnya kepada Majalah Glamour, “Ibu bapa selalu memanggil saya dengan nama Kit dan Christopher adalah nama tradisi yang diperturunkan dari generasi ke generasi. Abang saya bernama John, tetapi mereka memanggilnya Jack.”

Foto: Refinery29

Elton John

Nama sebenar: Reginald Kenneth Dwight

Ramai orang mengatakan nama pentas Elton John dipilih hasil gabungan nama pemain saksofon Elton Dean dan Longjohn Baldry.

Foto: 1310 News

Lorde

Nama sebenar: Ella Yelich-O’connor

Penyanyi kelahiran New Zealand ini memilih nama Lorde kerana dia berasakan bahawa namanya agak membosankan dan tidak sesuai untuk dilaungkan ketika di festival. Tidak masuk akal!

Foto: Refinery29

Emma Maembong

Nama sebenar: Fatimah Rohani binti Ismail

Penyanyi kacukan Melayu dan Inggeris ini mula dikenali menerusi drama Kau Yang Terindah pada 2012. Emma menggabungkan namanya dengan nama bapanya, Ismail Embong untuk nama komersialnya.

Foto: beautifulnara

Wak Doyok

Nama sebenar: Mohd Azwan Md Nor

Gayanya yang unik dan segak menjadikan dia cukup popular serta diikuti oleh anak-anak muda. Menurutnya, nama terbabit adalah gelaran rakan-rakan bagi dirinya. Dia juga turut dipengaruhi dengan filem Doyok dan Kadir sewaktu dia kecil.

Foto: New Straits Times

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 4 Apr 2018

Bukan Manusia Sahaja Suka Ke Spa, Monyet Pun!

Mereka mengkaji tingkah laku monyet dan mengumpul data untuk mengukur paras glukokortikoid iaitu sejenis hormon yang kepekatannya meningkat apabila tahap tekanan tinggi.

Trending Tue, 17 Dec 2019

Kerana PUBG, Lelaki Maut Dipercayai Terminum Sabun Basuh Baju

Terminum Sabun Basuh Baju Disangka Air Minuman

Trending Fri, 22 Feb 2019

Teman lelaki Khloe Kardashian dituduh curang dengan kawan baik Kylie Jenner

Aduhai, tidak habis-habis drama swasta mereka ini!

Trending Sat, 10 Mar 2018

Berita Palsu Lebih Mendapat Perhatian Di Twitter

Fenomena penyebaran berita palsu semakin berleluasa sejak kebelakangan ini. Ketika platform berita berginjak ke ruang digital, kredibiliti sesebuah berita yang dilaporkan boleh diragui kesahihannya.

Trending Tue, 4 Aug 2020

Lagi 213 Sekolah Ditutup

Lagi pertambahan sekolah ditutup

Trending Sun, 21 Apr 2019

Video Pergaduhan Dua Pelajar Kolej Vokasional Tular

Punca pergaduhan dua pelajar lelaki yang kedua-duanya berumur 16 tahun itu masih tidak dapat dipastikan.

Trending Wed, 24 Oct 2018

Selepas 110 Tahun, Akhirnya Kapal Titanic II Akan Sambung Belayar Ke New York Pada Tahun 2022

Titanic II akan berlayar dari Southampton menuju ke New York.

Trending Thu, 6 Dec 2018

‘ Nasib Saya Baik Kerana Kunci Kereta Lebih Awal, Kalau Tidak…’ Wanita Kongsi Detik Cemas Di Tempat Letak Kereta

Naluri saya mengatakan untuk kunci kereta pada waktu itu dan beberapa minit kemudian saya didatangi oleh beberapa…

Trending Sun, 16 Jun 2019

Chong Wei Berjaya Satukan Rakyat Melalui Sukan – TPM

Dengan sukan dapat menyatukan semua rakyat, terima kasih Dato Lee Chong Wei

| Live TV