Trending By: Nani Ramlee March 17, 2020 @ 2:00pm

Absolut Food Festival 2020 ditunda gara-gara wabak COVID-19

Penganjuran pesta makanan terbesar, Absolut Food Festival Malaysia 2020 yang sepatutnya berlangsung pada 17 hingga 19 April bertempat di pekarangan Stadium Nasional Bukit Jalil ditunda ke satu tarikh baharu yang akan dimaklumkan kelak.

Menerusi kenyataan akhbar daripada pihak Absolut Events & Management Sdn Bhd bertarikh 15 Mac 2020, Pengarah Operasi Absolut Brands Sdn Bhd, Ben Ali, berkata penangguhan tarikh itu dibuat kerana pihaknya memandang serius akan penularan wabak COVID-19 yang semakin meningkat saban hari.

Absolut Fest Festival 2020 ditunda

“Keputusan ini bukan mudah untuk dibuat memandangkan kami telah bersiap sedia sejak beberapa bulan kebelakangan ini lagi dalam menjayakan acara ini, namun keselamatan pengunjung menjadi teras keutamaan kami.

“Ketetapan ini juga diambil setelah kami menjalankan kaji selidik secara menyeluruh merangkumi beberapa faktor utama mengenai penularan wabak COVID-19. Kami juga berharap agar peniaga dan pengunjung yang telah merancang perjalanan anda dari awal dapat memahami akan situasi yang sedang berlaku ini,” katanya.

Absolut Fest Festival 2020 ditunda

Ben Ali dan isteri, Nadiya Shahab akur penangguhan Absolut Food Festival 2020. Kredit gambar: Ben Ali

Sementara itu, Pengarah Urusan Absolut Brands Sdn Bhd, Nadiyah Shahab yang juga isteri kepada Ben Ali pula, berkata pihaknya menyahut saranan Perdana Menteri agar sebarang acara yang melibatkan ramai orang awam ditangguhkan dahulu sehingga keadaan kembali pulih.

“Kami mengambil pendekatan untuk menunda Absolut Food Festival 2020 pada kali ini supaya acara berkenaan tidak dilihat sebagai antara punca utama kepada penyebaran wabak yang diklasifikasikan sebagai pandemik sejagat ini.

“Besar harapan kami agar wabak COVID-19 akan berkurangan dan keadaan kembali pulih seperti sedia kala. Sama-samalah kita berdoa agar kita terus dilindungi dan dijauhkan daripada malapetaka,” katanya.

Untuk rekod, dua acara Absolut Food Festival yang dilangsungkan pada tahun 2019 berjaya mengumpulkan lebih 500,000 pengunjung.

Maklumat lanjut mengenai acara Absolut Food Festival 2020 boleh layari Instagram, @absolutfoodfest.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 24 Jan 2018

Lompat Sampai Mamp*s,” Gelagat ‘Hantu Pocong’

Lompat Sampai Mamp*s,” Gelagat ‘Hantu Pocong’ Takutkan Pengguna Jalan Raya Selepas Diberkas Pihak Polis

Trending Mon, 10 Dec 2018

Roger Sudah Tiada…Kangaroo ‘Sado’ Ini Pernah Curi Tumpuan Dunia Pada 2015

Roger amat disayangi oleh seluruh penduduk di dunia ini. Walaupun jasadnya sudah tiada, semangat Roger akan sentiasa ada di sini

Trending Wed, 17 Mar 2021
Trending Wed, 17 Apr 2019

Di Mana Nur Hidayah? Kanak-Kanak Umur 8 Tahun Dilaporkan Hilang Tanpa Jejak

Seorang kanak-kanak perempuan dikenali dengan nama Nur Hidayah dilaporkan hilang di kawasan perumahannya di Seremban. 

Trending Sat, 2 Feb 2019

Datuk 75 Tahun Beri ‘Mahar’ Kebun Cengkih

Nikahi Gadis 18 Tahun, Datuk 75 Tahun Beri ‘Mahar’ Kebun Cengkih

Trending Wed, 18 Apr 2018

Betul Ke Fazura Mengandung? Ini Penjelasannya

Baru-baru ini, peminat-peminat Nur Fazura bersorak kegembiraan setelah melihat sebuah foto yang dimuat naik oleh artis itu di Instagramnya.

Trending Wed, 30 Dec 2020
Trending Thu, 19 Apr 2018

Isteri Pemimpin Korea Utara Naik Pangkat

Kenaikan pangkat Sol Ju mungkin sebahagian usaha Pyongyang menunjukkan Korea Utara sebagai ‘negara normal’, ketika ia bersedia untuk pertemuan dengan Presiden Korea Selatan, Moon Jae in pada Jumaat depan dan kemudian dengan Presiden Donald Trump.

Trending Thu, 28 Jun 2018

19岁雀斑妹粉丝破百万!每天晒名牌 自爆「我不是人」

加州19岁网红蜜葵拉在IG上拥有120万粉丝,然而,她4月时坦承「我不是人类,我是一个机器人。」

Trending Tue, 8 Oct 2019

“Bukan Bahasa Ibunda Saya”

Tak Malu Kalau Bahasa Inggeris Tak Betul – Raih Perhatian Netizen

| Live TV