Trending By: Ad Ops March 17, 2020 @ 2:00pm

Absolut Food Festival 2020 ditunda gara-gara wabak COVID-19

Penganjuran pesta makanan terbesar, Absolut Food Festival Malaysia 2020 yang sepatutnya berlangsung pada 17 hingga 19 April bertempat di pekarangan Stadium Nasional Bukit Jalil ditunda ke satu tarikh baharu yang akan dimaklumkan kelak.

Menerusi kenyataan akhbar daripada pihak Absolut Events & Management Sdn Bhd bertarikh 15 Mac 2020, Pengarah Operasi Absolut Brands Sdn Bhd, Ben Ali, berkata penangguhan tarikh itu dibuat kerana pihaknya memandang serius akan penularan wabak COVID-19 yang semakin meningkat saban hari.

Absolut Fest Festival 2020 ditunda

“Keputusan ini bukan mudah untuk dibuat memandangkan kami telah bersiap sedia sejak beberapa bulan kebelakangan ini lagi dalam menjayakan acara ini, namun keselamatan pengunjung menjadi teras keutamaan kami.

“Ketetapan ini juga diambil setelah kami menjalankan kaji selidik secara menyeluruh merangkumi beberapa faktor utama mengenai penularan wabak COVID-19. Kami juga berharap agar peniaga dan pengunjung yang telah merancang perjalanan anda dari awal dapat memahami akan situasi yang sedang berlaku ini,” katanya.

Absolut Fest Festival 2020 ditunda

Ben Ali dan isteri, Nadiya Shahab akur penangguhan Absolut Food Festival 2020. Kredit gambar: Ben Ali

Sementara itu, Pengarah Urusan Absolut Brands Sdn Bhd, Nadiyah Shahab yang juga isteri kepada Ben Ali pula, berkata pihaknya menyahut saranan Perdana Menteri agar sebarang acara yang melibatkan ramai orang awam ditangguhkan dahulu sehingga keadaan kembali pulih.

“Kami mengambil pendekatan untuk menunda Absolut Food Festival 2020 pada kali ini supaya acara berkenaan tidak dilihat sebagai antara punca utama kepada penyebaran wabak yang diklasifikasikan sebagai pandemik sejagat ini.

“Besar harapan kami agar wabak COVID-19 akan berkurangan dan keadaan kembali pulih seperti sedia kala. Sama-samalah kita berdoa agar kita terus dilindungi dan dijauhkan daripada malapetaka,” katanya.

Untuk rekod, dua acara Absolut Food Festival yang dilangsungkan pada tahun 2019 berjaya mengumpulkan lebih 500,000 pengunjung.

Maklumat lanjut mengenai acara Absolut Food Festival 2020 boleh layari Instagram, @absolutfoodfest.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 15 Jul 2021

Bantuan RM600 Selama 4 Bulan Buat Semua Pekerja Di Malaysia

Melalui inisiatif Program Subsidi Upah 4.0, pihak kerajaan akan menampung sehingga 500 jumlah pekerja bagi setiap majikan bertujuan untuk membantu golongan majikan yang terkesan dari segi ekonomi akibat COVID-19. Disamping dapat meneruskan operasi syarikat serta […]

Hiburan Tue, 26 Dec 2023
Trending Sun, 1 Aug 2021

“Rasa Rugi Kalau Saya Tolak” – Ernie Zakri Teruja Berduet Dengan Hafiz Suip

Penyanyi Ernie Zakri menyifatkan peluang untuk berpadu vokal dengan penyanyi Hafiz Suip adalah satu penanda aras baru dalam karier seninya. Pada awalnya, Ernie atau nama sebenarnya, Nur Ernie Shahirah Zakri, 29, risau untuk berduet dengan […]

Featured Fri, 2 Sep 2022

“Sejarah Akan Berulang Kalau Tidak Dijaga” – Fikry Ibrahim Idam Watak Pahlawan Negara

Fuhh mesti best kan kalau Fikry berlakon watak pahlawan 😍

Trending Wed, 1 Jan 2020

Sekarang Thailand Pula Larang Penggunaan Beg Plastik Mulai 1 Jan 2020

Selepas Malaysia sekarang Thailand ikut jejak untuk larang penggunaan beg plastik

Kisah Viral Wed, 20 Dec 2023

Berang Dihalang Masuk Kondominium, Pemuzik Ditahan Akibat Patahkan Pagar Automatik… Rupanya Ada Tunggakan RM6,448

Suspek direman selama empat hari bermula semalam sehingga 22 Disember ini untuk siasatan lanjut mengikut Seksyen 427 Kanun Keseksaan kerana melakukan khianat.