Trending By: SGMS Putri February 10, 2018 @ 4:50am

AJL32: PENTAS AJL BERHANTU????

Tidak dinafikan, Anugerah Juara Lagu (AJL) merupakan sebuah anugerah paling berprestij di Malaysia. Pentas AJL seolah-olah mempunyai aura tersendiri sehingga mampu mengubah populariti serta level seseorang penyanyi dan komposer yang bertanding.

Maka tidak hairanlah para finalis AJL bertungkus-lumus memberikan persembahan terbaik di pentas akhir! Nampaknya, pentas akhir AJL seolah-olah ‘berhantu’ dan digeruni…

Berikut adalah beberapa perkara yang ‘ditakuti’ oleh para finalis AJL yang sempat dikongsi:

  1. Sakit – Sakit tekak/demam
  2. Kerosakan pada pakaian semasa persembahan (Wardrobe malfunction).
  3. Jiwa Kacau (‘nervous breakdown’)
  4. Monitor suara tidak jelas ketika persembahan
  5. Lupa lirik

kredit instagram: @azharina_a

Azharina Azhar (Finalis AJL20 – Elergi Sepi)

Perkara Paling Digeruni: Pentas AJL adalah pentas yang berprestij, jadi mesti ada nervous breakdown. Suara kita bila kita nervous, ia akan affect mindset kita akan takut dengan macam-macam benda. Wardrobe malfunction pun salah satu perkara yang paling digeruni, iyalah, bayangkan tetiba baju terkoyak, manik baju terkeluarlah, kasut tinggi patah tumit dan sebagainya. Macam Nina, Nina kena makan sebelum nyanyi so makanan tertumpah atas baju! Mindset kena kuat..

Peserta/lagu favorite: Secara peribadi Nina suka, Wany Hasrita sebab lagu dia melankolik..Dayang power house untuk vokal! Syamel dan Ernie sememangnya belajar vokal…

UcapanTeruskan berkarya, kalah menang adat bertanding. Buatlah yang terbaik supaya karya kita dihargai oleh semua orang.

kredit instagram: @mishaomar

Misha Omar(Juara AJL18- Bunga-bunga Cinta)

Perkara Paling Digeruni: People expect you to be perfect. Bayangkan persembahan kita pada malam itu akan menjadi sejarah dalam industri muzik..memang menakutkan!

Peserta/lagu favorite: Faizal Tahir (Sejati), Tergantung Sepi (Hakiem Rusli) dan Jampi (Hael). Dayang tahun ni memang dicabar oleh pendatang-pendatang baru. Adakah Dayang masih ampuh di situ sebagai vokal terbaik AJL?

Ucapan Berusahalah memberikan persembahan yang terbaik dan ikhlas kepada para peminat yang support you all the way dari pencalonan sampailah ke final.  All the best!

kredit instagram: adibah_noor

Adibah Noor (Juara Lagu 2006 – Terlalu Istimewa)

Perkara Paling Digeruni: Takut tak sihat. Takut tekak tak top form. Takut nafas tak panjang.

Peserta/lagu favorite: Semua hebat-hebat belaka! Tak tau nak agak.

Ucapan: Terima kasih kerana mewarnai industri muzik tanahair. Anda semua hebat bila sudah berada di pentas akhir. Just have fun!!

kredit instagram: @hazamiofficial

Hazami (AJL20 Vokal Terbaik – Kata)

Perkara Paling Digeruni: Bila stress tidur terganggu maka kesihatan terduga ie. sakit tekak, sakit badan, fokus lari… senang cerita jiwa kacau.

Peserta/lagu favorite: Dayang, Altimet, Hael.

Ucapan: Sila jaga makan(tak payah diet, makan buah-buahan, sayur, nasi, agar imunisasi badan kuat), rehat secukupnya(tak payah kecoh-kecoh excited terlajak over, keep calm, chill), warm up suara(tak payah terpekik terlolong atas pentas), buka hati dan minda jikalau ada dugaan, berserah. Jaga melodi dan pitching. Rapat dengan musical director dan musicians. Jaga team masing-masing sebab AJL adalah teamwork. Good luck!

kredit instagram: @dayangsayangkamu

Dayang Nurfaizah (AJL29-AJL31 Vokal Terbaik)

Perkara Paling Digeruni: Takut tak sihat untuk perform – takut persembahan tidak berjalan lancar sebab perasan yang terlalu gementar , takut ada problem dengan ear monitor ataupun sound, takut salah lirik…macam-macamlah!

Peserta/lagu favorite: Susah nak ramal siapa yang akan menang sebab semua lagu finalis AJL 32 bagus dan ada keistimewaan tersendiri.

Ucapan: Good luck to all!

 

 

Apa-apa pun..kami di Xtra mendoakan semua finalis AJL32 dapat memberikan persembahan terbaik mereka di pentas akhir nanti! Good luck!

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 19 Dec 2019

Rimas Anak Asyik Menangis & Merengek, Bapa Tikam Anak

Bapa Tikam Anak Berkali-Kali Di Perut & Leher

Trending Wed, 17 Oct 2018

Suunto 9 Menampilkan Fit Intelligent Technology

Mempunyai pelbagai teknologi pintar seperti bateri pintar yang direka untuk bertahan sehingga 120 jam, peringatan pintar dan ciri Suunto’s FusedTrack, yang menggabungkan GPS dan data sensor

Trending Sat, 1 Dec 2018
Trending Thu, 18 Jun 2020
Trending Wed, 14 Nov 2018

Wanita Nepal Ini Mula Jadi Sebutan Penduduk Dunia, Siapa Gerangan Si Dia?

Cantik betul kan? Tak hairanlah dia digelar ‘Bidadari Dari Syurga’. Ye tak?

Trending Mon, 1 Jan 2018

Ibu Tidak Sedar Telah Hamil 9 Bulan

Ibu Tidak Sedar Telah Hamil 9 Bulan, Lima Tahun Menunggu Zuriat

Trending Tue, 19 Feb 2019

Isu Vaksin Cetus Perbalahan Netizen! Doktor Pakar Ini Akhirnya Bersuara

Rancangan yang bertajuk Vaksin: Perlindungan atau Kemudaratan ini menjadi perdebatan hangat kelompok netizen di laman sosial

Trending Thu, 29 Nov 2018

Telepas Destinasi Akibat Juruterbang Tertidur

terlepas destinasi di Australia hampir 50 kilometer selepas juruterbangnya tertidur di dalam kokpit

Trending Sat, 25 Aug 2018

Horrendous Accident Leaves Couple Hurt but Child Miraculous Unharmed

The couple were rolling around the road after the accident but the child remained on the motorbike as it glided away.

Trending Sun, 3 May 2020

| Live TV