Trending By: Salma Syahbuddin April 21, 2021 @ 7:45pm

Akibat Tersilap Laung Azan Maghrib Awal, Habis Puasa Kariah Terbatal

Mungkin perkara ini agak pelik apabila melibatkan ramai pihak, namun itulah yang berlaku pada kariah Masjid Al-Khairiyah, Taman Seri Gombak, apabila mereka perlu menggantikan puasa yang terbatal berikutan masjid itu tersilap melaungkan azan maghrib tiga minit lebih awal dari waktu sebenar.

Menurut Nazir Masjid Al-Khairiyah, Wan Nawawi Wan Dagang, kesilapan itu berlaku akibat masalah teknikal pada paparan digital waktu azan di masjid berkenaan.

 

“Assalamualaikum, saya mewakili seluruh pentadbir Masjid Al-Khairiyah, Taman Seri Gombak, memohon maaf atas kesilapan kami melaungkan azan maghrib tiga minit sebelum masuk waktu sebenar pada 19 April lalu disebabkan masalah teknikal pada paparan digital waktu azan di masjid”

 

“Jemaah yang bergantung semata-mata pada laungan azan maghrib dari Masjid Al-Khairiyah untuk berbuka puasa, sila maklum bahawa puasa tuan dan puan adalah terbatal pada hari itu serta perlu diganti/diqada,”

 

“Sekali lagi kami mohon maaf dan insya-Allah perkara sebegini tidak akan berlaku lagi,” katanya.

Berdasarkan pandangan jumhur ulama dalam kalangan Mazhab Hanafi, Maliki dan Syafie serta ramai ulama Hanbali yang menyatakan puasa itu batal dan wajib diqada.

Manakala, menurut penulisan dalam siri Bayan Linnas terbabit oleh Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri,  isu tersalah azan maghrib sebelum masuk waktu adalah lebih cenderung kepada terbatalnya puasa.

Maka, wajib bagi mereka yang tersalah berbuka awal sedangkan matahari belum tenggelam, hendaklah menqada puasa itu berdasarkan beberapa hujah.

Zulkifli turut menjelaskan, azan di radio atau televisyen dilihat sebagai usaha sangat baik tetapi perlu lebih teliti serta cermat bagi mengelakkan kejadian seumpama itu.

 

 

Sumber : BH

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 24 Jun 2021

Rossa Alami Kerugian Hampir RM300,000 Gara-Gara Positif Covid-19

Penghibur terkenal Indonesia, Datuk Rossa terpaksa menanggung kerugian berjumlah 1 bilion rupiah (RM288,234) selepas disahkan positif COVID-19. Mendedahkan dirinya pernah dijangkiti virus berkenaan, nilai kerugian terbabit terpaksa ditanggung kerana dia terpaksa menolak banyak tawaran persembahan […]

Trending Mon, 4 Jan 2021
Trending Wed, 21 Mar 2018

爱因斯坦「七大预言」已实现4个

爱因斯塔是世界十大著名物理学家之一,他不仅是一位杰出的物理学家,还是一位神奇的预言家!爱因斯坦的七大预言如今已实现了四个,七大预言中最恐怖的就是预言2060年地球将会毁灭!一起起来看看爱因斯坦的七大预言是什么!

Trending Tue, 4 May 2021

Nak Shopping Raya? Mudah Je Dengan ‘Jom Heboh Di Rumah’… Jangan Lupa Saksikan Malam Ini!

Jom Heboh Di Rumah (JDHR), kembali mewarnai kaca TV anda selama 2 hari bermula malam ini, 4 Mei 2021 dan esok, 5 Mei 2021 ini. Tahun ini JHDR bergabung dengan platform e-dagang terulung Asia Tenggara, […]

Trending Mon, 15 Jun 2020

Pencari Kerja Kini Boleh Mohon PenjanaKerjaya, Bayaran Insentif Bermula 1 Julai

Sedikit info dan berita baik buat mereka yang hilang kerja ketika PKP..

Trending Tue, 27 Aug 2019

一个结婚蛋糕吃了49年!这对夫妻明年用蛋糕屑继续

美国宾夕法尼亚州就有一对白发苍苍的夫妻,把1970年结婚时的结婚蛋糕冷冻起来,每年一到结婚纪念日便切一小块出来吃,持续了整整49年。

Trending Sun, 20 Dec 2020
Trending Fri, 29 Jan 2021

Hafiz Hamidun Bakal Tampil Dengan Konsert ‘Virtual’ Marhaba

Tak sabar rasanya nak dengar album Marhaba

| Live TV