Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Trending By: Salma Syahbuddin April 21, 2021 @ 7:45pm

Akibat Tersilap Laung Azan Maghrib Awal, Habis Puasa Kariah Terbatal

Mungkin perkara ini agak pelik apabila melibatkan ramai pihak, namun itulah yang berlaku pada kariah Masjid Al-Khairiyah, Taman Seri Gombak, apabila mereka perlu menggantikan puasa yang terbatal berikutan masjid itu tersilap melaungkan azan maghrib tiga minit lebih awal dari waktu sebenar.

Menurut Nazir Masjid Al-Khairiyah, Wan Nawawi Wan Dagang, kesilapan itu berlaku akibat masalah teknikal pada paparan digital waktu azan di masjid berkenaan.

 

“Assalamualaikum, saya mewakili seluruh pentadbir Masjid Al-Khairiyah, Taman Seri Gombak, memohon maaf atas kesilapan kami melaungkan azan maghrib tiga minit sebelum masuk waktu sebenar pada 19 April lalu disebabkan masalah teknikal pada paparan digital waktu azan di masjid”

 

“Jemaah yang bergantung semata-mata pada laungan azan maghrib dari Masjid Al-Khairiyah untuk berbuka puasa, sila maklum bahawa puasa tuan dan puan adalah terbatal pada hari itu serta perlu diganti/diqada,”

 

“Sekali lagi kami mohon maaf dan insya-Allah perkara sebegini tidak akan berlaku lagi,” katanya.

Berdasarkan pandangan jumhur ulama dalam kalangan Mazhab Hanafi, Maliki dan Syafie serta ramai ulama Hanbali yang menyatakan puasa itu batal dan wajib diqada.

Manakala, menurut penulisan dalam siri Bayan Linnas terbabit oleh Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri,  isu tersalah azan maghrib sebelum masuk waktu adalah lebih cenderung kepada terbatalnya puasa.

Maka, wajib bagi mereka yang tersalah berbuka awal sedangkan matahari belum tenggelam, hendaklah menqada puasa itu berdasarkan beberapa hujah.

Zulkifli turut menjelaskan, azan di radio atau televisyen dilihat sebagai usaha sangat baik tetapi perlu lebih teliti serta cermat bagi mengelakkan kejadian seumpama itu.

 

 

Sumber : BH

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 26 Mar 2020

“Berapa Minggu Jadi Pemain Nombor 1 Dunia?,”- Hairul Azreen Dikecam Tak ‘Study’ Sebelum Temuramah Lee Chong Wei

BARU-BARU ini bekas pemain nombor 1 dunia, Datuk Wira Lee Chong Wei kembali menjadi bualan apabila beliau memuatnaik sekeping foto dan menceritakan tentang kisahnya menghadapi situasi panic buying ketika tempoh Kawalan Pergerakan  yang berlaku ketika […]

Trending Mon, 3 Feb 2020
Trending Fri, 18 Dec 2020
Trending Mon, 9 Nov 2020
Trending Mon, 5 Nov 2018

Pencuri Pulang 28 Biji Kerusi Dicuri Tak Sampai 24 Jam Video Tular

“Tarik Balik Gambar Diviralkan,” Pencuri Pulang 28 Biji Kerusi Dicuri Tak Sampai 24 Jam Video Tular

Trending Wed, 4 Jul 2018

Sayu… Ibu Bapa Adam Rayqal Hadir Sesi Pengecaman Mayat

Ibu mangsa, Farrah Madihah Othman, 28, dan suaminya, Mohd Sufi Naeif Mohd Fauzi, 28, ditemani ahli keluarga terdekat, disambut saudara mara dan rakan sekerja Farrah Madihah yang sudah menunggu di IPFN HKL sejak jam 9 pagi tadi.

Trending Mon, 17 Aug 2020
Trending Mon, 10 Dec 2018

“Rindu Sebagai Seorang Kawan” – Sharifah Rose

Sudah berdamai, namun bukan kembali bercinta dengan Ismail Izzani.

Trending Mon, 25 Dec 2017

Polis Berjaya Kejar & Tahan Lamborghini Huracan

Hanya di Jepun, Polis Berjaya Kejar & Tahan Lamborghini Huracan Biarpun Hanya Berbasikal

Trending Tue, 17 Jul 2018

| Live TV