Trending By: SGMS Putri January 7, 2018 @ 5:08am

Aku, Suami & Anak Di Sahkan Postif HIV …

Pengalaman pahit ini telah dirasai oleh Jamaliah Sulaiman, 50-an. Semua ini terpaksa ditelan apabila dia disahkan sebagai orang yang hidup dengan HIV, dua tahun selepas kematian suaminya yang merupakan seorang penagih dadah.

“Saya rasa dunia bagai terhenti seketika apabila secara tidak sengaja menjalani ujian darah di sebuah klinik kerajaan yang kemudiannya disahkan positif HIV,” katanya.

Beliau ditemui oleh wartawan Utusan di majlis pelancaran Rumah Perlindungan Teduhan Harapan HIV di Summer Hill Nursing Home, 12-2B-14-2B, Jalan Kemacahaya 12, Batu 9, Cheras, Selangor.

Semenjak itu, Jamaliah berada di dalam dilema dan berasakan serba tidak kena dengan kehidupannya.

Dia tidak tahu cara dan masa yang sesuai untuk meluahkan isi hatinya kepada ibu dan ahli keluarga yang lain mengenai HIV yang dihadapi.

Dalam masa yang sama, Jamaliah mula diasak oleh ahli keluarga terutama ibu untuk berkahwin semula.

“Ibu saya menjadi buta apabila setiap hari menangis kerana kecewa dengan sikap saya yang terang-terangan menolak setiap pinangan, sedangkan dia mahu saya bersuami untuk menjaga di kala susah,” katanya.

Akhirnya Jamaliah terpaksa akur, apabila dia kemudiannya menerima pinangan anak guru al-Qurannya yang tinggal bersebelahan rumah.

Namun, jauh di sudut hati dia masih keberatan untuk berkahwin kerana tidak mahu penyakitnya itu menjangkiti pasangannya.

Lebih membebankan lagi, dia kemudiannya mengandung selepas empat bulan berkahwin dan rahsia yang selama ini disimpan akhirnya diketahui juga oleh suami.

Nasibnya baik apabila suami memahami kerana percaya dengan takdir jodoh untuk hidup sebagai pasangan suami isteri.

Hatinya lega apabila selepas pemeriksaan suami disahkan HIV negatif.

Namun, sekali lagi Jamaliah berdepan dengan keadaan yang hampir melumpuhkan semangat apabila anak yang baharu dilahirkan disahkan HIV positif, sekalipun semasa mengandung dia tidak henti-henti berdoa semoga anak yang bakal dilahirkan akan bebas penyakit tersebut.

Hidup Jamaliah terus dilanda badai apabila rumah tangga yang dibina selama sembilan tahun bersama suami akhirnya runtuh.

“Apapun saya masih bersyukur kerana bekas suami yang meninggal dunia selepas itu kerana serangan jantung dan tidak ada kaitan sama sekali dengan HIV,” katanya.

Tidak lama selepas itu, Jamaliah sekali lagi bertemu jodoh tetapi kali ini dengan Marhalem Mansor, yang juga orang hidup dengan HIV.

Pasangan itu kemudiannya sama-sama membangunkan rumah Teduhan Harapan HIV di Kapar, Kelang.

Anaknya yang kini berusia 18 tahun juga membantu mereka menguruskan rumah tersebut.

Banyak pengalaman sedih yang dilalui semasa menjaga Marhalem yang beberapa kali jatuh sakit.

Katanya, paling menyayat hati apabila terpaksa menghadap keadaan Marhalem yang mulanya telah disangka mati selepas berhenti nafas selama kira-kira tujuh minit.

“Namun, ketika tubuhnya diangkat ke bilik supaya mudah orang melawatnya di Rumah Teduhan Harapan HIV, dia tiba-tiba bingkas bangun menolak salah seorang yang cuba mengangkatnya dan terus memekik bahawa dia masih hidup.

“Saya juga berpengalaman menjaga suami yang nazak di hospital. Sebulan saya berulang-alik menemankan dia. Saya siap berpesan kepada jururawat supaya memanggil saya bagi melakukan tugas menukar lampin jika suami membuang air kecil atau besar kerana mahu melakukan kesemua tanggungjawab itu.

“Alhamdulillah, tidak lama kemudian keadaan kesihatan suami semakin baik hinggalah sekarang,” katanya yang bernasib baik kerana banyak dibantu oleh mertua, ahli keluarga dan komuniti yang bukan sahaja memberikan semangat malah bantuan makanan.

Teduhan Harapan beri perlindungan 

Sesuai dengan namanya, Rumah Teduhan Harapan HIV adalah harapan baharu bagi individu yang hidup dengan HIV meneruskan kehidupan dengan lebih selesa.

Rumah perlindungan yang boleh mengisi 30 penghuni pada satu-satu masa, merupakan unit baharu di bawah rumah kebajikan Summer Hill Nursing Home.

Rumah perlindungan ini dikendalikan sepenuhnya oleh pasangan suami isteri, Marhalem Mansor dan Jamaliah Sulaiman.

Sebelum ini, pasangan tersebut adalah peneraju bagi Teduhan Harapan HIV yang terletak di sebuah perkampungan di Kapar, Kelang.

“Di tempat baharu ini kita mahu mendidik penghuni untuk lebih bersemangat menjalani kehidupan lebih-lebih lagi ketika berhadapan dengan masyarakat di luar yang masih memandang serong,” kata Marhalem ditemui pada majlis pelancaran rumah tersebut Cheras, Selangor baru-baru ini.

Hadir sama Ketua Pegawai Eksekutif Summer Hill Nursing Home, Prof. Dr. B L Ho.

Kata Marhalem, buat masa ini rumah perlindungan tersebut mempunyai tujuh penghuni termasuk seorang wanita bersama seorang anak perempuannya.

Kesemua penghuni yang mendaftar di situ telah dicadangkan oleh pihak hospital memandangkan orang yang hidup dengan HIV ini berhadapan dengan masalah untuk kembali ke pangkuan keluarga.

“Di sini kita menjalani kehidupan bagaikan sebuah keluarga. Selain menjalani aktiviti harian, mereka juga menerima rawatan perubatan yang disyorkan,” katanya.

Menurutnya, disebabkan kekangan kewangan setiap penghuni hanya dibenarkan untuk tinggal di rumah perlindungan berkenaan selama enam bulan sahaja bagi memberi peluang orang lain.

Justeru, pihaknya memang memerlukan bantuan dari semasa ke semasa agar pengurusan rumah tersebut berjalan dengan lancar.

Sumber: Utusan

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Thu, 3 Mar 2022
Featured Tue, 28 Dec 2021

“Saya Sedih Tengok Mesin Basuh, Peti Sejuk Dibuang” – Lelaki Ini Kongsi Cara Baik Pulih Barang Elektronik Yang Rosak Akibat Banjir

Seorang pengguna TikTok dengan nama pengguna @sayazuhri telah berkongsi cara untuk membaiki peti sejuk di akaun TikTok miliknya. Menerusi video yang dimuat naik, lelaki itu meluahkan rasa sedih apabila dia melawat ke kawasan yang terjejas

Events Sat, 22 Oct 2022

Terbawa Karakter Dalam Lakonan, Selalu Dianggap Garang… Sheila Rusly Ingin Jadi Diri Sendiri

Penerbit dan pelakon, Sheila Rusly sering diingati dengan karakter yang dilakonkan dalam setiap drama. Dianggap garang oleh warganet, Sheila umpama sudah lali dengan tohmahan dan kritikan yang dilemparkan terhadap dirinya. Menurut Sheila, disebabkan karakter garang

Trending Tue, 7 May 2019

‘It’s A Boy’- Putera Harry Umum Isteri Selamat Bersalin!

Waris ketujuh takhta Britain selamat dilahirkan semalam…

Trending Mon, 19 Nov 2018

Jin Wei Raih Kejuaraan Remaja Dunia Kali Kedua Di Kanada

Jin Wei sebelum ini turut mengharumkan nama negara apabila mencipta sejarah menjadi atlet pertama Malaysia memenangi pingat emas pada edisi ketiga Sukan Olimpik Remaja di Buenos Aires, Argentina,

Hiburan Fri, 30 Sep 2022
Featured Tue, 5 Oct 2021

Didakwa 4 Tahun Bergelumang Sindiket Dadah, Shah Rukh Khan Sanggup Upah Peguam Paling Mahal Bela Anak

Pelakon Bollywood terkenal, Shah Rukh Khan dilaporkan menggunakan khidmat seorang peguam termahal di Bollywood iaitu Satish Maneshinde bagi membela kes penyeludupan dadah melibatkan anak lelakinya, Aryan Khan. Semalam, media tempatan melaporkan Aryan dihadapkan ke sebuah

| Live TV