Trending By: SGMS Putri January 7, 2018 @ 5:08am

Aku, Suami & Anak Di Sahkan Postif HIV …

Pengalaman pahit ini telah dirasai oleh Jamaliah Sulaiman, 50-an. Semua ini terpaksa ditelan apabila dia disahkan sebagai orang yang hidup dengan HIV, dua tahun selepas kematian suaminya yang merupakan seorang penagih dadah.

“Saya rasa dunia bagai terhenti seketika apabila secara tidak sengaja menjalani ujian darah di sebuah klinik kerajaan yang kemudiannya disahkan positif HIV,” katanya.

Beliau ditemui oleh wartawan Utusan di majlis pelancaran Rumah Perlindungan Teduhan Harapan HIV di Summer Hill Nursing Home, 12-2B-14-2B, Jalan Kemacahaya 12, Batu 9, Cheras, Selangor.

Semenjak itu, Jamaliah berada di dalam dilema dan berasakan serba tidak kena dengan kehidupannya.

Dia tidak tahu cara dan masa yang sesuai untuk meluahkan isi hatinya kepada ibu dan ahli keluarga yang lain mengenai HIV yang dihadapi.

Dalam masa yang sama, Jamaliah mula diasak oleh ahli keluarga terutama ibu untuk berkahwin semula.

“Ibu saya menjadi buta apabila setiap hari menangis kerana kecewa dengan sikap saya yang terang-terangan menolak setiap pinangan, sedangkan dia mahu saya bersuami untuk menjaga di kala susah,” katanya.

Akhirnya Jamaliah terpaksa akur, apabila dia kemudiannya menerima pinangan anak guru al-Qurannya yang tinggal bersebelahan rumah.

Namun, jauh di sudut hati dia masih keberatan untuk berkahwin kerana tidak mahu penyakitnya itu menjangkiti pasangannya.

Lebih membebankan lagi, dia kemudiannya mengandung selepas empat bulan berkahwin dan rahsia yang selama ini disimpan akhirnya diketahui juga oleh suami.

Nasibnya baik apabila suami memahami kerana percaya dengan takdir jodoh untuk hidup sebagai pasangan suami isteri.

Hatinya lega apabila selepas pemeriksaan suami disahkan HIV negatif.

Namun, sekali lagi Jamaliah berdepan dengan keadaan yang hampir melumpuhkan semangat apabila anak yang baharu dilahirkan disahkan HIV positif, sekalipun semasa mengandung dia tidak henti-henti berdoa semoga anak yang bakal dilahirkan akan bebas penyakit tersebut.

Hidup Jamaliah terus dilanda badai apabila rumah tangga yang dibina selama sembilan tahun bersama suami akhirnya runtuh.

“Apapun saya masih bersyukur kerana bekas suami yang meninggal dunia selepas itu kerana serangan jantung dan tidak ada kaitan sama sekali dengan HIV,” katanya.

Tidak lama selepas itu, Jamaliah sekali lagi bertemu jodoh tetapi kali ini dengan Marhalem Mansor, yang juga orang hidup dengan HIV.

Pasangan itu kemudiannya sama-sama membangunkan rumah Teduhan Harapan HIV di Kapar, Kelang.

Anaknya yang kini berusia 18 tahun juga membantu mereka menguruskan rumah tersebut.

Banyak pengalaman sedih yang dilalui semasa menjaga Marhalem yang beberapa kali jatuh sakit.

Katanya, paling menyayat hati apabila terpaksa menghadap keadaan Marhalem yang mulanya telah disangka mati selepas berhenti nafas selama kira-kira tujuh minit.

“Namun, ketika tubuhnya diangkat ke bilik supaya mudah orang melawatnya di Rumah Teduhan Harapan HIV, dia tiba-tiba bingkas bangun menolak salah seorang yang cuba mengangkatnya dan terus memekik bahawa dia masih hidup.

“Saya juga berpengalaman menjaga suami yang nazak di hospital. Sebulan saya berulang-alik menemankan dia. Saya siap berpesan kepada jururawat supaya memanggil saya bagi melakukan tugas menukar lampin jika suami membuang air kecil atau besar kerana mahu melakukan kesemua tanggungjawab itu.

“Alhamdulillah, tidak lama kemudian keadaan kesihatan suami semakin baik hinggalah sekarang,” katanya yang bernasib baik kerana banyak dibantu oleh mertua, ahli keluarga dan komuniti yang bukan sahaja memberikan semangat malah bantuan makanan.

Teduhan Harapan beri perlindungan 

Sesuai dengan namanya, Rumah Teduhan Harapan HIV adalah harapan baharu bagi individu yang hidup dengan HIV meneruskan kehidupan dengan lebih selesa.

Rumah perlindungan yang boleh mengisi 30 penghuni pada satu-satu masa, merupakan unit baharu di bawah rumah kebajikan Summer Hill Nursing Home.

Rumah perlindungan ini dikendalikan sepenuhnya oleh pasangan suami isteri, Marhalem Mansor dan Jamaliah Sulaiman.

Sebelum ini, pasangan tersebut adalah peneraju bagi Teduhan Harapan HIV yang terletak di sebuah perkampungan di Kapar, Kelang.

“Di tempat baharu ini kita mahu mendidik penghuni untuk lebih bersemangat menjalani kehidupan lebih-lebih lagi ketika berhadapan dengan masyarakat di luar yang masih memandang serong,” kata Marhalem ditemui pada majlis pelancaran rumah tersebut Cheras, Selangor baru-baru ini.

Hadir sama Ketua Pegawai Eksekutif Summer Hill Nursing Home, Prof. Dr. B L Ho.

Kata Marhalem, buat masa ini rumah perlindungan tersebut mempunyai tujuh penghuni termasuk seorang wanita bersama seorang anak perempuannya.

Kesemua penghuni yang mendaftar di situ telah dicadangkan oleh pihak hospital memandangkan orang yang hidup dengan HIV ini berhadapan dengan masalah untuk kembali ke pangkuan keluarga.

“Di sini kita menjalani kehidupan bagaikan sebuah keluarga. Selain menjalani aktiviti harian, mereka juga menerima rawatan perubatan yang disyorkan,” katanya.

Menurutnya, disebabkan kekangan kewangan setiap penghuni hanya dibenarkan untuk tinggal di rumah perlindungan berkenaan selama enam bulan sahaja bagi memberi peluang orang lain.

Justeru, pihaknya memang memerlukan bantuan dari semasa ke semasa agar pengurusan rumah tersebut berjalan dengan lancar.

Sumber: Utusan

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 20 Sep 2018
Trending Sun, 26 Aug 2018

Malaysian Gaming Team Wins RM16.8 Million

And parents always say gaming doesn’t make money…

Trending Thu, 26 Jul 2018

This Creepy 3D Video is So Real, It Will Spook You Like Crazy

It’s so realistic that people are questioning whether it really happened or not.

Trending Tue, 4 Aug 2020
Trending Thu, 24 Oct 2019

Hilton Eateries; Where Good Food Begets Good Memories

Date night? Anniversary dinner? Reunion? Or just a simple gathering? Hilton’s October promotion has got it all

Trending Sat, 22 Aug 2020
Trending Tue, 24 Mar 2020
Trending Thu, 11 Jul 2019

“This Roti Jala is More Structured than My Life”

People are suddenly craving for Roti Jala because of this…

Trending Mon, 19 Mar 2018

「枇杷膏」是调酒神配料?外国最惊奇新流行

外国网友近日发现「念慈庵川贝枇杷膏」除了止咳的效果非常好之外,且也是调酒界的「神级配料」!日前在美国更是被炒到天价70美元(约274令吉)的价格,比正常价格贵了10倍以上。

Trending Mon, 11 Jun 2018

Jangan ambil Remeh! Penyakit Major Depressive Disorder

Disebabkan dirinya yang lemah, dia sering dihantui dengan suara untuk membunuh diri

| Live TV