Trending By: Attiqah Mohd March 19, 2019 @ 4:39pm

Amaran Cuaca di Kawasan Rompin, Banting Meningkat Ke Paras Tidak Sihat

 Tahap kualiti udara yang tidak sihat telah direkodkan di Rompin, Pahang dan Banting, Selangor pada jam 7 malam hari ini.

Pemeriksaan dengan laman web Jabatan Alam Sekitar Alam Sekitar menunjukkan bahawa Rompin mencatatkan bacaan Indeks Pencemaran Udara 
(API) sebanyak 173, manakala Banting mencatatkan bacaan 111.

Walau bagaimanapun, berbanding bacaan terdahulu, kedua-dua kawasan menunjukkan sedikit peningkatan. Pada pukul 3 pagi, Rompin telah mencatatkan bacaan yang “tidak sihat” sebanyak 279, manakala bacaan tertinggi Banting adalah pada pukul 5 petang (114).

Turut menunjukkan penambahbaikan ialah Shah Alam, Selangor, yang mencatat bacaan 95, dengan bacaan tertinggi mencapai 124 pada 1 pagi. Pembacaan kualiti udara di seluruh negara berada dalam lingkungan “sederhana”, dengan Port Dickson, Negeri Sembilan mendaftarkan API 99 diikuti oleh Alor Gajah, Melaka (95) Bukit Rambai, Melaka (94) dan Putrajaya dan Klang, Selangor (kedua-duanya 93).

Hanya Tawau dan Sandakan, Sabah mencatatkan bacaan yang sihat sepanjang hari pada pukul 7 malam. Kualiti udara di Pasir Gudang, yang berada di tengah-tengah krisis pencemaran kimia, mencatatkan API hanya 59.

Bacaan API antara 0 dan 50 dikategorikan sebagai “baik”; 51-100 sebagai “sederhana”; 101-200 sebagai “tidak sihat”; 201-300 sebagai “sangat tidak sihat”; dan 300 dan ke atas sebagai “berbahaya.”

Kualiti udara di Pasir Gudang, yang berada di tengah-tengah krisis pencemaran kimia, mencatatkan API hanya 59. Bacaan API antara 0 dan 50 dikategorikan sebagai “baik”; 51-100 sebagai “sederhana”; 101-200 sebagai “tidak sihat”; 201-300 sebagai “sangat tidak sihat”; dan 300 dan ke atas sebagai “berbahaya.”

Buat korang di luar sana! Jangan lupa banyakkan minum air dan kurangkan aktiviti luar.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 31 Jan 2018

Cikgu-Cikgu Dah Tuntut Pencen ke Belum?

Panggilan untuk semua pesara guru di Malaysia! Ini kerana kira-kira RM13.6 juta dalam tabung pencen pesara guru masih belum dituntut sejak 2007.

Trending Mon, 9 Jul 2018

Kuala Lumpur’s Homeless People Receive New Life by Becoming Tour Guides

It’s a good opportunity to reduce the amount of homeless people living on the streets.

Trending Fri, 23 Mar 2018

Wow! Wanita Ini Mengaku Cintakan Trump

Wanita itu juga tidak menolak kemungkinan hubungan itu akan berakhir dengan perkahwinan. Namun, Rumah Putih sebelum ini menafikan Trump memiliki sebarang hubungan dengan McDougal. Macam mana ni?

Trending Sat, 31 Mar 2018

Kegiatan Hasil Ubat Haram Dan Tiruan Dekat Kandang Babi

Sebuah kilang haram terletak di Pulau Pinang menyembunyikan ubat-ubatan haram, tiruan dan berbahaya bersebelahan lokasi kandang babi.

Trending Tue, 21 May 2019

Perang Telefon Pintar Huawai Dan Apple, Apa Nasib Syarikat Huawei?

Dipercayai motif di sebalik tindakan itu adalah kerana Amerika Syarikat percaya bahawa telefon pintar Huawei dari negara China dapat mengintip kegiatan yang berlaku di AS.

Trending Fri, 5 Jul 2019

Baby named “Google” received gift from Google

Yup, you’re reading it right! The baby’s name is Google and yes, Google’s sent the family a present!

Trending Tue, 3 Apr 2018

Bekas Isteri Nelson Mandela Meninggal

Wanita itu dimasukkan ke hospital Johannesburg awal tahun lalu kerana penyakit buah pinggang dan serta mengalami kesakitan pada salah satu kakinya.

Trending Tue, 24 Dec 2019

‘Sayap’ Terawal Superman Dilelong Hampir RM1 Juta

Sayap pertama yang digunakan dalam Superman

Trending Thu, 23 Jan 2020

[Viral] Isu Foto Tidak Bertudung Tular, Ali Gatie Backup Sharifah Rose?

Terlajak perahu boleh diundur, terlajak langkah buruk padahnya

| Live TV