Trending By: Salma Syahbuddin April 10, 2019 @ 12:30pm

Ambil Gambar ‘Selfie’ Di Pantai Phuket Boleh Dikenakan Hukuman Mati?

Terkejut? Tapi itulah peraturan baru yang bakal dikenakan bagi pelancong yang mengambil gambar di kawasan pantai popular di Phuket.

Menurut Timbalan Ketua Lapangan Terbang Antarabangsa Phuket, Wichit Kaeothaithiam telah memaklumkan menerusi akhbar Bangkok Post, mengambil gambar di Pantai Mai Khao akan dilarang tidak lama lagi.

Walaupun mengambil gambar ‘selfie’ di kawasan pantai tersebut amat terkenal kerana pertembungan yang amat hampir dengan pesawat sehingga menjadikan pulau Mai Khao tempat tarikan utama bagi si kaki ‘selfie’. Namun, ‘laluan selfie’ itu cukup mengganggu juruterbang yang bertugas. 

Justeru itu, Wichit memaklumkan kawasan penghujung pantai berhampiran landasan akan dimasukkan ke dalam zon keselamatan ‘larangan’ yang baharu dibangunkan dan akan berkuat kuasa serta merta.

Tambahnya lagi, pengunjung pantai yang mengambil gambar berisiko akan dikenakan denda berat atau mungkin dijatuhi hukuman mati. 

” Hukuman maksimum ialah, hukuman mati,” Katanya.

Peraturan baharu itu juga adalah berdasarkan penguatkuasaan Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa. Malah penduduk dan pelancong juga digesa mengelak dari menerbangkan dron dan menghalakan lampu suluh ke arah pesawat kerana ianya boleh menganggu pesawat yang datang.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 15 Jul 2020
Trending Sat, 5 May 2018

Bergaduh ‘Rebut’ Isteri Orang, Lelaki Maut Ditetak!

Katanya, siasatan awal mendapati mangsa yang baru pulang ke rumah mendapati suspek dan isterinya berdua-duaan di situ sebelum berlaku pergaduhan!

Trending Wed, 6 Jun 2018

Kejam! Lelaki Tikam Ibu Sebab Kari Ayam

Dalam kejadian di Badepuram, Guntur, Andhra Pradesh itu, Bejjam Kishore, 45, membeli ayam pada Ahad lalu dan memberi kepada ibunya, Bejjam Mariamma, 80, lapor Times of India.

Trending Tue, 5 Mar 2019

Skincare Tip! Top Bestseller Mask Untuk Kulit Berjerawat

Menerusi laman sosial dan blog review, produk mask ini telah berjaya menjadi top bestseller dan sangat popular dalam kalangan kaum wanita!

Trending Wed, 7 Feb 2018

SINGA KACAK BAKAL HIASI MAJALAH ANTARABANGSA

Gambar seekor singa yang menjadi viral kerana dilihat sangat tampan dan menawan. Persis model, singa ini cukup bersahaja ketika jurukamera merakam gambarnya!

Trending Tue, 20 Feb 2018

ANGKARA KEBAB, ISTERI NEKAD MINTA CERAI

Saya cuma mengenalinya dua bulan sebelum majlis diadakan dan tidak pernah menyangka betapa kedekutnya dia.

Trending Wed, 29 Jul 2020

Ibadah Haji Di Mekah Bermula Hari Ini

Semoga kita semua dikurniakan rezeki untuk ke sana..

Trending Tue, 19 Mar 2019

Amaran Cuaca di Kawasan Rompin, Banting Meningkat Ke Paras Tidak Sihat

Buat korang di luar sana! Jangan lupa banyakkan minum air dan kurangkan aktiviti luar.

Trending Sun, 10 May 2020

[TERKINI] PKPB Dilanjutkan Sehingga 9 Jun Ini

Ya, PKPB akan disambung lagi!

| Live TV