Trending By: Salma Syahbuddin April 10, 2019 @ 12:30pm

Ambil Gambar ‘Selfie’ Di Pantai Phuket Boleh Dikenakan Hukuman Mati?

Terkejut? Tapi itulah peraturan baru yang bakal dikenakan bagi pelancong yang mengambil gambar di kawasan pantai popular di Phuket.

Menurut Timbalan Ketua Lapangan Terbang Antarabangsa Phuket, Wichit Kaeothaithiam telah memaklumkan menerusi akhbar Bangkok Post, mengambil gambar di Pantai Mai Khao akan dilarang tidak lama lagi.

Walaupun mengambil gambar ‘selfie’ di kawasan pantai tersebut amat terkenal kerana pertembungan yang amat hampir dengan pesawat sehingga menjadikan pulau Mai Khao tempat tarikan utama bagi si kaki ‘selfie’. Namun, ‘laluan selfie’ itu cukup mengganggu juruterbang yang bertugas. 

Justeru itu, Wichit memaklumkan kawasan penghujung pantai berhampiran landasan akan dimasukkan ke dalam zon keselamatan ‘larangan’ yang baharu dibangunkan dan akan berkuat kuasa serta merta.

Tambahnya lagi, pengunjung pantai yang mengambil gambar berisiko akan dikenakan denda berat atau mungkin dijatuhi hukuman mati. 

” Hukuman maksimum ialah, hukuman mati,” Katanya.

Peraturan baharu itu juga adalah berdasarkan penguatkuasaan Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa. Malah penduduk dan pelancong juga digesa mengelak dari menerbangkan dron dan menghalakan lampu suluh ke arah pesawat kerana ianya boleh menganggu pesawat yang datang.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 24 May 2022
Featured Fri, 7 Apr 2023
Featured Tue, 16 May 2023
Trending Sun, 27 Dec 2020

Vokal Mania: Nak Tahu Ranking Rookie & Idol? Jom Semak Kedudukan Mereka Di Konsert Akhir

Ha, jom semak kedudukan mereka. Siapa nombor dua, tiga, empat…

Featured Sun, 26 Jun 2022

“Dia Sebutir Permata, Tak Mahu Nama Digugurkan..’ – Tetap Hadir Penggambaran Selepas Jalani Pembedahan, Pengarah Kongsi Naskah Terakhir Adibah Noor

Maka benarlah, engkau Terlalu Istimewa. Kasih dan sayangmu terpancar, seikhlas, tiada batasan terus membara..

Trending Sat, 29 Dec 2018

Pengantin Halau Tetamu Yang Bawa Kanak-Kanak Ke Majlis Perkahwinan

Dah Pesan Jangan Bawa Anak Datang, Pengantin Halau Tetamu Yang Bawa Kanak-Kanak Ke Majlis Perkahwinan

| Live TV

error: Content is protected !!