Trending By: tex_admin April 12, 2018 @ 5:01pm

Anda Perlu Bayar Cukai ‘Sayonara’ Kalau Nak Keluar Dari Jepun. Bila Kena Bayar?

Jepun antara negara yang terkenal dan banyak dikunjungi oleh para pelancong. Baru-baru ini kerajaan Jepun telah mengumumkan tentang cukai baharu yang perlu dibayar jika anda ingin ke negara tersebut pada tahun hadapan.

Anda perlu membayar levi ‘Sayonara’ yang bernilai 1,000 Yen (RM36.27). Cukai ini perlu dibayar oleh sesiapa sahaja termasuklah rakyatnya yang ingin keluar daripada negara tersebut dengan menaiki kapal terbang ataupun kapal.

Untuk pengetahuan anda, cukai ini akan berkuat kuasa pada 7 Januari 2019 yang merupakan salah satu inisiatif untuk kerajaan Jepun mengumpul dana untuk meningkatkan infrastruktur kepada pelancong serta mempromosikan destinasi pelancongan baharu yang ada di negara tersebut. Jadi, anda jangan terkejut pula jika kena bayar lebih nanti!

Foto: Melancong Ke Jepun

Mesti anda tertanya-tanya bagaimana cara untuk membayar cukai Sayonara ini kan? Kalau anda nak tahu, cukai ini akan dimasukkan terus ke dalam harga tiket kapal terbang semasa anda membuat pembelian tiket. Anda janganlah terkejut pula sekiranya harga tiket menjadi mahal ok!

Kesimpulannya, kepada anda yang merancang untuk ke negara Jepun, pergilah melancong pada tahun ini juga, jadi anda tidak perlu membayar cukai Sayonara ini!

Sumber: The Star

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 7 Aug 2020
Trending Wed, 18 Jul 2018

Black Hanifah Dan Isteri Panik, Bayi Dalam Kandungan Tidak Bertindak Balas Selepas Makan Durian

Gara-gara terlebih makan durian bayi dalam kandungan isteri Black Hanifah tidak menunjukkan tindak balas seperti biasa.

Trending Fri, 19 Feb 2021

Pelajar Gemarkan Konsep DidikTV Kerana Pendekatan Silibus Pelajaran Yang Lebih Menarik

Baru sahaja dilancarkan pada 17 Februari yang lalu Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin, DidikTV telah menerima pelbagai maklum balas yang baik dan menjadi buah mulut dalam kalangan ibu bapa, guru dan pelajar. Masakan […]

Trending Fri, 27 Dec 2019
Trending Fri, 5 Jan 2018

Padah Bawa Pemetik Api Menyerupai Bom Tangan

Memiliki pemetik api menyerupai bom tangan mengakibatkan seorang pemuda ditahan polis

Featured Mon, 16 Mar 2020
Trending Tue, 3 Apr 2018

Ibu Terkejut Bateri Kalkulator Tersekat Pada Usus Anak

Hasil pemeriksaan di klinik pertama dan kedua doktor menolak kemungkinan anak tertelan bateri kerana tidak menunjukkan tanda-tanda seperti muka berubah kebiruan. Uish…Bahaya tu!

Featured Fri, 14 Sep 2018

Coretan Indah Fazura Buat Fattah Sempena Ulang Tahun Ke-28 Suaminya. Happy Birthday Fattah!

Fazura mengusik hati netizen dengan beberapa posting romantis di Instagram sempena ulang tahun kelahiran suaminya, Fattah Amin.

Trending Tue, 11 Feb 2020

| Live TV