Trending By: Yanie Baharom August 30, 2019 @ 12:00pm

Arca Putrajaya, hasil kerja tangan gadis autistik ini luar biasa cantik!

Masih ingatkah anda pada adik Wan Jamila Wan Shaiful Bahri, 17, gadis autistik dengan bakat melukis luar biasa yang pernah ditampilkan sebagai penghias muka depan Hijab & Heels sempena Sambutan Hari Autisme Sedunia, April lalu?

Wan jamila dengan hasil kerja seninya. Foto: Hijab & Heels

Baru-baru ini, kisah Jamila kembali tular sehingga menarik perhatian media dari negara jiran Indonesia, apabila projek terbarunya menghasilkan Arca Putrajaya di tengah-tengah Dataran Putra, mendapat liputan meluas!

Tahniah Wan Jamila dan insan hebat di sebalik kejayaan beliau, siapa lagi kalau bukan ibunya, Noorhashimah Mohamed Noordin, 58 yang banyak membantu anaknya itu merealisasikan impiannya.

Arca Putrajaya bermotifkan bendera, bunga raya, wajah majmuk dan berbilang kaum rakyat Malaysia, dipamerkan sebagai antara tarikan utama pengunjung untuk bergambar bagi mengabadikan kenangan apabila berkunjung ke pusat pentadbiran kerajaan Persekutuan.

Presiden Perbadanan Putrajaya (PPj), Datuk Dr Aminuddin Hassim, berkata lukisan Wan Jamila dipilih oleh Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad pada 27 Julai lalu untuk diabadikan pada arca berkenaan selama enam bulan bermula 27 Ogos lalu.

Presiden Perbadanan Putrajaya (PPj), Datuk Dr Aminuddin Hassim dan pelukis, Wan Jamila bergambar bersama hasil lukisannya yang ditampal di arca Putrajaya.

Katanya, imej pada arca Putrajaya ditukar setiap enam bulan berdasarkan peristiwa penting yang berlaku dalam tempoh terbabit, untuk ditonjolkan kepada enam hingga tujuh juta pengunjung yang melawat Putrajaya setiap tahun.

“Kalau kita teliti karya itu, ada banyak garis putih dan merah (pada imej bangunan ikonik dan bersejarah negara), rupa-rupanya adalah Jalur Gemilang, barulah kita tahu setiap orang dalam lukisan itu adalah cantuman masyarakat Malaysia yang aman dan damai,” kata Aminuddin kepada media.

Menurut Aminuddin, lukisan asal Wan Jamila adalah berlatar belakangkan warna biru gelap, namun warna-warna pastel dipilih sebagai warna latar belakang arca itu memandangkan ia adalah warna kegemaran Perdana Menteri.

Noorhashimah berkata, anak keempat daripada lima beradik itu mengambil masa sebulan setengah untuk menyiapkan lukisan sebesar 152cm x 274.5cm sebelum dicetak semula untuk arca Putrajaya.

“Dia selalunya melukis dari pagi sampai malam, kadang-kadang lapan hingga 10 jam. Tetapi bergantung juga kalau dia ada acara (di luar) dia terpaksa berhenti (melukis),” katanya.

Wan Jamila (kanan) sentiasa mendapat sokongan padu ibunya, Noorhashimah.

Menurut Noorhashimah, Aminuddin mendapat maklumat mengenai keistimewaan anak perempuannya itu selepas membaca laporan sebuah akhbar yang memaparkan gambar Wan Jamila sedang melukis lukisan bertemakan kemerdekaan.

Selain arca Putrajaya, katanya Wan Jamila juga menghasilkan mural 6 kaki x 20 kaki bertemakan Hari Kebangsaan di Pusat Genius Kurnia, Kuala Lumpur yang merupakan projek dengan kerjasama Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Bhd (ANGKASA).

Menceritakan keistimewaan anaknya itu, Noorhashimah berkata, Wan Jamila berkomunikasi melalui lukisan sejak berusia empat tahun lagi dan hanya mula bercakap ketika berusia 10 tahun.

“Dia akan lukis semua yang diingatinya sama ada perkataan, pemandangan, suasana dalam bilik darjah dan sebagainya,” katanya.

Menurutnya, Wan Jamila mendapat pendidikan awal di sekolah rendah biasa sebelum diteruskan dengan pendidikan di rumah (homeschooling) dan terapi.

“Oleh kerana Sejarah adalah subjek wajib, saya tidak rasa dia boleh membuat penilaian kritikal (critical view). Kalau Matematik dan Sains dia boleh buat, tetapi yang melibatkan susunan ayat dia tak boleh,” katanya.

Noorhashimah yang merupakan seorang bekas arkitek berkata, beliau kini menguruskan galeri seni ‘artjamila’ terletak Seksyen 7, Shah Alam yang dibuka sejak anak istimewa itu berusia 14 tahun.

Menurut Noorhashimah, Wan Jamila pernah memenangi beberapa anugerah antaranya Autism Star Artist pada National Autism Champion 2019 dan tempat ketiga di National Abilympics Painting Competition 2018.

“Dia juga dipilih sebagai artis seni yang memberi impak oleh sebuah organisasi berpengkalan di Switzerland kerana bagi mereka karya dia memberi impak.

“Satu daripada kepakaran dia adalah melukis ikan, jadi organisasi itu berminat dengan lukisan terbabit dan minta dia melukis mengenai pencemaran laut. Mereka membeli lapan keping lukisan dengan tema itu,” katanya

Foto: Hijab & Heels

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 22 Feb 2018

年假结束心已死?人生达成「15件小事」越活越快乐

耍废时光总是过得特别快,一想到年后即将面临的各种生活挑战,不禁悲从中来!别太低落了,时时保持乐观心态,你会更快乐!

Trending Wed, 21 Nov 2018

日本麦当劳推「超Q」薯条饮料提篮!

说到日本就一定会跟「限定」扯上边!日本麦当劳今年冬天不仅推出了许多限定餐点,还与Sanrio三丽鸥及TOMY PLARAIL铁道王国合作,推出了超实用的饮料提篮!

Featured Thu, 24 Jun 2021

Tarikh Bayaran i-Sinar Julai 2021 Dan Cara Semak (Bulan Terakhir Kategori 2)

Isu i-Sinar masih lagi menjadi perdebatan hangan netizen di laman sosial. Ramai tertanya-tanya bila agaknya tarikh bayaran i-Sinar bulan Julai akan dikreditkan ke akaun bank masing-masing, dan bilakah tarikh akhir pembayaran i-Sinar? Baca artikel berkaitan :

Trending Thu, 30 Jan 2020

Jack Ma Derma 100 juta yuan (RM58.92 juta) Untuk Vaksin Koronavirus

USAHAWAN tersohor dunia, Jack Ma mendermakan 100 juta yuan (RM58.92 juta) melalui yayasannya bagi membantu membangunkan vaksin baharu melawan koronavirus yang telah menjangkiti ribuan orang dan membunuh sekurang-kurangnya 170 mangsa. Media sosial milik Yayasan Jack Ma berkata,

Trending Thu, 24 Dec 2020
Featured Wed, 4 Jan 2023
Featured Mon, 4 Jul 2022
Featured Thu, 15 Dec 2022
Trending Sun, 14 Feb 2021

Shuib & Siti Sarah Hadiahkan 2 Rumah Baru Kepada Mangsa Kebakaran

Pasangan selebriti, Shuib dan Siti Sarah membantu untuk meringankan beban dua keluarga yang tinggal sehelai sepinggang selepas rumah yang didiami di Kampung Alor Bakat, Bachok, Kelantan terbakar semalam. Berada di Kelantan untuk menguruskan pelancaran kedai

| Live TV