Trending By: Yanie Baharom October 1, 2018 @ 11:45pm

Asteroid Berbentuk Tengkorak Manusia Dijangka Melintasi Bumi Hujung Bulan Ini, Eee Seramnya!

Sebelas hari selepas sambutan Halloween (sebuah perayaan yang diraikan masyarakat Barat khususnya pada 31 Oktober) tahun ini, sebuah asteroid berbentuk tengkorak manusia yang dinamakan ‘Great Pumpkin’ dijangka merentasi bumi.

Asteroid yang dinamakan sempena buah labu yang sinonim dengan perayaan Halloween itu,  pernah merentasi bumi pada 31 Oktober 2015.

Menurut kajian terbaru NASA, ia dijangka merentasi bumi sekali lagi pada 11 November ini pada jarak yang lebih jauh iaitu sekitar 24 juta batu dari bumi.

Ia bersamaan dengan suku jarak antara bumi dengan matahari. Selain gelaran ‘Great Pumpkin’ yang diberikan oleh saintis NASA, ia turut dikenali sebagai Asteroid TB1456.

Asteroid yang disifatkan sebagai  ‘komet kematian’ kerana bentuknya yang menyerupai tengkorak kepala manusia itu, pada kejadian tiga tahun lalu dilaporkan boleh dilihat sejauh 300,000 batu dari bumi dan memiliki saiz 2,000 kaki (600 meter) dalam diameter.

Foto: Daily Express

Sebelum ini ia berjaya dikesan oleh NASA menerusi Fasiliti Teleskop Infra Merah (IRTF) di Manue Kea, Hawaii.

Imej asteroid ini yang lebih jelas bagaimanapun berjaya diperolehi menerusi imej radar oleh Arecibo Observatory di Puerto Rico.

“Data IRTF menunjukkan yang ia mungkin sebuah komet yang sudah mati.

“Namun imej Arecibo pula menunjukkan yang ia berbentuk tengkorak seperti labu berhantu yang popular dalam sambutan Halloween,” ujar saintis IRTF, Kelly Fast.

Sementara itu, saintis kajian di Institut Sains Planetary di Arizona berkata, komet berkenaan memantulkan enam peratus cahaya yang diterima daripada matahari.

Foto: Daily Express

Sumber: Mirror UK

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 25 Jan 2018

110公斤胖美人渡边直美「女孩都有值得欣赏的美」

有一种自信,叫渡边直美!这位来自日本最红的女谐星,从不会受到自己的体重和外形而感到自卑,因为她知道“自信就是美丽!”

Hiburan Mon, 4 Jul 2022

“Tak Sabar Sangat Nak Cari Laki Ni” – Netizen Cop Shila Amzah Gatal Dan Tak Matang

Shila Amzah dicop gatal dan tak matang apabila bercerita tentang hubungan percintaan.

Trending Wed, 30 Jan 2019

超猛翻锅惊现「海嘨炒饭」网惊:日本无极限

近日网友在脸书分享一张照片,引发网友疯传,日本一男子手持大锅惊人奋力翻米饭的一幕,神乎其技啊!

familuv Fri, 25 Nov 2022

Sambut Kepulangan Dari Switzerland, Hafiz Mahamad Terharu Diraikan Pekerja

Usahawan dan pempengaruh terkenal, Hafiz Mahamad yang baru sahaja pulang dari Switzerland setelah bercuti bersama keluarga terharu apabila kepulangan disambut oleh pekerja-pekerjanya di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.   View this post on Instagram  

Trending Fri, 22 May 2020
Trending Sat, 5 Feb 2022

Apa Yang Terjadi Kepada 5 Members ‘Master In The House Malaysia’ Bila Datuk Yusof Haslam Beri Tugasan Mencabar?

Episod minggu lalu, penonton telah menyaksikan perkongsian Datuk Seri Siti Nurhaliza sebagai Master dan gelagat lucu lima members iaitu Hael Husaini, Andi Bernadee, Scha Elinnea, Sharifah Rose dan Meyrasam melaksanakan tugasan yang diberi. Episod keempat

| Live TV