Trending By: SGMS Enal May 15, 2018 @ 11:56am

Baca Label Penjagaan Baju Sebelum ‘Campak’ Dalam Mesin Basuh

Korang tahu tak kenapa baju kalau warna hitam jadi luntur, ataupun ada sesetengah kain mereput walaupun baru digunakan beberapa kali?

Salah satu sebabnya adalah disebabkan cara penjagaan korang terhadap pakaian atau barangan tersebut.  Kalau korang perasan, pada setiap baju atau kain langsir, bantal atau cadar ada disertakan ‘care label’ iaitu bermaksud cara-cara fabrik itu perlu dicuci.

Jangan ingat semua benda boleh campak masuk dalam mesin basuh okay? Ada fabrik yang memerlukan cucian kering sahaja, ada yang tidak boleh direndam dan ada juga yang perlu dicuci dengan menterbalikkan pakaian tersebut.

‘Care label’ dengan simbol-simbol itu menuntut kita agar memelihara fabrik atau pakaian tersebut agar tahan lama mulai daripada cara mencuci, merendam, seterika, hinggalah pada tahap menyimpannya.

Penting untuk membaca label penjagaan fabrik kerana ia akan menjaga material kain korang agar tetap berada pada kondisi yang bagus. Pun begitu, tak guna kalau korang baca label tapi tak faham maksud setiap simbol yang ada pada ‘care label’ tu.

Jom, kita kenal simbol-simbol yang biasa digunakan dalam penjagaan fabrik. 

 

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 21 Jan 2021

36 Calon Bakal Duduki SPM, STPM Dijangkiti Covid-19 Di…

Kesiannya. Harapnya pelajar-pelajar tersebut cepat sembuh..

Trending Sat, 28 Nov 2020
Trending Mon, 25 Dec 2017

Polis Berjaya Kejar & Tahan Lamborghini Huracan

Hanya di Jepun, Polis Berjaya Kejar & Tahan Lamborghini Huracan Biarpun Hanya Berbasikal

Featured Thu, 18 Mar 2021

Pendaftaran Tanggungan MySejahtera Buat Warga Emas Bakal Dilancar Esok

Bagi memudahkan proses pendaftaran vaksin bagi warga emas, kerajaan akan melancarkan elemen baharu dikenali sebagai Pendaftaran Tanggungan dalam aplikasi MySejahtera. Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin berkata, elemen berkenaan yang sebelum ini […]

Trending Mon, 7 Oct 2019
Trending Fri, 4 May 2018

Kalau Tak Nak Kena Denda RM5000, Jangan Sebar Gambar Kertas Undi. Take Note Ya!

Jangan sebar gambar dokumen berkaitan PRU kalau tak nak kena denda!

Trending Thu, 28 Jun 2018

Man Died After Stung by Jellyfish in Langkawi

They may look like plastic bags but they’re deadly.

Trending Thu, 18 Jun 2020

Duduk Semeja Melebihi 4 Orang Kini Dibenarkan

Yeay! Dah boleh makan ramai-ramai

Trending Wed, 7 Apr 2021
Trending Mon, 3 Aug 2020

| Live TV