Trending By: SGMS Enal May 15, 2018 @ 11:56am

Baca Label Penjagaan Baju Sebelum ‘Campak’ Dalam Mesin Basuh

Korang tahu tak kenapa baju kalau warna hitam jadi luntur, ataupun ada sesetengah kain mereput walaupun baru digunakan beberapa kali?

Salah satu sebabnya adalah disebabkan cara penjagaan korang terhadap pakaian atau barangan tersebut.  Kalau korang perasan, pada setiap baju atau kain langsir, bantal atau cadar ada disertakan ‘care label’ iaitu bermaksud cara-cara fabrik itu perlu dicuci.

Jangan ingat semua benda boleh campak masuk dalam mesin basuh okay? Ada fabrik yang memerlukan cucian kering sahaja, ada yang tidak boleh direndam dan ada juga yang perlu dicuci dengan menterbalikkan pakaian tersebut.

‘Care label’ dengan simbol-simbol itu menuntut kita agar memelihara fabrik atau pakaian tersebut agar tahan lama mulai daripada cara mencuci, merendam, seterika, hinggalah pada tahap menyimpannya.

Penting untuk membaca label penjagaan fabrik kerana ia akan menjaga material kain korang agar tetap berada pada kondisi yang bagus. Pun begitu, tak guna kalau korang baca label tapi tak faham maksud setiap simbol yang ada pada ‘care label’ tu.

Jom, kita kenal simbol-simbol yang biasa digunakan dalam penjagaan fabrik. 

 

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 20 Sep 2019
Trending Fri, 4 Jan 2019

Penerbangan Ke Koh Samui Dibatalkan, Taufan Pabuk Hampiri Thailand

Penerbangan Ke Koh Samui Dibatalkan, Semua Jalan Ditutup Sepenuhnya, Taufan Pabuk Hampiri Thailand

Trending Sun, 17 Nov 2019

Dapur Kaca Meletup Sewaktu Tunggu Ikan Rebus Siap

Dapoq meletup, selalu dok tengok dalam Facebook ja

Trending Mon, 15 Oct 2018

ALAMAK! Wanita Ini Cuba Terjun Jambatan Selepas Dapat Tahu Suami Curang Tapi…

Wanita berkenaan dipercayai tertekan dan kurang waras sebab suami curang dan berhutang dengan along. Hurm, stress sangat ni!

Trending Mon, 21 May 2018

Rosmah: “A Person is Innocent Until Proven Guilty”

It seems the ex-Prime Minister’s wife wishes to be treated like a normal person.

Trending Sun, 21 Oct 2018
Trending Tue, 16 Jun 2020

| Live TV