Trending By: SGMS Enal May 15, 2018 @ 11:56am

Baca Label Penjagaan Baju Sebelum ‘Campak’ Dalam Mesin Basuh

Korang tahu tak kenapa baju kalau warna hitam jadi luntur, ataupun ada sesetengah kain mereput walaupun baru digunakan beberapa kali?

Salah satu sebabnya adalah disebabkan cara penjagaan korang terhadap pakaian atau barangan tersebut.  Kalau korang perasan, pada setiap baju atau kain langsir, bantal atau cadar ada disertakan ‘care label’ iaitu bermaksud cara-cara fabrik itu perlu dicuci.

Jangan ingat semua benda boleh campak masuk dalam mesin basuh okay? Ada fabrik yang memerlukan cucian kering sahaja, ada yang tidak boleh direndam dan ada juga yang perlu dicuci dengan menterbalikkan pakaian tersebut.

‘Care label’ dengan simbol-simbol itu menuntut kita agar memelihara fabrik atau pakaian tersebut agar tahan lama mulai daripada cara mencuci, merendam, seterika, hinggalah pada tahap menyimpannya.

Penting untuk membaca label penjagaan fabrik kerana ia akan menjaga material kain korang agar tetap berada pada kondisi yang bagus. Pun begitu, tak guna kalau korang baca label tapi tak faham maksud setiap simbol yang ada pada ‘care label’ tu.

Jom, kita kenal simbol-simbol yang biasa digunakan dalam penjagaan fabrik. 

 

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 1 Jul 2021

Moratorium Automatik : Tiada Faedah Terkompaun & Penalti Lewat Bayar, Tarikh Permohonan Dibuka Mulai…

Moratorium automatik selama 6 bulan bermula Julai telah diumumkan oleh Perdana Menteri untuk semua peminjam Individu B40, M40 & T20 di bawah Pakej Bantuan PEMULIH hari ini. Moratorium 6 bulan diberikan kepada semua peminjam individu, […]

Trending Tue, 9 Mar 2021
Trending Mon, 13 Aug 2018

Lelaki Berhabis RM 45 Ribu Untuk Wajah Mirip Hael Husaini?

Cuba anda tengok, sama kan? Namun ada yang menulis di Twitter, Hael Husaini lebih kacak & original. Pendapat anda pula bagaimana?

Trending Fri, 18 Oct 2019

Kematian Pesakit Di Perak Mungkin Akibat Virus Lain

Virus Zika disebarkan menerusi nyamuk Aedes

Trending Sat, 1 Dec 2018
Trending Thu, 3 Oct 2019

Volunteers Wanted; Airbnb is Taking Initiative to Combat World’s Climate Change

Airbnb is looking for five volunteers to join scientific research mission to Antarctica.

Trending Mon, 27 Nov 2017

YOU SHOULD CHECK OUT EDDIE PUTERA’S INSTAGRAM!

Eddie Putera brings art to a whole new level!

Trending Fri, 4 Oct 2019

Anak Angelina Jolie Jadi Rapper di Korea?

Besar dah Maddox Jolie-Pitt…

| Live TV