Trending By: SGMS Enal January 11, 2018 @ 5:02pm

‘Bandar Rahsia’ Paling Cantik di Thailand

Khao Yai adalah salah satu daripada daerah yang paling cantik di Thailand, hanya 3 jam memandu dari Bangkok.  Khao Yai juga dikatakan sebagai mini Europe dengan taman bunga yang luas, replika rumah hobbit dan struktur arkitektur bertemakan Itali.

Khao Yai adlh satu tempat yg sejuk dan berangin. Di sini juga ada wind turbine jika dari Pak Chong utk ke Baan Suan Noi (Hobit House). Ada tasik dan Park di sebelah kiri.
Dari Aranyapratet ke Khao Yai, kami berpeluang untuk singgah ke ‘The Verona in Tubland’. Tempat ni sangat cantik untuk bergambar. Perjalanan diteruskan dan kami dapat singgah di Flora Park, tapi tak masuk sebab dah tutup. Rupanya pukul 6 pun dah gelap.

Jalan raya di sini sangat selesa dan selamat. Tandas banyak didapati di stesen minyak. Pemanduan dihidangkan beberapa pemandangan yang menarik. Ada tasik, ladang2, ada banyak bunga-bunga ditanam di halaman rumah penduduk di sini. Di daerah Prachinburi, jalan raya agak mendaki dan bengkang bengkok. Seperti naik ke kawasan tanah tinggi Cameron Highland.
Kami check in di The Goodville Cottage, Pak Chong. Jika menginap di Khao Yai, ianya berdekatan dgn attraction place tp jauh sedikit dari pekan kecil. Jika menginap di Pak Chong, ianya berdekatan dgn pekan kecil dan kedai2 tp jauh sedikit dgn attraction place. Tp tak la jauh mana. Makan masa dalam 10minit jer ke Khao Yai.
Ada banyak sangat tempat menarik di Khao Yai. Ini antara tempat yg kami sempat singgah bersama anak kecil kami.

  • Sunflower Farm
 
  • Panther Creek
 
  • Primo Piazz
 
  • Palio Khao Ya
 
  • Baan Suan No
 
  • Midwinter Gree
 
  • Thames Valley
 
  • The Chocolate Factory
 
  • Farm Chok Chai
 
Banyak lagi tempat yg menarik ada di Khao Yai. Seperti Toscana Valley, My Ozone. Ada tempat yg kami just touch n go agak macam tak menarik jer kami beredar awal. Disarankan datang ke Khao Yai pd bulan Nov hingga January utk melihat sunflower blooming. Jim Thompson pula hanya dibuka pada tarikh tertentu dan boleh check dekat website.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sun, 19 Nov 2017

Doa Fazura Depan Kaabah

Nur Fazura Sharifuddin, atau lebih dikenali dengan nama Fazura memang satu nama yang tidak asing di kalangan peminat dunia hiburan. Kini nama tersebut makin dikenali semnjak dikaitkan dengan selebriti terkenal Fattah Amin. Meskipun kini berada […]

Trending Thu, 18 Oct 2018

Sila Berlindung Jika Berlaku Fenomena ‘Awan Bergulung’

Sila Berlindung Jika Berlaku Fenomena ‘Awan Bergulung’, Boleh Undang Bahaya – Jabatan Meterologi

Trending Fri, 1 Jun 2018

Ragui Kesetiaan Pegawai Kerajaan – Tun M

Ini mengganggu pentadbiran PH kerana kita ingin mentadbir ikut cara kita dan juga ikut manifesto kita…

Trending Mon, 9 Apr 2018
Trending Tue, 28 Aug 2018

Mengaku Kerap Terlanjur, Hukuman Sebat Pasangan Lesbian Tangguh Ke September

Hukuman ke atas pasangan kekasih ‘songsang’ yang dihukum denda RM3,300 dan enam sebatan oleh Mahkamah Tinggi Syariah Terengganu, April lalu ditangguhkan sehingga 3 September ini.
Pendaftar Mahkamah Nurulhuda Abd Rahman berkata hukuman tersebut perlu ditangguhkan kerana sebab-sebab teknikal.
“Beberapa agensi akan terlibat dalam hukuman itu dan ada beberapa masalah teknikal yang masih belum dapat diselesaikan.
“Oleh itu, adalah lebih baik menangguhkan hukuman itu ke satu tarikh yang akan dimaklumkan kemudian,” katanya.
Dua wanita itu masing-masing berusia 22 dan 32 tahun sepatutnya dihukum enam sebatan pada Selasa.
Mereka telah dibebaskan dengan jaminan sementara menunggu hukuman dilaksanakan.
Hukuman sebat itu dijangka dilakukan di Mahkamah Tinggi Syariah Kuala Terengganu.
Selain hukuman sebat, mereka turut berdepan hukuman penjara empat bulan jika gagal menjelaskan denda RM3,300 yang ditetapkan.
Terdahulu, pasangan itu mengaku memilih melakukan hubungan kelamin sejenis kerana merasa lebih selamat berbanding melakukan hubungan dengan lelaki, malah mereka turut mengaku sudah kerap ‘terlanjur’.

Trending Wed, 24 Jun 2020
Trending Thu, 13 Aug 2020

Pencetus Kluster Sivagangga Dipenjara 5 Bulan

Semoga perkara ini dijadikan iktibar buat semua

| Live TV