Trending By: Salma Syahbuddin July 25, 2020 @ 2:12pm

Bantuan Kewangan Bersasar Diperkenalkan, Ganti Moratorium

Moratorium bayaran balik pinjaman yang akan tamat pada 30 September ini tidak akan dilanjutkan.

Namun, bagi Bank Negara Malaysia (BNM) dan bank tempatan sedang merangka program bantuan kewangan bersasar khasnya bagi peminjam yang mengalami kesulitan.

Bank akan terus tawarkan bantuan kewangan bersasar

Menurut Ahli Ekonomi Affin Hwang Capital, Tan Ei Leen yang menghadiri taklimat itu, berkata BNM sudah memberi isyarat bahawa besar kemungkinan bank tidak akan melanjutkan moratorium itu selepas ia berakhir nanti.

Namun, bank akan terus menawarkan bantuan kewangan bersasar dalam bentuk penstrukturan dan penjadualan semula kepada peminjam yang mempunyai masalah pembayaran pinjaman dan syarikat yang terjejas serta berdepan kesulitan kewangan.

Tetapi pinjaman yang tertakluk kepada penstrukturan dan penjadualan semula, tidak akan diklasifikasikan sebagai ‘rosot nilai’. Contohnya, sekiranya peminjam berdepan kekangan atau kesulitan yang bersifat sementara dalam aliran tunai masing-masing.

Kerugian kredit bank tempatan meningkat

Ini kerana, ianya didorong oleh keadaan ekonomi dalam negara menerusi penurunan permintaan yang mengakibatkan penutupan perniagaan dan pengecilan operasi.

Manakala langkah pengurangan pekerja serta pemotongan gaji pula mencetuskan kekangan kewangan kepada individu dan isi rumah.

Terdahulu Menteri Kewangan, Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz memaklumkan bahawa, kerajaan dan bank mengkaji lebih banyak bantuan bersasar kepada peminjam selepas moratorium bayaran balik pinjaman berakhir 30 September nanti.

“Langkah seterusnya, (kami) masih berbincang dengan bank (mengenai) pertolongan secara lebih tersasar. Satu contohnya adalah memanjangkan tempoh bayaran, mengubah terma dan syarat, mengurangkan kadar faedah dan memberi pelepasan lain,”  Katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 6 Aug 2018

失智母53岁忘了家人 歌手儿抱她唱自创曲「只有音乐能逗她笑」

来自美国乡村歌手Jay Allen于7月杪演出时,邀请了罹患阿兹海默症(或称痴呆症)的母亲聆听他亲自为母亲所写的歌曲《Blank Stares》;两人当时在台上紧靠彼此,Jay演唱的画面被粉丝录下,感动许多网友。

Trending Sat, 25 Aug 2018

Pasangan Ini Sering Lakukan Hubungan Seks Namun Belum Dikurniakan Anak, Pendedahan Si Isteri Pasti Buatkan Anda Terkejut!

Empat tahun berkahwin tapi suami atau isteri tidak tahu bagaimana untuk hamil. Pasangan yang kurang pengetahuan tentang pengetahuan umum ini sangat jarang berlaku.

Trending Fri, 13 Nov 2020
Trending Fri, 20 Sep 2019
Trending Mon, 22 Jun 2020
Trending Sat, 16 Jun 2018

Tun Mahatir Got a Massive Shock After Stepping into Putrajaya

There were shredded documents and locked out computers all over!

Trending Fri, 13 Mar 2020

Seorang Wanita Buta Pernah Meramal Wabak Covid-19 Pada Tahun 1996!

SEORANG wanita pernah menggemparkan dunia suatu waktu dahulu apabila pernah membuat ramalan tentang Brexit, satu serangan menara berkembar WTC beberapa dekad lalu. Hari ini nama wanita itu mula diperkatakan dan menjadi perhatian sekali lagi apabila […]

Trending Wed, 17 Jun 2020

PKPP: Aktiviti Seminar, Kursus, Bengkel Dan Modul Latihan Kini Dibenarkan

Buat agensi yang menganjurkan aktiviti seminar, bengkel..

Trending Tue, 20 Aug 2019

Azah Aziz Penyokong Tegar LGBT?

Benarkah Azah Aziz seorang penyokong tegar LGBT?

| Live TV