Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Trending By: Salma Syahbuddin July 25, 2020 @ 2:12pm

Bantuan Kewangan Bersasar Diperkenalkan, Ganti Moratorium

Moratorium bayaran balik pinjaman yang akan tamat pada 30 September ini tidak akan dilanjutkan.

Namun, bagi Bank Negara Malaysia (BNM) dan bank tempatan sedang merangka program bantuan kewangan bersasar khasnya bagi peminjam yang mengalami kesulitan.

Bank akan terus tawarkan bantuan kewangan bersasar

Menurut Ahli Ekonomi Affin Hwang Capital, Tan Ei Leen yang menghadiri taklimat itu, berkata BNM sudah memberi isyarat bahawa besar kemungkinan bank tidak akan melanjutkan moratorium itu selepas ia berakhir nanti.

Namun, bank akan terus menawarkan bantuan kewangan bersasar dalam bentuk penstrukturan dan penjadualan semula kepada peminjam yang mempunyai masalah pembayaran pinjaman dan syarikat yang terjejas serta berdepan kesulitan kewangan.

Tetapi pinjaman yang tertakluk kepada penstrukturan dan penjadualan semula, tidak akan diklasifikasikan sebagai ‘rosot nilai’. Contohnya, sekiranya peminjam berdepan kekangan atau kesulitan yang bersifat sementara dalam aliran tunai masing-masing.

Kerugian kredit bank tempatan meningkat

Ini kerana, ianya didorong oleh keadaan ekonomi dalam negara menerusi penurunan permintaan yang mengakibatkan penutupan perniagaan dan pengecilan operasi.

Manakala langkah pengurangan pekerja serta pemotongan gaji pula mencetuskan kekangan kewangan kepada individu dan isi rumah.

Terdahulu Menteri Kewangan, Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz memaklumkan bahawa, kerajaan dan bank mengkaji lebih banyak bantuan bersasar kepada peminjam selepas moratorium bayaran balik pinjaman berakhir 30 September nanti.

“Langkah seterusnya, (kami) masih berbincang dengan bank (mengenai) pertolongan secara lebih tersasar. Satu contohnya adalah memanjangkan tempoh bayaran, mengubah terma dan syarat, mengurangkan kadar faedah dan memberi pelepasan lain,”  Katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 26 Mar 2021
Featured Thu, 22 Apr 2021

Che Puan Khaleeda Selamat Bersalin, Tunku Zahrah Zarith Nama Anaknda Puteri TMJ

Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar hari ini berkenan menamakan puteri kedua Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim, sebagai Tunku Zahrah Zarith Aziyah Tunku Ismail. Yang Dipertua Jumaah Majlis Diraja Johor, Datuk Abdul Rahim Ramli […]

Trending Mon, 13 Aug 2018

Gara-Gara ‘Fesyen Zaman Nenek Kau’, Nabila Huda Dan Netizen Berperang Mulut

Nabila menggayakan gaun berwarna hitam dengan belahan di bahagian kaki digayakan bersama skaf mendapat kecaman hebat netizen yang menyifatkan gayanya itu agak keterlaluan.

Trending Thu, 29 Apr 2021

Syafie Naswip Kongsi Cabaran Jadi Rider Di Bulan Ramadan Semasa PKP

Disebabkan penularan wabak COVID-19, ramai rakyat marhaen macam kita ni tengah susah kerana kehilangan sumber pendapatan. Pelakon terkenal macam Syafie Naswip pun terjejas sebab banyak ‘job’ yang kena cancel. Haa.. Tapi Syafie selamba je pilih […]

Trending Wed, 25 Apr 2018

Pesanan Romantis Di InstaStory, Bukti Mira Filzah Dan Zizan Razak Dilamun Cinta

Biarpun kedua-dua posting berbalas kata rindu itu tidak ditujukan secara spesifik, namun ramai yang percaya ia ditujukan antara satu sama lain.

Trending Mon, 15 Feb 2021

Orang Awam Kini Boleh Mendaftar Vaksin Covid-19 Menerusi 5 Kaedah Ini

Okay gaisss, dah boleh semak apakah kaedah yang perlu dilakukan…

Trending Tue, 17 Jul 2018

No More GST but SST to Make Comeback

The Sales and Service Tax will be back soon.

Trending Wed, 22 Aug 2018

Jangan Risau, Susu Tercemar Tidak Dijual Di Sini!

Produk susu rumusan bayi yang terlibat mempunyai berat bersih 850g setiap tin, nombor batch 09117R1 dan tarikh luput pada 11 Sept 2019.

| Live TV