Trending By: Salma Syahbuddin July 25, 2020 @ 2:12pm

Bantuan Kewangan Bersasar Diperkenalkan, Ganti Moratorium

Moratorium bayaran balik pinjaman yang akan tamat pada 30 September ini tidak akan dilanjutkan.

Namun, bagi Bank Negara Malaysia (BNM) dan bank tempatan sedang merangka program bantuan kewangan bersasar khasnya bagi peminjam yang mengalami kesulitan.

Bank akan terus tawarkan bantuan kewangan bersasar

Menurut Ahli Ekonomi Affin Hwang Capital, Tan Ei Leen yang menghadiri taklimat itu, berkata BNM sudah memberi isyarat bahawa besar kemungkinan bank tidak akan melanjutkan moratorium itu selepas ia berakhir nanti.

Namun, bank akan terus menawarkan bantuan kewangan bersasar dalam bentuk penstrukturan dan penjadualan semula kepada peminjam yang mempunyai masalah pembayaran pinjaman dan syarikat yang terjejas serta berdepan kesulitan kewangan.

Tetapi pinjaman yang tertakluk kepada penstrukturan dan penjadualan semula, tidak akan diklasifikasikan sebagai ‘rosot nilai’. Contohnya, sekiranya peminjam berdepan kekangan atau kesulitan yang bersifat sementara dalam aliran tunai masing-masing.

Kerugian kredit bank tempatan meningkat

Ini kerana, ianya didorong oleh keadaan ekonomi dalam negara menerusi penurunan permintaan yang mengakibatkan penutupan perniagaan dan pengecilan operasi.

Manakala langkah pengurangan pekerja serta pemotongan gaji pula mencetuskan kekangan kewangan kepada individu dan isi rumah.

Terdahulu Menteri Kewangan, Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz memaklumkan bahawa, kerajaan dan bank mengkaji lebih banyak bantuan bersasar kepada peminjam selepas moratorium bayaran balik pinjaman berakhir 30 September nanti.

“Langkah seterusnya, (kami) masih berbincang dengan bank (mengenai) pertolongan secara lebih tersasar. Satu contohnya adalah memanjangkan tempoh bayaran, mengubah terma dan syarat, mengurangkan kadar faedah dan memberi pelepasan lain,”  Katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 7 Nov 2018

Melampau! Wanita Singapura Buat Tutorial Solekan Wajah Rosmah Untuk Halloween

Tutorial solekan yang dikongsi itu dipercayai dilakukan bersempena sambutan Halloween yang lalu.

Trending Tue, 16 Oct 2018

Harga Rokok Naik Hujung Bulan

Kali terakhir, syarikat pengeluar rokok menaikkan harga jualan runcit rokok pada November 2015.

Trending Wed, 6 Dec 2017

Kalah Dalam Perlawanan, Anjing Dihempas Tuannya Sampai Mati

Hanya kerana meletakan pertaruhan besar ke atas anjing tersebut dan ia kalah dibunuh dan dihempas hingga mati

Trending Thu, 22 Feb 2018

年假结束心已死?人生达成「15件小事」越活越快乐

耍废时光总是过得特别快,一想到年后即将面临的各种生活挑战,不禁悲从中来!别太低落了,时时保持乐观心态,你会更快乐!

Trending Thu, 27 Sep 2018

Lorong Tengah Hanya Untuk Memotong, Netizen Sindir Pemandu ‘Bengap’?

Kalau dalam situasi video tadi, andai kata kereta yang record & kereta mangsa keadaan stay kiri je (since kiri kosong), bezza yang laju tu tak perlu pun jadi pelesit tukar lorong kiri ke kanan hujung hujung (memang bahaya sebab blind spot). Ini tak…

| Live TV