Trending By: Salma Syahbuddin July 25, 2020 @ 2:12pm

Bantuan Kewangan Bersasar Diperkenalkan, Ganti Moratorium

Moratorium bayaran balik pinjaman yang akan tamat pada 30 September ini tidak akan dilanjutkan.

Namun, bagi Bank Negara Malaysia (BNM) dan bank tempatan sedang merangka program bantuan kewangan bersasar khasnya bagi peminjam yang mengalami kesulitan.

Bank akan terus tawarkan bantuan kewangan bersasar

Menurut Ahli Ekonomi Affin Hwang Capital, Tan Ei Leen yang menghadiri taklimat itu, berkata BNM sudah memberi isyarat bahawa besar kemungkinan bank tidak akan melanjutkan moratorium itu selepas ia berakhir nanti.

Namun, bank akan terus menawarkan bantuan kewangan bersasar dalam bentuk penstrukturan dan penjadualan semula kepada peminjam yang mempunyai masalah pembayaran pinjaman dan syarikat yang terjejas serta berdepan kesulitan kewangan.

Tetapi pinjaman yang tertakluk kepada penstrukturan dan penjadualan semula, tidak akan diklasifikasikan sebagai ‘rosot nilai’. Contohnya, sekiranya peminjam berdepan kekangan atau kesulitan yang bersifat sementara dalam aliran tunai masing-masing.

Kerugian kredit bank tempatan meningkat

Ini kerana, ianya didorong oleh keadaan ekonomi dalam negara menerusi penurunan permintaan yang mengakibatkan penutupan perniagaan dan pengecilan operasi.

Manakala langkah pengurangan pekerja serta pemotongan gaji pula mencetuskan kekangan kewangan kepada individu dan isi rumah.

Terdahulu Menteri Kewangan, Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz memaklumkan bahawa, kerajaan dan bank mengkaji lebih banyak bantuan bersasar kepada peminjam selepas moratorium bayaran balik pinjaman berakhir 30 September nanti.

“Langkah seterusnya, (kami) masih berbincang dengan bank (mengenai) pertolongan secara lebih tersasar. Satu contohnya adalah memanjangkan tempoh bayaran, mengubah terma dan syarat, mengurangkan kadar faedah dan memberi pelepasan lain,”  Katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 7 Jan 2021

“Kes Paling Tinggi” – Sistem Kesihatan Kini Di Tahap Genting, KKM Cadang PKP Bersasar Di Kawasan…

Semalam, Kementerian Kesihatan Malaysia mencatatkan  sebanyak 2,593 kes baru Covid-19 sekaligus menjadikan kes tertinggi pernah direkodkan di Malaysia.  Bimbang dengan situasi tersebut, Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dato Sri Dr Noor Hisham mencadangkan PKP secara […]

Trending Fri, 10 Jan 2020

Woman Had “Pubic Hair” On Her Face Because Doctor Took A Skin From Her Groin As Emergency Measure

If you think you are having a bad day, try to put yourself in her shoes.

Trending Fri, 29 Dec 2017

Isteri lari rumah akibat suami bernafsu ‘pelik’

Si suami dahlah bernafsu ‘pelik’ mana tak si isteri lari rumah

Trending Fri, 16 Jul 2021

Awie Tampil Dengan Coretan Pilu, Jadi OST Drama Bersiri Ayahanda

Lagenda muzik rock Malaysia, Datuk Awie tampil dengan single terbaharunya berjudul Coretan Pilu. Coretan Pilu merupakan gabungan karyawan komposer dan penulis lirik muda iaitu Ikhwan Fatana, Wan Salleh dan Fedtri Yahya pastinya meruntun jiwa pendengar. […]

Trending Fri, 23 Mar 2018

Cinta Neelofa Dan Hans Isaac Berputik Semula? Ini Komen Neelofa

Sejak itu, tiada berita langsung tentang hubungan mereka sampailah Sabtu lepas apabila mereka berdua dilaporkan telah pergi menonton konsert John Legend di Genting Highlands bersama.

Trending Tue, 16 Jul 2019

Tidak tenteram, pembeli rumah The Conjuring alami kejadian dalam filem!

Dalam filem pun dah nampak seram, kenapa beli?

Trending Tue, 10 Apr 2018

Pernah Terfikir Bercuti Ke Angkasa Bersama Keluarga? Nah, Sekarang Waktunya!

Hotel ini dibina oleh syarikat Orion Span yang berpengkalan di Texas mempunyai pasukan tersendiri dalam misi jelajah angkasa bersama Nasa lebih 140 tahun.

Trending Mon, 4 Jan 2021

| Live TV