Trending By: SGMS Faida July 3, 2018 @ 5:16am

Bapa Jual Kereta Tampung Kos Dialisis Anak

Seorang peneroka di Felda Pemanis 2, di sini, terpaksa menjual kereta bagi biayai kos rawatan dialisis anaknya.

Mohamad Awang, 68, berkata, kedua-dua buah pinggang anak lelakinya, Rosdi Mohamad, 30, mengecut dan tidak dapat berfungsi dan menjalani rawatan dialisis pada hujung 2013.

“Pada awalnya, kami terima bantuan RM8,000 daripada Baitulmal untuk buat tapak dialisis di tangan kanan di Hospital Pakar Johor (KPJ Johor) pada 2014.

“Namun, tapak dialisis itu tidak dapat bertahan lama dan rosak sehingga memaksa kami mengeluarkan kos sendiri sebanyak RM5,000 untuk membuat tapak baharu di tangan kirinya pula,” katanya.

Menurut bapa kepada enam anak itu, dia kemudian berpakat dengan isterinya, Rubiah Samad, 67, untuk menjual kereta miliknya untuk menampung kos pemasangan tapak dialisis anaknya itu.

“Sebagai bapa, saya tidak kisah berkorban demi anak dan setiap bulan saya peruntukan RM500 untuk Rosdi jalani rawatan dialisisnya di sebuah pusat hemodialisis di Bukit Siput,” katanya.

Sementara itu, Mohamad Rosdi berkata, beberapa hari sebelum kedua-dua buah pinggangnya rosak, dia demam panas teruk sehingga mengakibatkan badannya kuning dan muntah-muntah.

Katanya, disebabkan demam makin teruk, ibu bapa saya bawa ke Hospital Daerah Segamat (HDS) sebelum ditahan di wad sebulan dan dirujuk ke Hospital Pakar Sultanah Fatimah (HPSF), Muar.

Menurutnya, kini dia menjalani rawatan dialisis tiga kali seminggu di sebuah pusat hemodialisis di Bukit Siput, di sini dan kos rawatannya pula ditanggung sepenuhnya Baitulmal.

Mereka yang ingin membantu meringankan beban keluarga tersebut boleh menyalurkan terus ke akaun Bank Simpanan Nasional (BSN) Rosdi, 0112141000020499 atau menghubunginya di talian 017-7845060. – Sinar

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sat, 16 Mar 2019

Lepas 5 Hari Suntikan Botox, Wanita Maut

Seorang ejen hartanah yang berusia 32 tahun telah meninggal dunia pada 13 Mac lalu, ia beberapa hari setelah beliau mendapatkan suntikan botox di sebuah klinik estetik. Dikatakan bahawa wanita itu terkena serangan jantung dan sawan […]

Trending Thu, 11 Jun 2020
Trending Fri, 5 Jul 2019
Trending Fri, 30 Nov 2018

3秒心理测验!第一眼看到什么动物…找到人格光明面

只要看看你「第一眼先看到哪个动物」,就可以测出你的主要人格啦!

Trending Mon, 19 Aug 2019

WKNDFEST is Cancelled?!

Rumours have said that WKDNFEST is cancelled! What?! No way!

Trending Wed, 29 Jan 2020
Featured Mon, 27 Apr 2020

Pertama kali berpuasa penuh, ratu terjun negara, Pandelela tabik pada orang Islam

Kagum dengan ketabahan rakan atlet Muslim beragama Islam

Trending Thu, 23 Aug 2018

Hilarious! Flying Roti Canai Accidentally Lands on Lady’s Head

The roti canai guy was trying to put on a show for the patrons but an unfortunate incident took place.

Trending Wed, 4 Jul 2018

‘Fikirkan Pengorbanan Ayah Saya…’ – Anak Perempuan Najib Razak

Yana Najib anak kepada bekas perdana menteri Malaysia telah memuatnaik pandangannya mengenai Najib Razak, menyeru rakyat Malaysia untuk mengenang jasanya……

| Live TV