Trending By: SGMS Enal October 8, 2019 @ 10:14am

Bayi Pertama Menerusi Pemindahan Embrio Lahir di HSNZ

Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) di sini melakar sejarah apabila bayi pertama hasil prosedur pemindahan embrio yang dibekukan (FET)  selama enam tahun selamat dilahirkan dihospital itu semalam.

Kelahiran bayi lelaki  itu bukan sahaja menggembirakan ibu bapanya, Mohd Yuhairi Haniff Yoon, 37, dan Noor’adn Muhammad, 38, malah turut menggembirakan warga kerja HSNZ kerana ia menjadi satu lagi kejayaan dalam kaedah persenyawaan In Vitro Fertilisation (IVF) atau dikenali bayi tabung uji di hospital berkenaan.

Ketua pakar Obstetrik dan Ginekologi (O&G)  hospital itu  Dr Nasuha Yaacob berkata kebiasaannya, prosedur FET  dilakukan dalam tempoh purata antara satu hingga tiga tahun dari tempoh pembekuan, dengan maksimum selama lima tahun.

“Pasangan ini bertuah kerana selepas dibekukan enam tahun, embrio ini masih berkualiti dan berjaya dilahirkan,” katanya.

Beliau berkata bayi lelaki tersebut merupakan  bayi ke-20 yang dilahirkan menerusi IVF pada tahun ini dan bayi yang ke-118 sejak Unit Perawatan Reproduktif HSNZ ditubuhkan pada tahun 2009.

Noor’adn berkata kelahiran bayi lelaki seberat 3.34 kilogram itu adalah anugerah Allah untuk beliau dan suami setelah menunggu lebih 13 tahun untuk mendapatkan cahaya mata pertama mereka.

“Saya mula menjalani rawatan IVF pada 2012 dan berjaya hamil pada tahun tersebut namun kandungan saya gugur pada usia dua bulan diikuti pada Julai 2013, kehamilan bayi kembar saya cuma bertahan pada usia 20 minggu.

“Selepas keguguran bayi kembar pada 2013 itu, memang saya sedikit trauma untuk meneruskan rawatan, setelah berbincang dengan suami, kami sepakat mahu mengambil masa selama lima tahun untuk berehat agar benar-benar bersedia mental dan fizikal untuk rawatan seterusnya,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Guru Sekolah Kebangsaan (SK) Kampung Baru Serada itu berkata beliau sangat berterima kasih kepada HSNZ terutama kumpulan pakar Obstetrik dan Ginekologi (O&G) yang diketuai Dr Nasuha Yaacob kerana melayannya dengan baik sepanjang rawatan.

“Selepas mengalami dua kali keguguran (terakhir 2013), saya mulakan lagi rawatan dengan embrio beku dimasukkan pada Disember 2018 namun gagal. Siapa sangka dalam percubaan kali keempat iaitu pada 27 Januari 2019, barulah saya disahkan hamil dua minggu kemudian.

“Sejak itu, saya mengambil cuti tanpa gaji dan mengamalkan pemakanan sihat serta mengelak perjalanan jarak jauh agar kandungan kali ini selamat dilahirkan,” katanya yang belum memuktamadkan nama bayi sulung tersebut.

Di Malaysia, hanya terdapat empat hospital kerajaan yang menawarkan perubatan teknik IVF iaitu HSNZ bagi Zon Pantai Timur, Hospital Kuala Lumpur (Zon Tengah), Hospital Sultanah Bahiyah (Zon Utara) dan Hospital Wanita dan Kanak-Kanak Sabah (Sabah dan Sarawak).

Sumber: Bernama

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sat, 21 Aug 2021

Sajian Program Menarik Bersempena Dengan Kempen Kita Malaysia #BaikSemula

Mari kita mengambil iktibar dan sebarkan semangat juga inspirasi ketika menyambut Bulan Kebangsaan yang istimewa ini. Bersempena dengan Kempen Kita Malaysia #BaikSemula oleh Media Prima Berhad, kami menyajikan pelbagai program inspirasi daripada genre berita, bual […]

Featured Wed, 25 Aug 2021

26 Guru Di Perlis Didakwa Enggan Terima Vaksin

Isu melibatkan kakitangan kerajaan yang menolak vaksin semakin menjadi perdebatan di kalangan ramai. Terbaru, seramai 26 guru sekolah di Perlis dikesan enggan menerima suntikan vaksin COVID-19. Menurut Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Pembangunan Sumber Manusia, Sains, Teknologi […]

Trending Wed, 7 Apr 2021

Dipilih Sebagai Duta Projek, Patung Ejen Ali & Alicia Dipamer di River of Life

Patung figura animasi popular, Ejen Ali dan Alicia mencipta sejarah tersendiri apabila menjadi yang pertama dipamerkan di lokasi tarikan pelancongan terkemuka River of Life (RoL) yang terletak di pusat bandar Kuala Lumpur bermula 4 April […]

Trending Wed, 14 Feb 2018

11 KPOP SONGS FOR ALL SINGLES THIS VALENTINES DAY

Valentine’s Day is the season for lovers to publicly show off their affection. But what about all the single people? Here are some songs to pull you through this day.

Trending Thu, 25 Jan 2018

110公斤胖美人渡边直美「女孩都有值得欣赏的美」

有一种自信,叫渡边直美!这位来自日本最红的女谐星,从不会受到自己的体重和外形而感到自卑,因为她知道“自信就是美丽!”

Trending Fri, 2 Feb 2018

Saya Kena Paksa Makan Dalam Lampin

Saya Kena Paksa Makan Dalam Lampin, Bersentuhan Tak Kira Lelaki Perempuan, Konon ”Baby Shower” Tapi Dah Macam Pesta Maksiat

Trending Wed, 24 Feb 2021

Bayaran BPR Fasa 1 Bermula Hari Ini – Tengku Zafrul

Bayaran dah masuk tu jangan membazir pula ye!

Trending Tue, 19 Jun 2018

Kes Kelar Bayi, Suami Sudah Maafkan Isteri

Hidup saya tidak lengkap tanpa dia (isteri) dan siapa yang hendak menjaga makan minum dua lagi anak Mohamad Nur Rusyaidi, 7, dan Mohamad Rafiuddin, 5.

Trending Wed, 18 Apr 2018

Satu Maut, Enjin pesawat Southwest Airlines Meletup

Ada sesuatu yang tidak kena dengan pesawat! Ia sedang menjunam! Enjin meletup ketika di udara dan menerbangkan tingkap sejauh tiga kerusi dari saya. Letupan menyebabkan seorang wanita yang duduk berhampiran tingkap cedera parah.

Featured Sat, 18 Sep 2021

| Live TV