Trending By: Bibi Ramli April 3, 2019 @ 12:00pm

Belum cukup sebulan dibuka, bilik pameran IKEA Pulau Pinang tunggang-langgang akibat vandalisme!

Pembukaan IKEA di Batu Kawan, Pulau Pinang pada 14 Mac lalu menjadi perhatian ramai kerana ia adalah cawangan pertama yang dibuka di kawasan Utara Malaysia.

Malangnya, ada antara pengunjung yang datang  ke gedung yang menawarkan kelengkapan dan perabut rumah itu menganggap bilik pameran IKEA seolah-olah bilik tidur sebenar dan mereka boleh membuat sepah seperti bilik di rumah mereka sendiri. Situasi ini tidak sepatutnya berlaku!

Bagi anda yang pernah mengunjungi cawangan IKEA di Cheras atau Damansara, pastinya anda dapat lihat betapa teraturnya susunan perabot di situ. 

Sepatutnya anda tidak boleh berbaring pun di atas katil yang dipamerkan. Meskipun ia adalah katil sebenar, tapi hanya untuk pameran dan bukan berbaring sesuka hati anda di atasnya.

Apa yang berlaku di IKEA Batu Kawan amat mengejutkan. Keadaannya sangat huru-hara.

Menerusi satu siri foto yang dimuat naik di laman Facebook, individu yang merakamkan foto berkenaan  memberi gambaran seperti tempat ini telah diserbu oleh penyamun!

Selimut dan kain cadar telah ditarik keluar, bantal dicampak di merata tempat.

Barangan IKEA yang tidak jadi dibeli dibiarkan sahaja di atas tilam, lantai atau diletakkan di atas perabot berdekatan.

Pengguna Facebook ini juga menunjukkan bagaimana sesetengah kaunter perabot diconteng dengan pensel percuma yang IKEA sediakan, manakala ada barangan lain, seperti cermin, dipecahkan!

Entahlah apa yang telah berlaku di sini, tetapi penulis berharap itu adalah coklat dan bukan najis!

Sedih betul melihat situasi ini. Wahai rakyat Malaysia, mengapa boleh jadi begini?

Ambil insiden ini sebagai peringatan. Meskipun itu bukan rumah anda sendiri, ia tidak bermakna anda boleh berbuat sesuka hati dan mengharapkan orang lain untuk mengemaskan ruang pameran itu.

Sumber: Says

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 24 Aug 2020
Trending Sun, 10 Jan 2021
Trending Wed, 12 Feb 2020
Trending Thu, 8 Aug 2019

Punca Kemalangan Ambulans, Pemandu Dan Pesakit Maut

Kali ini pemandu ambulans dan pesakit maut dalam kemalangan

Trending Wed, 18 Nov 2020
Trending Wed, 3 Oct 2018

Rosmah Ke SPRM Kali Ketiga

Ini kali ketiga beliau hadir memberi keterangan di sini dan difahamkan, mungkin kali terakhir Rosmah dipanggil untuk memberi keterangan sebelum dihadapkan ke mahkamah terhadap beberapa pertuduhan membabitkan pengubahan wang haram.

Trending Mon, 31 Dec 2018

Mayat Tiga Beradik Akibat Lemas Sudah Ditemui

Operasi SAR di air pagi ini bermula pada kira-kira pukul 7 pagi dan diperluaskan ke kawasan 10km melibatkan 12 anggota dari Pasukan Penyelamat Di Air (PPDA) Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM).

Trending Fri, 10 Jul 2020

| Live TV