Trending By: Ad Ops April 3, 2019 @ 12:00pm

Belum cukup sebulan dibuka, bilik pameran IKEA Pulau Pinang tunggang-langgang akibat vandalisme!

Pembukaan IKEA di Batu Kawan, Pulau Pinang pada 14 Mac lalu menjadi perhatian ramai kerana ia adalah cawangan pertama yang dibuka di kawasan Utara Malaysia.

Malangnya, ada antara pengunjung yang datang  ke gedung yang menawarkan kelengkapan dan perabut rumah itu menganggap bilik pameran IKEA seolah-olah bilik tidur sebenar dan mereka boleh membuat sepah seperti bilik di rumah mereka sendiri. Situasi ini tidak sepatutnya berlaku!

Bagi anda yang pernah mengunjungi cawangan IKEA di Cheras atau Damansara, pastinya anda dapat lihat betapa teraturnya susunan perabot di situ. 

Sepatutnya anda tidak boleh berbaring pun di atas katil yang dipamerkan. Meskipun ia adalah katil sebenar, tapi hanya untuk pameran dan bukan berbaring sesuka hati anda di atasnya.

Apa yang berlaku di IKEA Batu Kawan amat mengejutkan. Keadaannya sangat huru-hara.

Menerusi satu siri foto yang dimuat naik di laman Facebook, individu yang merakamkan foto berkenaan  memberi gambaran seperti tempat ini telah diserbu oleh penyamun!

Selimut dan kain cadar telah ditarik keluar, bantal dicampak di merata tempat.

Barangan IKEA yang tidak jadi dibeli dibiarkan sahaja di atas tilam, lantai atau diletakkan di atas perabot berdekatan.

Pengguna Facebook ini juga menunjukkan bagaimana sesetengah kaunter perabot diconteng dengan pensel percuma yang IKEA sediakan, manakala ada barangan lain, seperti cermin, dipecahkan!

Entahlah apa yang telah berlaku di sini, tetapi penulis berharap itu adalah coklat dan bukan najis!

Sedih betul melihat situasi ini. Wahai rakyat Malaysia, mengapa boleh jadi begini?

Ambil insiden ini sebagai peringatan. Meskipun itu bukan rumah anda sendiri, ia tidak bermakna anda boleh berbuat sesuka hati dan mengharapkan orang lain untuk mengemaskan ruang pameran itu.

Sumber: Says

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 6 Oct 2020

Wajib Baca! Syarat Kelayakan Permohonan BPN 2.0

Jom check korang layak ke tak!

Featured Fri, 18 Jun 2021

Parlimen Laksana WFH Hingga 28 Jun

Parlimen Malaysia akan melaksanakan dasar Bekerja Dari Rumah (BDR) bermula 15 hingga 28 Jun 2021. Perkara itu dimaklumkan menerusi satu pengumuman dalam ciapan twitter Parlimen Malaysia pada Jumaat. BDR yang dilaksanakan selaras dengan pelanjutan tempoh

Trending Sat, 10 Aug 2019

Anak Tercekik Blok Mainan, Ibu Pula Yang ‘Lemas’

Bahayanya mainan ini pada anak-anak kecil ya. Pantau serapat yang boleh.

Featured Wed, 19 May 2021

“Demi Allah, Kami Tidak Bernikah” – Sijil Nikah Tular, Nora Jawab Dakwaan Kahwini Menteri

Berikutan tular di media sosial penyebaran sijil kahwinnya bersama Tan Sri Anuar Musa, Datuk Nora Ariffin tampil mengulas bahawa berita tersebut adalah palsu dan boleh mengundang fitnah. “Demi Allah, saya dan Annuar tidak bernikah..saya sendiri

| Live TV