Trending By: Bibi Ramli April 3, 2019 @ 12:00pm

Belum cukup sebulan dibuka, bilik pameran IKEA Pulau Pinang tunggang-langgang akibat vandalisme!

Pembukaan IKEA di Batu Kawan, Pulau Pinang pada 14 Mac lalu menjadi perhatian ramai kerana ia adalah cawangan pertama yang dibuka di kawasan Utara Malaysia.

Malangnya, ada antara pengunjung yang datang  ke gedung yang menawarkan kelengkapan dan perabut rumah itu menganggap bilik pameran IKEA seolah-olah bilik tidur sebenar dan mereka boleh membuat sepah seperti bilik di rumah mereka sendiri. Situasi ini tidak sepatutnya berlaku!

Bagi anda yang pernah mengunjungi cawangan IKEA di Cheras atau Damansara, pastinya anda dapat lihat betapa teraturnya susunan perabot di situ. 

Sepatutnya anda tidak boleh berbaring pun di atas katil yang dipamerkan. Meskipun ia adalah katil sebenar, tapi hanya untuk pameran dan bukan berbaring sesuka hati anda di atasnya.

Apa yang berlaku di IKEA Batu Kawan amat mengejutkan. Keadaannya sangat huru-hara.

Menerusi satu siri foto yang dimuat naik di laman Facebook, individu yang merakamkan foto berkenaan  memberi gambaran seperti tempat ini telah diserbu oleh penyamun!

Selimut dan kain cadar telah ditarik keluar, bantal dicampak di merata tempat.

Barangan IKEA yang tidak jadi dibeli dibiarkan sahaja di atas tilam, lantai atau diletakkan di atas perabot berdekatan.

Pengguna Facebook ini juga menunjukkan bagaimana sesetengah kaunter perabot diconteng dengan pensel percuma yang IKEA sediakan, manakala ada barangan lain, seperti cermin, dipecahkan!

Entahlah apa yang telah berlaku di sini, tetapi penulis berharap itu adalah coklat dan bukan najis!

Sedih betul melihat situasi ini. Wahai rakyat Malaysia, mengapa boleh jadi begini?

Ambil insiden ini sebagai peringatan. Meskipun itu bukan rumah anda sendiri, ia tidak bermakna anda boleh berbuat sesuka hati dan mengharapkan orang lain untuk mengemaskan ruang pameran itu.

Sumber: Says

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 23 Jan 2018

9 Jam Diperlukan Untuk Siapkan Landasan Kereta Api 5 Lorong

9 Jam Diperlukan Untuk Siapkan Landasan Kereta Api 5 Lorong Di China, Libatkan 1500 Orang Pekerja

Trending Tue, 8 May 2018

Uqasha Nafi Lalok, Percaya Ada Pihak Cuba Sabotaj Dirinya

“Saya tidak ‘lalok’ langsung. Ujian air kencing sudah dilakukan dan keputusannya negatif,” kata pelakon jelita Uqasha Senrose yang ditahan polis selepas disyaki memiliki enam bungkusan aluminium berisi 53 pil Eramin 5, semalam.

Trending Thu, 9 Apr 2020
Trending Tue, 28 Apr 2020
Trending Tue, 27 Mar 2018

Jangan Kaitkan Skandal Seks Trump Dengan Anaknya – Jurucakap

“Saya ada bertanya. Dan dia menolaknya, berkata, ‘oh ya, ya, kamu tahu, jangan risau. Bilik dan barang kami berasingan,” katanya.

Trending Fri, 20 Apr 2018

Bawang Punya Pasal, Lelaki Dipenjara Tiga Hari

Majistret Mohd Firdaus Saleh menjatuhkan hukuman itu terhadap Rahaman Sukuler, 28, yang juga warganegara India selepas mengaku bersalah sejurus pertuduhan dibacakan terhadapnya.

| Live TV