Trending By: Attiqah Mohd March 16, 2020 @ 5:12pm

Benarkah Pesakit Coronavirus Yang Sudah Sembuh Masih Mempunyai Risiko Kematian Yang Tinggi?

Semakin hari semakin banyak rekod baru yang dicatatkan berikutan wabak Coronavirus. Saban hari, wabak ini meragut puluhan ribu nyawa, walaubagaimanapun sinar harapan masih ada buat pesakit. Segelintirnya berjaya memerangi virus, tak kurang juga yang maut di tangan virus ini. 

Justeru, tidak semua menerima nasib yang sama, beberapa kes melibatkan pesakit yang telah sembuh sepenuhnya daripada wabak ini akhirnya kandas dalam pertarungan menentang Coronavirus. Persoalan timbul, apa benar mereka birisiko tinggi menghadapi maut walaupun disahkan “pulih” sepenuhnya? 

Meninggal dunia lepas 5 hari disahkan bebas wabak Coronavirus

Menurut sebuah artikel yang dikeluarkan oleh Hello Doktor, seorang pesakit bernama Li Liang yang berusia 36 tahun meninggal dunia setelah 5 hari disahkan bebas daripadda wabak Coronavirus. 

Pada mulanya, Li Liang telah mendapatkan rawatan di sebuah hospital selama 13 hari. Rawatan itu diteruskan sehingga sampel klinikalnya negatif bagi virus korona selama dua hari berturut-turut. 

Kredit Foto: Al-Jazeera

Selepas menjalani pemeriksaan kesihatan Li Liang telah dibenarkan pulang. Sebelum itu, dia diletakkan bersama dengan pesakit lain yang telah sembuh untuk tujuan kuarantin. Perkara tersebut merupakan protokol biasa yang dilalui mana-mana pesakit yang sembuh kerana tidak ada individu yang dapat memahami kesan jangkitan COVID-19 dalam jangka masa panjang. 

Dikejarkan ke hospital kerana simptom sesak nafas

Malangnya, pada 2 Mac 2020, Li Liang telah dikejarkan ke hospital berikutan simptom sesak nafas yang dialaminya. Rawatan kecemasan yang diberikan gagal membuka laluan pernafasan Li dan dia menghembuskan nafas terakhirnya. Punca kematiannya dikenalpasti sebagai kegagalan sistem pernafasan disebabkan virus korona baru. 

Kredit Foto: HECTOR RETAMAL/AFP via Getty Images)

Berikutan kejadian tersebut, kebanyakan hospital di Wuhan enggan membenarkan pesakit mereka yang telah sembuh untuk pulang.  Perkara ini bukan sahaja terjadi kepada Li, malah beberapa individu yang lain. Encik Wang (bukan nama sebenar) telah disahkan positif semula, 18 hari setelah menamatkan rawatan di Hospital Zhejiang.

Persoalannya, adakah pesakit yang sembuh sebenarnya masih mempunyai virus tersebut walaupun ujian makmal menunjukkan keputusan negatif?

Risiko penularan jangkitan, rendah atau tinggi?

Menurut sebuah kajian yang dijalankan di Jerman, risiko penularan jangkitan bagi mereka yang telah sembuh sebenarnya rendah. Walaubagaimanapun, mereka yang telah sembuh daripada jangkitan virus seharusnya dipantau dari semasa ke semasa, tujuannya adalah untuk memastikan mereka yang pernah dijangkiti tidak mengalami apa-apa komplikasi daripada jangkitan berkenaan 

Mereka yang mengalami jangkitan ringan tidak akan menyebarkannya kepada orang lain 10 hari selepas simptom bermula. Pada fasa awal jangkitan, proses peluruhan virus kebanyakkannya berlaku di tekak selepas 5 hari jangkitan berlaku. Namun perkara ini hanya berlaku pada mereka yang mengalami simptom ringan.

Kredit Foto: Marketwatch

Bagi individu yang menunjukkan simptom jangkitan paru-paru (pneumonia), kadar luruhan virus adalah lebih tinggi. Mereka akan mengalami proses peluruhan virus sehingga hari ke-10. Pada saat itu, proses tersebut akan turun perlahan-lahan.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), mereka yang telah sembuh daripada virus korona baharu masih boleh mendapat keputusan positif melalu pengambilan sampel tekak dan air liur.

Kredit Foto: NY Times

Ada juga kes di mana individu mendapat keputusan positif selepas berminggu-minggu sembuh daripada jangkitan virus korona baharu. Kajian yang dijalankan di Jerman itu menggunakan ujian reaksi rantaian polimerase (PCR).

Ujian tersebut mengesan maklumat asid ribonukleik (RNA) bagi mengetahui sama ada pesakit masih mengeluarkan virus. Walau bagaimanapun, ujian tersebut tidak berupaya untuk menentukan sama ada individu itu berjangkit ataupun tidak.

Sumber: Hello Doktor

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 23 Apr 2020

Pelajar IPT Diberi Kelonggaran Pulang Ke Rumah – Perdana Menteri

Semoga mereka dapat pulang ke pangkuan keluarga dengan selamat..

Trending Mon, 30 Dec 2019
Trending Tue, 26 Feb 2019

10张「让小孩完全听你话」的创意育儿技巧

小孩总是不听话?到底有哪些方法能让孩子完全听你话?

Trending Wed, 8 Jul 2020
Trending Wed, 26 Aug 2020

Meriahkan Hujung Minggu Anda Dengan Jom Heboh Di Rumah Pada 29 & 30 Ini!

Jangan lupa bersama meriahkan Jom Heboh Di Rumah okay!

Trending Fri, 17 May 2019

“Mereka Temui Mayat Datuk Saya Di Bawah Lereng Bukit”

Takziah, mayat Haji Ramli Ilong, 85 tahun disahkan ditemui di lereng bukit berdekatan kediamannya..

Trending Mon, 6 Jan 2020

Take A Look Inside Mangala Resort And Spa, Malaysia’s First Ever Ecological Luxurious Resort And Spa

Nestled in a beautiful lush view, Mangala Resort & Spa is truly Malaysia’s best kept secrets

Trending Thu, 8 Aug 2019

Punca Kemalangan Ambulans, Pemandu Dan Pesakit Maut

Kali ini pemandu ambulans dan pesakit maut dalam kemalangan

Trending Tue, 26 Nov 2019

“I Pride Myself On Quality” But “Hairs” Were Found in The Conspiracy Palette, Allegedly

So, how does this muti-millionaire beauty vlogger react when allegations of defected products went viral on Twitter?

| Live TV