Trending By: Attiqah Mohd March 17, 2020 @ 1:57pm

Bencana Sosial: Penyebaran COVID-19 Tanda Dunia Nak Kiamat? Ustaz Ini Ada Jawapannya

Seluruh dunia kini berdepan dengan pendemik Coronavirus. Beribu kematian dilaporkan setiap hari. Terbaru, negara Malaysia sendiri sudah memulakan perintah kawalan pergerakan dan kuarantin buat semua penduduk. Namun, apa yang bermain di kotak fikiran kita lebih jauh. Jika dilihat dari sudut agama, penularan COVID-19 dianggap sebagai satu bencana yang menimpa dunia. 

Bila dunia nak kiamat, manusia berdepan dengan bencana alam dan bencana sosial- Ustaz Elyas Ismail 

Penularan Coronavirus merupakan salah satu bencana sosial yang kini berlaku di dunia. Penularannya meragut puluhan ribu nyawa. Bukan sahaja menyerang sistem kesihatan badan malah turut menjejaskan sistem ekonomi, sosial dan politik dunia. 

Menerusi satu video perkongsian oleh Ustaz Elyas Ismail, beliau memberikan jawapan mengenai kebenaran wabak Coronavirus dilihat sebagai salah satu tanda-tanda akhir zaman.  Ustaz Elyas menjelaskan bahawa semakin dekat berlaku hari kiamat. manusia akan berdepan dengan dua bencana iaitu bencana alam seperti gempa bumi, geologi dan bencana sosial seperti konflik, rusuhan, peperangan, penularan wabak.

Doa hadapi bencana dan musibah

Menerusi perkongsian Dr Zulkifli di laman Twitter, beliau telah berkongsi beberapa doa munajat untuk diamalkan apabila ditimpa sebarang bencana dan musibah. 

 

Agama ajar kita untuk sedar dan redha dengan ujian Tuhan 

Sebagai umat Islam, kita wajib percaya Qada dan Qadar Tuhan. Justeru, segala bencana yang menimpa dianggap sebagai satu bentuk ujian dan pengajaran daripada Tuhan kepada hambaNya.

Dalam waktu yang genting ini, kita seharusnya tidak terlalu mengikut perasaan dan bertindak di luar kawalan. Sebaliknya, bertindaklah secara bijak dengan mengikut peraturan yang dikeluarkan oleh kerajaan, bertawakkal  dan percaya bahawa segala bentuk musibah yang melanda merupakan ujian Tuhan buat hambanya yang celik mata hati dan akal fikiran. Sama-sama kita berdoa agar dijauhi daripada penyakit berjangkit. 

Kredit Instagram: Ustaz Elyas Ismail,Twitter Dr Zulkifli

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 6 Mar 2018

Bersalin 2 Minggu Lagi Secara Caesarean, Datuk Seri Siti Nurhaliza Kini Berdebar

Pasti ramai peminat penyanyi tersohor negara, Datuk Seri Siti Nurhaliza tidak sabar untuk melihat wajah bayi penyanyi kesayangan mereka.

Trending Thu, 17 May 2018

81岁老翁「60年来捐血1172次」救回240万新生儿

来自澳洲雪梨的81岁老翁哈里森(James Harrison)在14岁时生了重病,动完手术后,血液一夕之间获得了罕见抗体,可以制作预防新生儿溶血症(HDN)的药剂,用来拯救尚未出生的宝宝。

Trending Sat, 3 Feb 2018

Keluarga Mangsa Mahu Kematian Anak Dibela

“Kami Mahu Keadilan,” Sedih Atas Pemergian Anak Gadisnya, Keluarga Mangsa Mahu Kematian Anak Dibela

Trending Sat, 21 Dec 2019

Hanya Kerana Isteri Kuat Berleter, Sekeluarga Maut

Anak-anak comel tapi sayang maut juga

Trending Thu, 13 Dec 2018
Trending Tue, 3 Apr 2018

Jom Bayar Saman, JPJ Tawar Diskaun 70% Sepanjang April

Pengguna jalan raya yang ingin mendapatkan diskaun berkenaan perlu hadir ke kaunter JPJ untuk membayar saman atau kompaun terbabit

Trending Tue, 10 Nov 2020

| Live TV