Trending By: Attiqah Mohd March 17, 2020 @ 1:57pm

Bencana Sosial: Penyebaran COVID-19 Tanda Dunia Nak Kiamat? Ustaz Ini Ada Jawapannya

Seluruh dunia kini berdepan dengan pendemik Coronavirus. Beribu kematian dilaporkan setiap hari. Terbaru, negara Malaysia sendiri sudah memulakan perintah kawalan pergerakan dan kuarantin buat semua penduduk. Namun, apa yang bermain di kotak fikiran kita lebih jauh. Jika dilihat dari sudut agama, penularan COVID-19 dianggap sebagai satu bencana yang menimpa dunia. 

Bila dunia nak kiamat, manusia berdepan dengan bencana alam dan bencana sosial- Ustaz Elyas Ismail 

Penularan Coronavirus merupakan salah satu bencana sosial yang kini berlaku di dunia. Penularannya meragut puluhan ribu nyawa. Bukan sahaja menyerang sistem kesihatan badan malah turut menjejaskan sistem ekonomi, sosial dan politik dunia. 

Menerusi satu video perkongsian oleh Ustaz Elyas Ismail, beliau memberikan jawapan mengenai kebenaran wabak Coronavirus dilihat sebagai salah satu tanda-tanda akhir zaman.  Ustaz Elyas menjelaskan bahawa semakin dekat berlaku hari kiamat. manusia akan berdepan dengan dua bencana iaitu bencana alam seperti gempa bumi, geologi dan bencana sosial seperti konflik, rusuhan, peperangan, penularan wabak.

Doa hadapi bencana dan musibah

Menerusi perkongsian Dr Zulkifli di laman Twitter, beliau telah berkongsi beberapa doa munajat untuk diamalkan apabila ditimpa sebarang bencana dan musibah. 

 

Agama ajar kita untuk sedar dan redha dengan ujian Tuhan 

Sebagai umat Islam, kita wajib percaya Qada dan Qadar Tuhan. Justeru, segala bencana yang menimpa dianggap sebagai satu bentuk ujian dan pengajaran daripada Tuhan kepada hambaNya.

Dalam waktu yang genting ini, kita seharusnya tidak terlalu mengikut perasaan dan bertindak di luar kawalan. Sebaliknya, bertindaklah secara bijak dengan mengikut peraturan yang dikeluarkan oleh kerajaan, bertawakkal  dan percaya bahawa segala bentuk musibah yang melanda merupakan ujian Tuhan buat hambanya yang celik mata hati dan akal fikiran. Sama-sama kita berdoa agar dijauhi daripada penyakit berjangkit. 

Kredit Instagram: Ustaz Elyas Ismail,Twitter Dr Zulkifli

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 22 Aug 2018

当新郎看见新娘披上白纱的瞬间!摄影师拍下感人的一刻

当男人对心爱的女人许下终生,看到她穿上白纱的那刻,会是惊喜?感动?还是开心的说不出话来?

Trending Wed, 19 Sep 2018

Sambil Menikmati Makan Malam Mewah, Boleh Berswafoto Di Atas Sayap Kapal Terbang. Wow!

Kuala Lumpur menambahkan satu lagi daya tarikannya dengan pelancaran Plane In The City, sebuah kapal terbang lama yang diubahsuai menjadi sebuah restoran eksklusif.

Featured Wed, 8 Sep 2021

PPV Walk In Di Lembah Klang Diberhentikan Mulai 15 September

Susulan jumlah penerima vaksin yang semakin meningkat di Lembah Klang, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Seri Dr Adham Baba sebentar tadi memberitahu yang vaksinasi secara walk- in di Lembah Klang tidak lagi akan diberikan selepas […]

Trending Mon, 5 Aug 2019
Trending Mon, 19 Oct 2020
Trending Tue, 14 May 2019

Aliff Aziz Kantoi Lagi, Check In Hotel Bulan Puasa?

Betul ke Aliff Aziz ni? Haih, bulan ramadan pun nak check in hotel ke bang?

Trending Thu, 22 Mar 2018

Now We Can All Fly Like Ejen Ali Thanks to AirAsia’s New MATA Spy Jet!

AirAsia launched the MATA Spy Jet in collaboration with Ejen Ali which makes flying even cooler now!

Trending Tue, 10 Dec 2019

| Live TV