Trending By: SGMS Enal December 9, 2017 @ 2:36pm

Berdebar Juga Bila Tengok Ada Yang Menangis

Kehadiran Zeth Simon, 23, sambil memegang kain pelikat mencuri tumpuan orang  ramai ketika Majlis Khatan Perdana Anjuran Pusat Koreksional Perlis di Dewan Serbaguna Pusat Koreksional Perlis berlangsung.

“Berdebar juga bila lihat kanak-kanak sebelum saya keluar dari bilik operasi khatan dalam keadaan menangis teresak-esak,” kata penuntut Universiti Malaysia Perlis (UNIMAP) yang berasal dari Kota Belud Sabah itu.

Program sehari itu adalah anjuran bersama antara Pusat Koreksional Perlis, Pejabat Dewan Undangan Negeri (ADUN) Chuping dan Jabatan Kesihatan Negeri membabitkan  24 peserta dan Zeth muncul sebagai peserta dewasa tunggal.

Zeth yang juga penuntut akhir jurusan kejuruteraan industri ketika mengulas keputusan tersebut memberitahu ia menyedari bahawa berkhatan memberikan kebaikkan dari segi kebersihan dan kesihatan kepada seseorang lelaki.

“Saya mengetahui program khatan ini daripada rakan muslim di universiti yang beritahu bahawa mereka terlihat iklan majlis berkenaan di media sosial bulan lalu.

“Merekalah yang banyak membantu dari segi mendapatkan borang di pejabat DUN, malah mengingatkan ia perlu dihantar sebelum 30 November lalu.

“Masa yang diambil untuk siap berkhatan saya anggarkan dalam 10 ke 20 minit, namun apa yang membuat saya lebih bersyukur ialah ketika proses itu dijalankan saya tidak berasa sakit sedikit pun.

“Cuma saya perlu berpantang dari mengambil makanan berminyak, telur dan beberapa makanan lain bagi mengelakkan sebarang jangkitan dalam seminggu dua ini.

“Apapun saya bersyukur semuanya berjalan lancar dan saya harap cepat sembuh sebelum hujung bulan ini memandangkan musim peperiksaan akhir semester di UniMAP bermula seminggu sebelum akhir tahun,” katanya lagi.

Pengarah Jabatan Penjara Negeri Perlis, Mat Johir Asin @ Hashim dalam pada itu berkata pihaknya bersyukur kerana program khatan edisi pertama itu berjalan lancar.

“Program berkhatan ini julung kalinya diadakan oleh Jabatan Penjara negeri dan untuk edisi kali pertama ini kita menghimpunkan 23 kanak-kanak lima ke 10 tahun dari DUN Chuping dan sebahagian daripadanya anak kakitangan Pusat Koreksional Perlis. Malah kita juga menerima seorang peserta dewasa iaitu Zeth Simon,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 4 Sep 2018

Teh Tarik Condoms Exist?!

That’s a new way of consuming teh tarik.

Trending Thu, 31 May 2018

Tak Suka Kalah, Selamat Tinggal Real Madrid…

Selepas tiga tahun, kelab ini memerlukan sentuhan baru. Saya tak nampak diri saya untuk terus menang tahun ini. Saya tak suka kekalahan!

Trending Mon, 1 Oct 2018
Trending Tue, 30 Mar 2021

Nama Hangat Dek Percikan Kontroversi, Dai’ Syed Ambil Kesempatan?

Nama pendakwah selebriti, Dai’ Syed atau nama sebenarnya, Syed Shah Iqmal Syed Mohammad Shaiful, 26, hangat dek percikan kontroversi. Biarpun melibatkan isu negatif, sedikit sebanyak perkara terbabit menaikkan serta mempopularkan nama Syed. Selepas melancarkan single […]

Featured Fri, 13 Jul 2018

Ini Resepi Keropok Lekor Viral Guna Mi Segera. Memang Rangup Dan Sedap!

Sekali gigit memang rangup keropok lekor mi segera ini!

Trending Thu, 23 Jan 2020
Trending Fri, 19 Jul 2019

Bapa Sahkan Oksana Sudah Cerai?

Rihana Oksana Gorbatenko tular, isu ini masih tiada jawapan sehingga kini.

Trending Sat, 28 Nov 2020
Trending Sat, 30 Dec 2017

Hukuman Penjara 13,275 Tahun Siapakah Dia?

hukuman penjara 13,275 tahun ke atas seorang lelaki kerana menipu 570 juta Baht di Thailand baru-baru ini

| Live TV