Trending By: SGMS Enal December 9, 2017 @ 2:36pm

Berdebar Juga Bila Tengok Ada Yang Menangis

Kehadiran Zeth Simon, 23, sambil memegang kain pelikat mencuri tumpuan orang  ramai ketika Majlis Khatan Perdana Anjuran Pusat Koreksional Perlis di Dewan Serbaguna Pusat Koreksional Perlis berlangsung.

“Berdebar juga bila lihat kanak-kanak sebelum saya keluar dari bilik operasi khatan dalam keadaan menangis teresak-esak,” kata penuntut Universiti Malaysia Perlis (UNIMAP) yang berasal dari Kota Belud Sabah itu.

Program sehari itu adalah anjuran bersama antara Pusat Koreksional Perlis, Pejabat Dewan Undangan Negeri (ADUN) Chuping dan Jabatan Kesihatan Negeri membabitkan  24 peserta dan Zeth muncul sebagai peserta dewasa tunggal.

Zeth yang juga penuntut akhir jurusan kejuruteraan industri ketika mengulas keputusan tersebut memberitahu ia menyedari bahawa berkhatan memberikan kebaikkan dari segi kebersihan dan kesihatan kepada seseorang lelaki.

“Saya mengetahui program khatan ini daripada rakan muslim di universiti yang beritahu bahawa mereka terlihat iklan majlis berkenaan di media sosial bulan lalu.

“Merekalah yang banyak membantu dari segi mendapatkan borang di pejabat DUN, malah mengingatkan ia perlu dihantar sebelum 30 November lalu.

“Masa yang diambil untuk siap berkhatan saya anggarkan dalam 10 ke 20 minit, namun apa yang membuat saya lebih bersyukur ialah ketika proses itu dijalankan saya tidak berasa sakit sedikit pun.

“Cuma saya perlu berpantang dari mengambil makanan berminyak, telur dan beberapa makanan lain bagi mengelakkan sebarang jangkitan dalam seminggu dua ini.

“Apapun saya bersyukur semuanya berjalan lancar dan saya harap cepat sembuh sebelum hujung bulan ini memandangkan musim peperiksaan akhir semester di UniMAP bermula seminggu sebelum akhir tahun,” katanya lagi.

Pengarah Jabatan Penjara Negeri Perlis, Mat Johir Asin @ Hashim dalam pada itu berkata pihaknya bersyukur kerana program khatan edisi pertama itu berjalan lancar.

“Program berkhatan ini julung kalinya diadakan oleh Jabatan Penjara negeri dan untuk edisi kali pertama ini kita menghimpunkan 23 kanak-kanak lima ke 10 tahun dari DUN Chuping dan sebahagian daripadanya anak kakitangan Pusat Koreksional Perlis. Malah kita juga menerima seorang peserta dewasa iaitu Zeth Simon,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 15 May 2019

‘Nak Mati Aku Dah Penat’- Status Terakhir Remaja Di FB Ternyata Bukan Gurauan!

Lebih memilukan, mayatnya ditemui oleh adik lelaki dan ibunya yang ketika itu dalam perjalanan pulang ke rumah selepas makan malam.

Trending Mon, 6 Jul 2020
Trending Thu, 14 Feb 2019

Fly FM Cancels Krappi Call!

It’s the end of a legendary era but more fun stuff are coming your way!

Trending Tue, 28 Jul 2020
Trending Tue, 18 Feb 2020

Al-Fatihah, Pelakon Ashraf Sinclair Meninggal Dunia Akibat Serangan Jantung

Dunia hiburan sekali lagi menerima kematian berita tak terduga..

Trending Sun, 4 Aug 2019

Kerana Berlian RM1.3 Juta Rakyat Malaysia Ditahan Di India

Kata kena hantar pada rakannya tetapi siapakah dia? Betul ke harganya RM1.34 juta

Trending Sun, 22 Sep 2019

Pesawat Tiba-Tiba Menjunam Dari Ketinggian 30,000 Kaki

Tak dapat bayangkan betapa cemasnya jika berada didalam situasi sebegini

Trending Mon, 20 Jul 2020

BSH Fasa Ke-3 : Bayaran Bermula Jumaat Ini

Jangan lupa semak status BSH ketiga korang okay!

Trending Tue, 4 Sep 2018

Teh Tarik Condoms Exist?!

That’s a new way of consuming teh tarik.

| Live TV