Trending By: Yanie Baharom April 26, 2018 @ 6:00pm

Bersolat Dalam Kereta. Fathia Lakukan Kerana Allah SWT, Tiada Sangkut Paut Dengan Manusia

Satu demi satu kontroversi melanda pelakon Fathia Latiff sejak penghujung tahun lalu sehinggalah sekarang. Dua hari lalu misalnya, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) mengeluarkan surat bahawa akaun media sosial milik Fathia akan disiasat pihak berwajib kerana disyaki telah menyalahi seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998.

Terbaru di mana kejadian ini berlaku semalam, pelakon Fathia Latiff bersolat dalam kereta. Perbuatan ini mendapat maklum balas positif dan negatif daripada netizen sehingga ia menjadi satu perdebatan netizen.

Memetik penjelasan Mufti Kelantan Datuk Mohamad Shukri Mohamad berhubung situasi itu adakah bersolat di dalam kereta harus dilaksana untuk memastikan tidak ketinggalan waktu? Ini reaksi yang diberikan beliau; 

Foto : Lipstiq.com

“Mengejar waktu sehingga terpaksa bersolat dalam kereta adalah alasan yang kurang tepat. Ada banyak cara untuk melaksanakannya dan mengejar waktu solat. Sebaiknya berhenti seketika di masjid atau surau berdekatan,” katanya.

Melalui penjelasan ringkas dibuat oleh Fathia sejurus pertujukan fesyen Koleksi Raya Primavalet 2018 yang berlangsung di Hotel The Majestic semalam, video solat itu dimuat naik oleh rakannya iaitu penggaya rambut Ridzokumura di InstaStory pada petang Rabu.

Ujar Fathia, bersolat di dalam kereta adalah urusannya dengan Allah SWT dan tidak menyedari perbuatan itu dirakamkan oleh rakannya.

“Saya kerjakan solat kerana Allah bukan kerana manusia. Maaf saya tidak tahu aksi saya dirakam,” katanya.

Video : MStar

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 5 Jun 2020
Trending Thu, 9 Jul 2020
Trending Mon, 10 Dec 2018

“Rindu Sebagai Seorang Kawan” – Sharifah Rose

Sudah berdamai, namun bukan kembali bercinta dengan Ismail Izzani.

Trending Mon, 2 Mar 2020

Firasat Ashraf Akan Meninggalkan Noah, Lukisan Noah Untuk Ashraf Sinclair Punya Maksud Tersirat?

Kehilangan Ashraf Sinclair sejak minggu lalu masih terasa di hati insan-insan terdekat. Ashraf meninggal berpunca daripada masalah komplikasi masalah jantung, kehilangannya disifatkan sebagai “mati mengejut”. Saat pemergian Ashraf, sebuah lukisan yang dilukis oleh anaknya, Noah […]

Trending Fri, 18 Sep 2020
Trending Thu, 22 Feb 2018

菲律宾商场「冥纸」当过年装饰!吓坏华人

文化差异闹出大乌龙!在全球华人庆祝农历新年之际,菲律宾一间商场不小心把冥纸错当新年饰品,搭配黄梨灯笼挂在商场内。现场照片被上传至社群媒体后,引来网友直呼:“黄梨代表好运旺,冥纸是要人留下过路财吗?”

Trending Wed, 15 Apr 2020
Trending Tue, 17 Mar 2020
Trending Tue, 10 Dec 2019

Malaysians’ Love-Hate Relationship with Solo Travel

Did you know that 69% of Malaysian respondents have either traveled solo or considering it regardless of age, gender and nationalities.

Featured Wed, 1 Apr 2020

| Live TV