Trending By: Aisyah Badrul May 12, 2020 @ 1:29pm

Boleh Ke Beraya Tahun Ni? Ini SOP Ziarah Raya 20 Orang Yang Kita Perlu Tahu

Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yasin telahpun mengumumkan bahawa tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) akan dilanjutkan sehingga 9 Jun ini. Selain pengunguman ini, Perdana Menteri juga ada menyatakan beberapa larangan dan kebenaran lain untuk rakyat Malaysia sempena sambutan Aidilfitri yang bakal menjelang tidak lama lagi.

20 orang semasa ziarah raya

Menerusi pengumuman tersebut, Perdana Menteri kita telah menyatakan bahawa hanya 20 orang had maksimum dibenarkan untuk berada dalam rumah dalam satu masa. Kelonggaran hanya diberikan untuk 3 perayaan yang perlu disambut semasa tempoh PKPB ini. Antaranya adalah sambutan Aidilfitri, Hari Gawai dan Pesta Keamatan.

Namun kelonggaran ini hanya diberikan untuk menziarahi keluarga yang berada dalam negeri yang sama sahaja tau. Jangan korang rentas negeri pula ye.

Namun, masih ada yang keliru dan beranggapan bahawa kita semua masih boleh menziarahi rakan-rakan yang berada dalam negeri yang sama. Jawapannya adalah tidak. Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah menjelaskan menerusi sidang media harian Covid-19, aktiviti ziarah yang dinyatakan sehingga seramai 20 orang itu hanya melibatkan ahli keluarga terdekat sahaja.

Masih perlu mematuhi SOP

Menurut Noor Hisham lagi, apa yang perlu diutamakan adalah kita mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang telah dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

“20 orang itu adalah ahli keluarga. Kalau 20 orang, contohnya anak, cucu… jumlah ahli keluarga 20 orang. Apa yang pasti, kita kena ikut SOP Kementerian Kesihatan iaitu penjarakkan sosial.

“Kalau dalam apartment, dah kira ruang sempit dan sesak. Itu dah melanggar SOP Kementerian Kesihatan,”

“Nombor itu adalah ahli keluarga bergantung kepada rumah kita. Kalau apartment kita kecil, kita bukan kata 20 orang, bagaimana kita kena lihat dari segi lawatan dan kedudukan.

“Kita tidak menggalakkan perhimpunan atau pelawat datang ke rumah, tetapi ini adalah ahli keluarga,”

Jadi sudah jelas ya info dan SOP yang perlu dipatuhi untuk sambutan Aidilfitri nanti. Korang jangan buat open house pula tau. #kitajagakita

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 7 Feb 2018

全球最辣核爆级冰淇淋 吃一口前要先签「免责任声明」

一家位于英国苏格兰格拉斯哥的咖啡厅Aldwych Cafe日前推出了一款世界上最危险的「辣冰淇淋」,这款冰淇淋的辣度高达156.93万史高维尔(辣度单位),比《金氏世界纪录》认证,世界第一辣的印度魔鬼辣椒的辣度还要高,因而店家要求顾客必须年满18岁,并在购买前须先签下「法律免责切结书」。

Trending Sat, 10 Nov 2018

Bekas Suami Liat Bayar Nafkah Anak? Baca Ini!

Ramai di kalangan wanita yang tidak diberi keadilan sepenuhnya terutama dari sudut nafkah yang telah diputuskan oleh mahkamah syariah.

Trending Wed, 21 Oct 2020

Hanya 10 Peratus Pekerja Dibenarkan Bertugas

Bukan semua kena work from home okay!

Trending Wed, 17 Oct 2018

美照都是骗人的!20张把网美呛爆的爆笑恶搞Cosplay照

来自雪梨的女演员Celeste Barber颠覆既有网美公式,用一系列仿效名模女星的拍照POSE,成为「非主流网美」。

Trending Mon, 27 Aug 2018

‘Janganlah Tutup Periuk Nasi Orang’ – Serina

Tidak sangka ada juga yang busuk hati ingin menjatuhkan perniagaan Serina Ridzuawan… Apa yang terjadi?

Trending Wed, 9 Oct 2019

Lazada Plans to Take VR and AR into Its New Retail Experience, Soon

In the future, shopping at Lazada will not be just a mere activity; it’ll become an EXPERIENCE!

Trending Thu, 29 Nov 2018

学生「粉笔画」创作惊人!老师狠心一擦心都碎了

Illusdreamer 是一个由几名香港高中学生组成的创作小组,他们采用彩色粉笔在黑板上创作巨幅的画作,尽管作品的生命有限,但令人难以置信的神奇画面,却让大家都惊叹不已!

Trending Wed, 3 Apr 2019
Trending Fri, 27 Mar 2020

| Live TV