Trending By: Aisyah Badrul May 12, 2020 @ 1:29pm

Boleh Ke Beraya Tahun Ni? Ini SOP Ziarah Raya 20 Orang Yang Kita Perlu Tahu

Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yasin telahpun mengumumkan bahawa tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) akan dilanjutkan sehingga 9 Jun ini. Selain pengunguman ini, Perdana Menteri juga ada menyatakan beberapa larangan dan kebenaran lain untuk rakyat Malaysia sempena sambutan Aidilfitri yang bakal menjelang tidak lama lagi.

20 orang semasa ziarah raya

Menerusi pengumuman tersebut, Perdana Menteri kita telah menyatakan bahawa hanya 20 orang had maksimum dibenarkan untuk berada dalam rumah dalam satu masa. Kelonggaran hanya diberikan untuk 3 perayaan yang perlu disambut semasa tempoh PKPB ini. Antaranya adalah sambutan Aidilfitri, Hari Gawai dan Pesta Keamatan.

Namun kelonggaran ini hanya diberikan untuk menziarahi keluarga yang berada dalam negeri yang sama sahaja tau. Jangan korang rentas negeri pula ye.

Namun, masih ada yang keliru dan beranggapan bahawa kita semua masih boleh menziarahi rakan-rakan yang berada dalam negeri yang sama. Jawapannya adalah tidak. Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah menjelaskan menerusi sidang media harian Covid-19, aktiviti ziarah yang dinyatakan sehingga seramai 20 orang itu hanya melibatkan ahli keluarga terdekat sahaja.

Masih perlu mematuhi SOP

Menurut Noor Hisham lagi, apa yang perlu diutamakan adalah kita mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang telah dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

“20 orang itu adalah ahli keluarga. Kalau 20 orang, contohnya anak, cucu… jumlah ahli keluarga 20 orang. Apa yang pasti, kita kena ikut SOP Kementerian Kesihatan iaitu penjarakkan sosial.

“Kalau dalam apartment, dah kira ruang sempit dan sesak. Itu dah melanggar SOP Kementerian Kesihatan,”

“Nombor itu adalah ahli keluarga bergantung kepada rumah kita. Kalau apartment kita kecil, kita bukan kata 20 orang, bagaimana kita kena lihat dari segi lawatan dan kedudukan.

“Kita tidak menggalakkan perhimpunan atau pelawat datang ke rumah, tetapi ini adalah ahli keluarga,”

Jadi sudah jelas ya info dan SOP yang perlu dipatuhi untuk sambutan Aidilfitri nanti. Korang jangan buat open house pula tau. #kitajagakita

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 21 Oct 2021

Netizen Kagum Anak Aliff Syukri Baru Umur 4 Tahun Dah Berani Naik ‘Flying Fox’

Putera bongsu kepada usahawan dan penyanyi Datuk Seri Aliff Syukri dan Datin Seri Nur Shahida, Yusoff Al Qardawi telah menarik perhatian orang ramai dengan keberaniannya. Baru-baru ini, Yusoff sekali lagi menunjukkan keberaniannya dengan menaiki ‘flying […]

Trending Mon, 17 Dec 2018

搭飞机时坐到「三角形标志」下的位置,其他人都会超羡慕你!

如果你常搭飞机,是否曾注意到机舱内部有个「三角形标志」呢?

Trending Tue, 25 May 2021
Featured Mon, 4 Oct 2021

“Ketahuilah Ia Kerosakan Yang Besar..”- Hantaran Sahabat Baik Ebit Lew Curi Perhatian Warganet

Kontroversi yang melanda pendakwah Ustaz Ebit Lew (UEL) semakin hangat apabila pendakwah terkenal itu bersama isterinya dipanggil untuk memberi keterangan kepada pihak polis minggu lalu. Baru-baru ini, pendakwah Firdaus Wong pula tampil membuat laporan polis […]

Featured Fri, 20 Aug 2021

Agong Perkenan Lantik Ismail Sabri Perdana Menteri Ke-9

Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan melantik Ahli Parlimen Bera, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-9. Menerusi satu kenyataan yang dikeluarkan Datuk Pengelola Bijaya Diraja, Istana Negara, […]

Trending Sun, 22 Apr 2018

Merajuk Dengan Keluarga, Kanak-Kanak Bawa Diri Ke Bali Seorang Diri!

Emma berasa terkejut dan tidak boleh menjelaskan bagaimana perasaannya selepas mengetahui anaknya itu ke luar negara seorang diri dan menginap di Hotel All Season yang bertaraf empat bintang…Memang berani lah awak dik!

Trending Thu, 30 Jan 2020
Trending Mon, 24 Feb 2020

Korea Selatan Umum Amaran Tertinggi COVID-19 Catat Kenaikan Mendadak

Semoga yang baik-baik sahaja buat seluruh rakyat Korea Selatan

Trending Tue, 10 Jul 2018

8 Amazing Records Which Tun Mahathir has Broken and Maintained

What a way to commemorate Tun on his birthday by remembering all the great things he’s achieved.

| Live TV