Trending By: Aisyah Badrul May 12, 2020 @ 1:29pm

Boleh Ke Beraya Tahun Ni? Ini SOP Ziarah Raya 20 Orang Yang Kita Perlu Tahu

Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yasin telahpun mengumumkan bahawa tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) akan dilanjutkan sehingga 9 Jun ini. Selain pengunguman ini, Perdana Menteri juga ada menyatakan beberapa larangan dan kebenaran lain untuk rakyat Malaysia sempena sambutan Aidilfitri yang bakal menjelang tidak lama lagi.

20 orang semasa ziarah raya

Menerusi pengumuman tersebut, Perdana Menteri kita telah menyatakan bahawa hanya 20 orang had maksimum dibenarkan untuk berada dalam rumah dalam satu masa. Kelonggaran hanya diberikan untuk 3 perayaan yang perlu disambut semasa tempoh PKPB ini. Antaranya adalah sambutan Aidilfitri, Hari Gawai dan Pesta Keamatan.

Namun kelonggaran ini hanya diberikan untuk menziarahi keluarga yang berada dalam negeri yang sama sahaja tau. Jangan korang rentas negeri pula ye.

Namun, masih ada yang keliru dan beranggapan bahawa kita semua masih boleh menziarahi rakan-rakan yang berada dalam negeri yang sama. Jawapannya adalah tidak. Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah menjelaskan menerusi sidang media harian Covid-19, aktiviti ziarah yang dinyatakan sehingga seramai 20 orang itu hanya melibatkan ahli keluarga terdekat sahaja.

Masih perlu mematuhi SOP

Menurut Noor Hisham lagi, apa yang perlu diutamakan adalah kita mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang telah dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

“20 orang itu adalah ahli keluarga. Kalau 20 orang, contohnya anak, cucu… jumlah ahli keluarga 20 orang. Apa yang pasti, kita kena ikut SOP Kementerian Kesihatan iaitu penjarakkan sosial.

“Kalau dalam apartment, dah kira ruang sempit dan sesak. Itu dah melanggar SOP Kementerian Kesihatan,”

“Nombor itu adalah ahli keluarga bergantung kepada rumah kita. Kalau apartment kita kecil, kita bukan kata 20 orang, bagaimana kita kena lihat dari segi lawatan dan kedudukan.

“Kita tidak menggalakkan perhimpunan atau pelawat datang ke rumah, tetapi ini adalah ahli keluarga,”

Jadi sudah jelas ya info dan SOP yang perlu dipatuhi untuk sambutan Aidilfitri nanti. Korang jangan buat open house pula tau. #kitajagakita

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 4 Sep 2018

Doktor Melecur Selepas Bilik Dibakar Pesakit Mental

Doktor lelaki berusia 50-an melecur 30 peratus di badan manakala jururawat berusia 30-an melecur lima peratus di bahagian muka dan badan.

Trending Wed, 21 Mar 2018

Tampil Mohon Maaf, Jurusolek Sambilan Mengaku Sebar Gambar Anak Tok Ti.

Seperti yang anda tahu, Datuk Seri Siti Nurhaliza atau Tok Ti telah melahirkan seorang bayi perempuan pada Isnin lalu. Namun, berita kegembiraan tersebut menjadi kontroversi apabila gambar anaknya telah tular di laman sosial gara-gara pihak yang tidak bertanggungjawab.

Trending Thu, 1 Oct 2020

Semua Negeri Kini Diklasifikasikan Sebagai Zon Kuning

Tingkatkan kawalan kendiri dan patuh SOP

Trending Tue, 1 May 2018

Nak Makan Ais Krim Tapi Tergigit Ekor Tikus Pula! Euwww Gelinya!

Apa perasaan anda kalau makan ais krim tiba-tiba ada ekor tikus?

Drama Fri, 16 Oct 2020
Trending Thu, 13 Feb 2020
Trending Tue, 17 Mar 2020

Sepi Dan Kosong! Foto-Foto Bandar Yang Mula Kosong Akibat Covid-19

PERTUBUHAN KESIHATAN DUNIA (WHO) secara rasminya telah mengeluarkan kenyataan bahawa wabak Covid-19 yang kian menular saat ini merupakan satu virus global. Apa yang lebih menyedihkan dan membimbangkan pada waktu ini, kes Covid19 yang telah tercatat […]

Trending Tue, 13 Mar 2018

Brave Men Save Puppies From Filthy Drain Despite Religious Restrictions

A few brave and kindhearted young men saved two stranded puppies in the dirty drain despite religious beliefs.

| Live TV