Trending By: Aisyah Badrul May 12, 2020 @ 1:29pm

Boleh Ke Beraya Tahun Ni? Ini SOP Ziarah Raya 20 Orang Yang Kita Perlu Tahu

Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yasin telahpun mengumumkan bahawa tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) akan dilanjutkan sehingga 9 Jun ini. Selain pengunguman ini, Perdana Menteri juga ada menyatakan beberapa larangan dan kebenaran lain untuk rakyat Malaysia sempena sambutan Aidilfitri yang bakal menjelang tidak lama lagi.

20 orang semasa ziarah raya

Menerusi pengumuman tersebut, Perdana Menteri kita telah menyatakan bahawa hanya 20 orang had maksimum dibenarkan untuk berada dalam rumah dalam satu masa. Kelonggaran hanya diberikan untuk 3 perayaan yang perlu disambut semasa tempoh PKPB ini. Antaranya adalah sambutan Aidilfitri, Hari Gawai dan Pesta Keamatan.

Namun kelonggaran ini hanya diberikan untuk menziarahi keluarga yang berada dalam negeri yang sama sahaja tau. Jangan korang rentas negeri pula ye.

Namun, masih ada yang keliru dan beranggapan bahawa kita semua masih boleh menziarahi rakan-rakan yang berada dalam negeri yang sama. Jawapannya adalah tidak. Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah menjelaskan menerusi sidang media harian Covid-19, aktiviti ziarah yang dinyatakan sehingga seramai 20 orang itu hanya melibatkan ahli keluarga terdekat sahaja.

Masih perlu mematuhi SOP

Menurut Noor Hisham lagi, apa yang perlu diutamakan adalah kita mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang telah dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

“20 orang itu adalah ahli keluarga. Kalau 20 orang, contohnya anak, cucu… jumlah ahli keluarga 20 orang. Apa yang pasti, kita kena ikut SOP Kementerian Kesihatan iaitu penjarakkan sosial.

“Kalau dalam apartment, dah kira ruang sempit dan sesak. Itu dah melanggar SOP Kementerian Kesihatan,”

“Nombor itu adalah ahli keluarga bergantung kepada rumah kita. Kalau apartment kita kecil, kita bukan kata 20 orang, bagaimana kita kena lihat dari segi lawatan dan kedudukan.

“Kita tidak menggalakkan perhimpunan atau pelawat datang ke rumah, tetapi ini adalah ahli keluarga,”

Jadi sudah jelas ya info dan SOP yang perlu dipatuhi untuk sambutan Aidilfitri nanti. Korang jangan buat open house pula tau. #kitajagakita

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 17 Apr 2019

Seram! Rakaman Video Kelibat Penampakan Sebenar Nenek Kebayan Di Ulu Kenas, Perak

Seram! rakaman sebenar video penampakan nenek kebayan di Ulu Kenas, Perak.

Trending Wed, 17 Oct 2018

Suunto 9 Menampilkan Fit Intelligent Technology

Mempunyai pelbagai teknologi pintar seperti bateri pintar yang direka untuk bertahan sehingga 120 jam, peringatan pintar dan ciri Suunto’s FusedTrack, yang menggabungkan GPS dan data sensor

Trending Sat, 21 Apr 2018

Zul Ariffin Kongsi Gambar ‘Anu’ Di Instagram?

Pelakon yang tak habis-habis dengan kontroversi ini akhirnya sekali lagi bakal diajukan soalan-soalan panas apabila telah berkongsi gambar kemaluannya di instagram

Trending Sat, 10 Feb 2018

AJL32: PENTAS AJL BERHANTU????

Pentas AJL berhantu??? Alamak! macam mana tu?

Trending Thu, 18 Jul 2019

Penerima Ijazah Kelas Pertama Ini Sanggup Kerja Sambilan Sebagai Tukang Cuci, Bawa Ibu Bapa Ke UK

Korang rasa hadiah apa yang korang dah bagi kat ibu bapa korang? Hurmmm.

Trending Mon, 8 Jul 2019

Mariah Carey Slayed the Bottle Cap Challenge

Carey sang so high, it snatched the cap off the bottle bald! Game over! All hail the Queen!

Trending Thu, 14 Jun 2018

The Watches Seized from Pavilion Residences Cost RM80 Million!

Many of us can’t even earn RM1 million in a year.

Trending Fri, 28 Feb 2020
Trending Thu, 24 May 2018

Kritik Atas Talian, Trump Tidak Boleh Sekat Pengguna Twitter!

Menyekat akses ke akaun @realDonaldTrump milik presiden tersebut dianggap melanggar hak kebebasan bersuara yang dijamin dalam Pindaan Pertama Perlembagaan.

Trending Mon, 16 Apr 2018

Lembu Cemas Tersepit, Terima Kasih Abang Bomba!

Tujuh anggota bersama sebuah jentera tiba di lokasi kejadian lima minit kemudian dan tindakan menyelamat haiwan itu dilakukan. Alhamdulillah, akhirnya lembu itu berjaya dikeluarkan dengan selamat!

| Live TV