Trending By: Salma Syahbuddin July 20, 2020 @ 9:39pm

BSH Fasa Ke-3 : Bayaran Bermula Jumaat Ini

Berita baik buat penerima BSH fasa ketiga!

Pembayaran Bantuan Sara Hidup (BSH) 2020 bagi fasa ketiga akan bermula Jumaat ini.

Menurut Menteri Kewangan, pembayaran itu akan dibuat berdasarkan kategori termasuklah, bilangan anak tanggungan dan baki nilai BSH 2020 yang akan diterima.

Tambahan RM120 bagi setiap anak bawah 18 tahun

Peruntukkan berjumlah RM3 bilion yang memanfaatkan hampir 4.8 juta penerima ini merangkumi 3.75 juta isi rumah dan 0.5 juta individu bujang berusia antara 40 hingga 59 tahun.

Malah, kadar BSH yang akan diterima juga mengambil kira 3.8 juta anak penerima BSH berusia 18 tahun ke bawah.

“Penerima kategori isi rumah akan menerima tambahan bantuan RM120 bagi setiap anak berusia bawah 18 tahun dengan maksimum empat orang anak.

“Sebagai contoh sekiranya Encik Ali berpendapatan di bawah RM2,000 dan mempunyai empat anak yang layak, beliau akan menerima RM1,580 merangkumi pembayaran sebanyak RM300 pada fasa pertama (Januari), RM200 pada fasa kedua (Mac) dan RM1,080 pada fasa ketiga (Julai).

Pembayaran akan dikreditkan terus ke dalam akaun bank

Bagi penerima BSH fasa ketiga ini, pembayaran akan dikreditkan terus ke akaun bank masing-masing yang didaftarkan dengan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Bagi mereka yang tidak mempunyai akaun bank, katanya, pembayaran boleh dituntut secara tunai di cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN) sehingga 31 Disember.

Layak tetapi belum menerima BSH

Selain itu, bagi permohonan baharu BSH yang layak tetapi masih belum menerima apa-apa bayaran pada fasa pertama dan kedua, BSH akan dibayar secara sekaligus pada fasa ketiga ini bergantung kepada kelayakan.

Permohonan rayuan BSH akan dibuka 7 Ogos ini

Dalam pada itu, permohonan rayuan Bantuan Sara Hidup (BSH) 2020 akan dibuka mulai 7 Ogos sehingga 6 September depan.

” Sebahagian daripada mereka yang ditolak permohonannya masih diberi ruang untuk mengemukakan rayuan berserta dokumen yang berkaitan untuk disemak semula oleh LHDN,” Katanya.

Permohonan juga boleh dibuat disini Atau boleh hadir di cawangan LHDN, Pusat Khidmat Hasil (PKH) dan Pusat Transformasi Bandar (UTC).

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 9 Jan 2020
Trending Tue, 10 Apr 2018

Employers are NOT Required to Give Employees Day Off on May 9th

So, does this mean we need to take an annual leave to vote?

Trending Wed, 24 Nov 2021

“Kalau Disuruh Bercium, Macam Mana?” – Beza Budaya, Tiara Jacquelina Dedah Pernah Tolak Tawaran Hollywood

Pelakon dan penerbit popular, Puan Sri Tiara Jacquelina, 54, mendedahkan beza budaya dan agama menjadi sebab dia menolak tawaran berlakon di Hollywood sebelum ini. Kesempatan untuk meluaskan karier ke peringkat antarabangsa sememangnya menjadi idaman ramai […]

Trending Mon, 29 Oct 2018

#UPDATE; Apa Yang Perlu Anda Tahu Tentang Kapten JT 610

Juruterbang itu juga dikatakan mendapatkan lesen penerbangan daripada Bel-Air International, sebuah sekolah penerbangan di San Carlos, California, Amerika Syarikat bermula dari 2007 hingga 2009.

Trending Tue, 5 Jan 2021
Trending Mon, 22 Jan 2018

收到新人宝可梦RPG喜帖 好友「我接受你们的挑战!」

曾经红极一时,大街小巷人人都在抓宝的《精灵宝可梦》,现在……还是很红啦!网络流传着日本一对死忠的宝可梦玩家准备要结婚了,于是他们的喜帖特别精心设计,当然也跟宝可梦脱离不了关系。

Trending Mon, 5 Mar 2018

Jangan Salah Bebel Anak, Silap-Silap Langsung Tak Dengar Kata!

Ibu bapa kuat membebel kerana anak degil dan tak mendengar kata? Baca kenapa salah membebel boleh menjadikan anak degil dan tak mendengar kata…

Hiburan Wed, 22 Sep 2021

“Akhirnya Saya Mengalah” – Tahan Sakit Sampai Tak Tidur, Elyana Dimasukkan Ke Hospital

Penyanyi Elyana dimasukkan ke hospital selepas lebih sebulan menahan sakit. Menghidap kanser limfoma semenjak 10 tahun lalu, Elyana menyampaikan khabar terbabit menerusi sebuah hantaran yang dimuat naik di laman Instagram semalam. “Lebih sebulan menahan sakit […]

Featured Sat, 15 May 2021

Ralit, Lagu Tema Filem J Retribusi 2 Mula Dilancarkan Hari Ini

Bersempena dengan dengan pelancaran eksklusif filem J2: J Retribusi di Disney+ Hotstar mulai 1 Jun 2021, Monkey Bone dengan kerjasama Primeworks Studios, Infinitus Productions, TGV Pictures dan Sunstrong Entertainment, melancarkan lagu tema filem ini, RALIT […]

| Live TV