Trending By: SGMS Enal December 19, 2018 @ 3:50pm

Burung Kakak Tua ‘Nakal’, Pesan Makanan

Seekor burung kakak tua jenis Afrika Grey ‘kantoi’ membuat pesanan makanan melalui peranti Alexa ketika tuannya sedang tidak berada di rumah.

Alexa merupakan sebuah peranti elektronik pintar yang mempunyai fungsi membolehkan kita melakukan sesuatu contohnya seperti memesan barangan, memutarkan lagu kegemaran kita atau membuat carian di google.

Burung yang diberi nama Rocco itu memesan makanan kegemaran nya seperti buah stroberi dan nangka melalui peranti elektronik tersebut. Rocco juga dilaporkan sempat memesan sebuah cerek elektrik.

Bagaimanapun, cubaannya untuk membeli makanan dan pekakas tersebut gagal berikutan tuannya, Marion Wischnewski telah menetapkan kata laluan khas yang tidak boleh digunakan sesuka hati.

Rocco yang tinggal bersama tuannya di United Kingdom dipercayai berusaha menggunakan peranti itu untuk memesan makanan, layang-layang dan juga mentol lampu sejak dia berpindah masuk ke rumah tersebut.

“Rocco juga sering menggunakan peranti Alexa untuk memutarkan lagu kesukaannya kerana burung ini gemar menari dan memiliki personaliti yang romantik,” ujar Marion yang dipetik dari laporan tempatan.

Terdahulu, Marion bersetuju untuk mengambil Rocco dan membawanya pulang selepas melihatnya membuat kekacauan di Pusat Kebajikan Haiwan dengan mengeluarkan kata-kata kesat serta menjatuhkan bekas makanannya ke lantai.

Sumber: Newsweek

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 6 Mar 2018

11 Bulan Bernikah, Akhirnya Dato’ Jamal Abdillah Perkenal Isteri Kepada Umum!

Selepas 11 bulan mendirikan rumah tangga, Raja Pop Datuk Jamal Abdillah (Jamal) , 59, memperkenalkan isterinya, Datin Zai Izzati Khiruddin (Izatti), 24, kepada media buat pertama kalinya petang tadi.

Trending Thu, 27 Aug 2020

Kedai Serbaneka Beroperasi Lebih Dari 12 Tengah Malam Akan Dikenakan Tindakan

Dah tak boleh nak pergi 7eleven lebih dari pukul 12..

Trending Thu, 21 Jun 2018

Feri Langkawi- Kuala Perlis Terkandas

Usaha memindahkan penumpang dan 12 kru feri dilakukan bersama pasukan Polis Marin, Kastam, Jabatan Bomba dan Penyelamat, pihak Hospital Tuanku Fauziah serta komuniti nelayan yang menggunakan bot sampan fiber yang diuruskan oleh syarikat pengendali feri itu.

Trending Wed, 6 Jun 2018

Tengok Anak Bulan Syawal 14 Jun

Sebanyak 29 tempat dikenal pasti untuk melihat anak bulan Syawal iaitu di Pontian Kecil, Johor; Kompleks Falak Al-Khawarizmi, Tanjung Bidara, Melaka; Telok Kemang, Negeri Sembilan; Bukit Melawati di Kuala Selangor, Bukit Jugra di Banting dan Balai Cerap Sabak Bernam, Selangor.

Trending Wed, 13 Nov 2019

This Virtual Windowless Plane Look So Spectacular, It Could Be A Reality Within 10 Years!

The future of airplane is looking more like a reality than just a dream..

Trending Sun, 1 Nov 2020
Trending Mon, 17 Feb 2020
Trending Wed, 27 Dec 2017

Saya Dilayan Seperti Hantu Selepas Disemadikan

Mati tujuh bulan kemudian yang balik ke rumah adalah “Hantu” , jadi yang mana satu ni?

Trending Sat, 25 Jan 2020

| Live TV