Trending By: SGMS Enal December 19, 2018 @ 3:50pm

Burung Kakak Tua ‘Nakal’, Pesan Makanan

Seekor burung kakak tua jenis Afrika Grey ‘kantoi’ membuat pesanan makanan melalui peranti Alexa ketika tuannya sedang tidak berada di rumah.

Alexa merupakan sebuah peranti elektronik pintar yang mempunyai fungsi membolehkan kita melakukan sesuatu contohnya seperti memesan barangan, memutarkan lagu kegemaran kita atau membuat carian di google.

Burung yang diberi nama Rocco itu memesan makanan kegemaran nya seperti buah stroberi dan nangka melalui peranti elektronik tersebut. Rocco juga dilaporkan sempat memesan sebuah cerek elektrik.

Bagaimanapun, cubaannya untuk membeli makanan dan pekakas tersebut gagal berikutan tuannya, Marion Wischnewski telah menetapkan kata laluan khas yang tidak boleh digunakan sesuka hati.

Rocco yang tinggal bersama tuannya di United Kingdom dipercayai berusaha menggunakan peranti itu untuk memesan makanan, layang-layang dan juga mentol lampu sejak dia berpindah masuk ke rumah tersebut.

“Rocco juga sering menggunakan peranti Alexa untuk memutarkan lagu kesukaannya kerana burung ini gemar menari dan memiliki personaliti yang romantik,” ujar Marion yang dipetik dari laporan tempatan.

Terdahulu, Marion bersetuju untuk mengambil Rocco dan membawanya pulang selepas melihatnya membuat kekacauan di Pusat Kebajikan Haiwan dengan mengeluarkan kata-kata kesat serta menjatuhkan bekas makanannya ke lantai.

Sumber: Newsweek

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 6 Aug 2018

Kudung Kedua-Dua Belah Tangan, Gabriel Heredia Barber OKU Paling Stail!

Gabriel, kudung kedua-dua tangan mula bekerja sebagai tukang gunting rambut sejak berumur 14 tahun dan mempelajari pelbagai teknik potongan rambut dan jambang.

Trending Thu, 14 Feb 2019

Suhaimi Saad is Now an Astronomer?!

Maybe we should stick to the facts…?

Trending Wed, 2 Jan 2019

Mahathir Dinobatkan ‘Muslim Man Of The Year’, Tersenarai 500 Muslim Paling Berpengaruh Dunia

Tun Dr Mahathir Mohamad telah dinobatkan sebagai ‘Muslim Man of the Year’ dalam buku The Muslim 500 yang menyenaraikan 500 individu muslim berpengaruh di dunia setiap tahun.

Featured Sun, 14 Nov 2021

“Saya Tak Berkempen Pun” – Fattah Amin Menang Pelakon Filem Lelaki Popular Atas Usaha Peminat

Pelakon dan penyanyi, Fattah Amin memenangi trofi Pelakon Filem Lelaki Popular, Anugerah Bintang Popular BH (ABPBH) Ke-34. Fattah menewaskan empat calon lain iaitu Sharnaaz Ahmad, Syafiq Kyle, Syahmi Sazli dan Izuan Fitri. Menurut Fattah, projek […]

Trending Thu, 22 Oct 2020
Trending Sat, 16 Oct 2021

Sangeeta Krishnasamy & Bront Palarae Bakal Bergabung Dalam I Am Vash

Pelakon berbakat besar, Sangeeta Krishnasamy dan Bront Palarae bakal bergabung dalam sebuah naskhah berjudul I Am Vash. Berkisar bandar Pelabuhan Kelang di Malaysia yang dipenuhi jenayah sekitar tahun 1970-an, ia dinaungi watak Vash seorang pegawai […]

Hiburan Sun, 29 Aug 2021

4 Filem Terbaik Di TV3 Sepanjang September Ini!

TV3 akan sentiasa menemani hujung minggu anda dengan 4 filem box-office terbaik dan berkualiti pada setiap Ahad, pukul 9 malam hingga 11.30 malam sepanjang bulan September ini menerusi Magnificent 8. Pastinya menghiburkan kerana filem-filem yang […]

Trending Tue, 16 Mar 2021

Malaysia Dijangka Jadi Negara Berpendapatan Tinggi – Menteri Kewangan

Diharap ianya menjadi kenyataan demi negara & rakyat

Trending Fri, 6 Nov 2020

| Live TV