Trending By: Padin November 18, 2020 @ 9:34am

Catat Penanda Aras Baharu, ABPBH 33 Raih 6 Juta Tontonan

Anugerah Bintang Popular Berita Harian 33 (ABPBH 33) yang telah bersiaran langsung pada hari Jumaat lalu berjaya meraih 6 juta iaitu 43% syer ​penonton ketika bersiaran.

Ia menandingi pelbagai program lain yang turut ditayangkan pada waktu sama, menurut sumber Nielsen Malaysia.

Jumlah tontonan itu turut merekodkan peningkatan sebanyak 200,000 tontonan berbanding ABPBH tahun lalu.

ABPBH 33 ini turut menggarap beberapa pencapaian lain sepanjang penganjurannya, tahun ini.

Sungguhpun berhadapan dengan kekangan fizikal dan siber kerana penganjurannya ketika musim pandemik COVID-19, ABPBH 33 berjaya dianjurkan dengan kerjasama rapat dengan agensi kerajaan, Majlis Keselamatan Negara (MKN), Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) serta ​Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) bagi memastikan pengawalan ketat Prosedur Operasi Standard (SOP).

Selain pencapainnya dari segi ​ratings ​televisyen, ABPBH 33 turut meraih peningkatan jumlah tontonan strim langsung di YouTube TV3 Malaysia.

ABPBH 33 telah menjana 700,000 tontonan, iaitu 104,000 lebih tinggi berbanding ABPBH edisi lalu.

BUKIT JALIL 13 NOVEMBER 2020. Artis, Haqiem Rusli dinobatkan sebagai Bintang Paling Popular pada malam Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH) ke-33 di Axiata Arena, Bukit Jalil. NSTP/ROHANIS SHUKRI

Namun, pencapaian yang paling membanggakan adalah jumlah undian Bintang Paling Popular, Haqiem Rusli yang berjumlah 22,332,676 undian merupakan jumlah undian tertinggi dalam sejarah Anugerah Bintang Popular Berita Harian.

Dengan jumlah undian itu, Haqiem atau nama lengkapnya, ​Ridzuan Haqiem Rusli mengungguli kategori Bintang Paling Popular, Penyanyi Lelaki Popular Xiaomi Malaysia, dan kategori online, Lagu Paling Boom menerusi lagu Lembah Kesepian.

Dengan kemenangan itu, Haqiem menerima hadiah utama kereta ​Nissan LEAF Serba Baharu dengan kuasa elektrik 100% dan sifar emisi, berharga RM181,263 tajaan Edaran Tan Chong Motor Sdn Bhd (ETCM) dan trofi.

Malam kemuncak ABPBH 33 telah dibawakan oleh penaja utama Xiaomi Malaysia, disiarkan secara langsung di TV3 serta saluran Tonton, YouTube TV3 dan BH termasuk laman web ABPBH di www.abpbh.com.my​, dan buat julung kalinya juga menerusi laman aplikasi TikTok dari Axiata Arena Bukit Jalil.

Malam kemuncak ABPBH 33 yang menobatkan Bintang Paling Popular yang dipilih dalam kalangan calon Top 20 yang memperoleh undian tertinggi turut membabitkan 13 kategori utama serta lima kategori online.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 3 Jun 2021
Trending Tue, 10 Nov 2020
Trending Mon, 21 May 2018

Rosmah: “A Person is Innocent Until Proven Guilty”

It seems the ex-Prime Minister’s wife wishes to be treated like a normal person.

Featured Tue, 23 Feb 2021
Featured Wed, 7 Apr 2021

Adakan Konsert, Akim Ahmad Jadi Vokalis Kumpulan Search?

Kumpulan rock legenda, Search, bakal mengadakan konsert Rockology Malaysian Tour 2021 yang bakal berlangsung pada 10 April ini, jam 9 malam di Waronk Avenue, Melaka. Menariknya, persembahan itu menampilkan kolaborasi Search yang diwakili oleh Din […]

Trending Mon, 16 Apr 2018

Untuk Masa Depan, NASA Cari Planet Tampung Hidupan

Jadi untuk beberapa tahun akan datang, kita mungkin boleh berjalan dan menuding ke arah bintang yang memiliki planet. Ini adalah masa depan!

Trending Sun, 11 Apr 2021

“Kadang-Kadang Orang Lupa… Saya Ni Penyanyi” – Syafinaz Selamat

Figura terkenal dalam bidang vokal, Datuk Syafinaz Selamat mengakui tidak kecewa apabila ada yang sudah lupa dirinya sebagai penyanyi. Memulakan kerjaya pada tahun 1989, Syafinaz mendedahkan ramai generasi muda yang mengenalinya sebagai guru vokal serta […]

Trending Fri, 28 Sep 2018

WOW… Kasut Termahal Di Dunia Dijual Di Dubai?

Syarikat yang berpangkalan di Dubai ini percaya dengan kepadatan penduduk terdiri dari golongan hartawan di bandar ini percaya kasut ini berpotensi mendapatkan pembeli.

Trending Tue, 14 Aug 2018

Bapa Positif Dadah Tetak Anak Umur Lima Tahun

Siasatan mendapati suspek adalah peminum tegar air ketum selain saringan ujian air kencing mendapati dia positif dadah jenis Methamphetamine (syabu).

| Live TV