Trending By: Syafiqa Irdina March 16, 2020 @ 1:03pm

COVID-19: Lelaki Mudah Dijangkiti Virus Berbanding Wanita?

Penularan wabak koronavirus yang semakin membimbangkan merentas sempadan dunia telah pun diisytiharkan sebagai pandemik oleh Pertubuhan Keisihatan Dunia (WHO). Walaupun tiada pernyataan rasmi berkenaan dengan kecenderungan wabak Koronavirus (COVID-19) untuk menjangkiti jantina tertentu, namun kajian mendapati bahawa lelaki mungkin menjadi sasaran kegemaran virus ini!

Sehingga hari ini iaitu 15 Mac 2020 setakat jam 8 pagi,  wabak virus tersebut telah menjangkiti lebih daripada 160,00 kes individu di seluruh dunia dan mengakibatkan lebih daripada 6,000 kes kematian yang melibatkan 150 negara seluruh dunia. Saintis kini giat mencari punca dan rawatan, serta punca utama yang menyebabkan seseorang itu mudah untuk mendapat jangkitan.

 

Lelaki Cenderung Mendapat Penyakit Kronik Berbanding Wanita

Kajian yang dijalankan di Wuhan oleh The Novel Coronavirus Pneumonia Emergency Response Epidemiology Team melibatkan 44,000 kes positif wabak telah menunjukkan bahawa lelaki bukan sahaja merupakan populasi majoriti yang dijangkiti oleh Koronavirus, malah kadar kematiannya tinggi berbanding dengan wanita.

Dapatan tersebut turut disokong oleh kajian lain yang turut mendapati bahawa risiko lelaki untuk dijangkiti oleh Koronavirus adalah jauh lebih tinggi berbanding wanita. 

 

 

Walaupun wanita mempunyai risiko yang hampir sama tinggi atau lebih tinggi berbanding lelaki untuk mendapat penyakit kronik selepas menopaus, namun lelaki lebih cenderung untuk mendapat masalah hipertensi berbanding wanita.

Mereka yang didiagnosis dengan penyakit kronik tersebut kebiasaannya mempunyai sistem pertahanan badan lemah, sama seperti penyakit jantung, kanser atau individu yang sedang mendapatkan rawatan kanser. 

Oleh sebab itulah, lelaki masih merupakan golongan yang memegang angka tertinggi dalam senarai penyakit kronik tersebut, mereka dianggap sebagai lebih berisiko berbanding wanita untuk mendapat jangkitan Koronavirus..

 

Statistik terkini COVID-19 di Malaysia

 

Risiko Jangkitan Wabak Koronavirus

Walaupun dapatan kajian mengatakan lelaki lebih berisiko, ini tidak bermakna wanita boleh mengambil ringan akan isu ini. Koronavirus tidak memilih untuk menjangkiti individu. Sesiapa yang tidak mengambil langkah pencegahan berisiko untuk dijangkiti.

Individu yang mengalami penyakit kronik sangat mudah untuk mendapat jangkitan ini, maka mereka digalakkan untuk mendapatkan pemeriksaan kesihatan sekiranya ada simptom selesema. Ini berikutan, mereka yang mempunyai latar belakang kesihatan sedemikian berisiko untuk mendapat komplikasi wabak seterusnya meningkatkan kadar kematian pesakit.

Penjelasan berkenaan mengapa seseorang individu itu mendapat jangkitan tidak semestinya kompleks. Mungkin jantina memainkan peranan dalam menentukan risiko mendapat jangkitan, namun, tidak dapat dinafikan bahawa banyak faktor lain yang boleh mempengaruhi kebarangkalian untuk seseorang itu dijangkiti.

Walaupun kajian menunjukkan lelaki lebih berisiko berbanding wanita untuk mendapat jangkitan Koronavirus, tapi ia tidak bermakna wanita tidak perlu berhati-hati.

So guys! Ikuti langkah berjaga-jaga dan panduan yang diberikan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) seperti membasuh tangan, memakai topeng jika sakit dan berada pada jarak sekurang-kurangnya 2 meter perlu bagi melindungi diri anda daripada jangkitan okay? Jadilah individu yang bertanggungjawab kerana yang akan menjadi mangsa bukan hanya korang, tetapi sesiapa sahaja akibat bersikap mementingkan diri sendiri.

Xtra careful guys!

Sumber: Hello Doktor, Portal Kementerian Kesihatan Malaysia

Baca Juga: COVID 19: Raja Perlis Titah Tiada Solat Jumaat Di Negeri Itu Hari Ini, Arahan Dinilai Setiap Minggu

Baca Juga: COVID 19: Pegawai Dan Staff Istana Antara Yang Perlu Jalani Ujian Saringan Kesihatan

Baca Juga: Covid 19: “Hanya Pendekkan Khutbah, Bukan Hentikan Solat Jumaat” – Dr. Zullkifli

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 9 Dec 2019

Gunung Berapi White Island Di New Zealand Meletus

Sekurang-kurangnya lima terkorban dan selebihnya masih belum dikenal pasti

Featured Fri, 4 Jun 2021

Kekal Anggun Menawan, Tengku Permaisuri Norashikin Sambut Ulang Tahun Ke-50

DYMM Tengku Permaisuri Selangor, Tengku Permaisuri Norashikin  menyambut ulang tahunnya yang ke-50 hari ini. Ucapan ulang tahun Tengku Permaisuri Norashikin diumumkan menerusi laman Selangor Royal Office. Walaupun baru mencecah usia 50 tahun namun Tengku Permaisuri […]

Featured Tue, 31 Mar 2020

Vivy Yusof mohon maaf, anggap komen disalah tafsir

Warganet mahu boikot produk duCK

Trending Sat, 24 Apr 2021
Trending Thu, 18 Jul 2019

[BREAKING] Samuel’s Father Found Killed with “Signs of Blunt Force Trauma”

We send our sincere condolences to Samuel and his family. May his father rest in peace.

Trending Sat, 30 Dec 2017

Hukuman Penjara 13,275 Tahun Siapakah Dia?

hukuman penjara 13,275 tahun ke atas seorang lelaki kerana menipu 570 juta Baht di Thailand baru-baru ini

Trending Tue, 6 Mar 2018

Bersalin 2 Minggu Lagi Secara Caesarean, Datuk Seri Siti Nurhaliza Kini Berdebar

Pasti ramai peminat penyanyi tersohor negara, Datuk Seri Siti Nurhaliza tidak sabar untuk melihat wajah bayi penyanyi kesayangan mereka.

| Live TV