Trending By: Syafiqa Irdina March 16, 2020 @ 1:03pm

COVID-19: Lelaki Mudah Dijangkiti Virus Berbanding Wanita?

Penularan wabak koronavirus yang semakin membimbangkan merentas sempadan dunia telah pun diisytiharkan sebagai pandemik oleh Pertubuhan Keisihatan Dunia (WHO). Walaupun tiada pernyataan rasmi berkenaan dengan kecenderungan wabak Koronavirus (COVID-19) untuk menjangkiti jantina tertentu, namun kajian mendapati bahawa lelaki mungkin menjadi sasaran kegemaran virus ini!

Sehingga hari ini iaitu 15 Mac 2020 setakat jam 8 pagi,  wabak virus tersebut telah menjangkiti lebih daripada 160,00 kes individu di seluruh dunia dan mengakibatkan lebih daripada 6,000 kes kematian yang melibatkan 150 negara seluruh dunia. Saintis kini giat mencari punca dan rawatan, serta punca utama yang menyebabkan seseorang itu mudah untuk mendapat jangkitan.

 

Lelaki Cenderung Mendapat Penyakit Kronik Berbanding Wanita

Kajian yang dijalankan di Wuhan oleh The Novel Coronavirus Pneumonia Emergency Response Epidemiology Team melibatkan 44,000 kes positif wabak telah menunjukkan bahawa lelaki bukan sahaja merupakan populasi majoriti yang dijangkiti oleh Koronavirus, malah kadar kematiannya tinggi berbanding dengan wanita.

Dapatan tersebut turut disokong oleh kajian lain yang turut mendapati bahawa risiko lelaki untuk dijangkiti oleh Koronavirus adalah jauh lebih tinggi berbanding wanita. 

 

 

Walaupun wanita mempunyai risiko yang hampir sama tinggi atau lebih tinggi berbanding lelaki untuk mendapat penyakit kronik selepas menopaus, namun lelaki lebih cenderung untuk mendapat masalah hipertensi berbanding wanita.

Mereka yang didiagnosis dengan penyakit kronik tersebut kebiasaannya mempunyai sistem pertahanan badan lemah, sama seperti penyakit jantung, kanser atau individu yang sedang mendapatkan rawatan kanser. 

Oleh sebab itulah, lelaki masih merupakan golongan yang memegang angka tertinggi dalam senarai penyakit kronik tersebut, mereka dianggap sebagai lebih berisiko berbanding wanita untuk mendapat jangkitan Koronavirus..

 

Statistik terkini COVID-19 di Malaysia

 

Risiko Jangkitan Wabak Koronavirus

Walaupun dapatan kajian mengatakan lelaki lebih berisiko, ini tidak bermakna wanita boleh mengambil ringan akan isu ini. Koronavirus tidak memilih untuk menjangkiti individu. Sesiapa yang tidak mengambil langkah pencegahan berisiko untuk dijangkiti.

Individu yang mengalami penyakit kronik sangat mudah untuk mendapat jangkitan ini, maka mereka digalakkan untuk mendapatkan pemeriksaan kesihatan sekiranya ada simptom selesema. Ini berikutan, mereka yang mempunyai latar belakang kesihatan sedemikian berisiko untuk mendapat komplikasi wabak seterusnya meningkatkan kadar kematian pesakit.

Penjelasan berkenaan mengapa seseorang individu itu mendapat jangkitan tidak semestinya kompleks. Mungkin jantina memainkan peranan dalam menentukan risiko mendapat jangkitan, namun, tidak dapat dinafikan bahawa banyak faktor lain yang boleh mempengaruhi kebarangkalian untuk seseorang itu dijangkiti.

Walaupun kajian menunjukkan lelaki lebih berisiko berbanding wanita untuk mendapat jangkitan Koronavirus, tapi ia tidak bermakna wanita tidak perlu berhati-hati.

So guys! Ikuti langkah berjaga-jaga dan panduan yang diberikan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) seperti membasuh tangan, memakai topeng jika sakit dan berada pada jarak sekurang-kurangnya 2 meter perlu bagi melindungi diri anda daripada jangkitan okay? Jadilah individu yang bertanggungjawab kerana yang akan menjadi mangsa bukan hanya korang, tetapi sesiapa sahaja akibat bersikap mementingkan diri sendiri.

Xtra careful guys!

Sumber: Hello Doktor, Portal Kementerian Kesihatan Malaysia

Baca Juga: COVID 19: Raja Perlis Titah Tiada Solat Jumaat Di Negeri Itu Hari Ini, Arahan Dinilai Setiap Minggu

Baca Juga: COVID 19: Pegawai Dan Staff Istana Antara Yang Perlu Jalani Ujian Saringan Kesihatan

Baca Juga: Covid 19: “Hanya Pendekkan Khutbah, Bukan Hentikan Solat Jumaat” – Dr. Zullkifli

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 10 Mar 2020

[VIRAL] “Welcome Back Abah!,”- Khairy Jamaluddin Trending Selepas Kembali Jadi Menteri

SELEPAS bebarapa minggu negara kita digemparkan dengan kemelut politik negara, akhirnya perdana menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan jemaah ahli kabinet terbaharu pada Isnin lalu (9 Mac). Ternyata perlantikan jemaah kabinet terbaharu ini mendapat […]

Featured Thu, 31 May 2018
Trending Sat, 10 Mar 2018

Berita Palsu Lebih Mendapat Perhatian Di Twitter

Fenomena penyebaran berita palsu semakin berleluasa sejak kebelakangan ini. Ketika platform berita berginjak ke ruang digital, kredibiliti sesebuah berita yang dilaporkan boleh diragui kesahihannya.

Trending Thu, 30 Aug 2018
Trending Tue, 2 Jun 2020

‘Dear Love’ Bukti Cinta Utuh BCL & Ashraf Sinclair, Bikin Netizen Tak Boleh Move On

” Bahkan ku masih tak tahu berada di mana..
Kadang bergerak maju dua langkah, lalu mundur satu langkah. -BCL

Trending Wed, 20 Mar 2019

重温经典美国影集《六人行》 LEGO提案完美还原中央公园咖啡店场景!

经典美国影集六人行虽然下档许久,但至今仍有各种方式无限回味,就像是法国设计师用了乐高积木。

Trending Wed, 25 Apr 2018

Impian Jadi Kenyataan, Remaja Perempuan Dapat Bimbingan Tiger Woods…

Bekas pemain golf nombor satu dunia itu kemudian menulis mengenai pertemuannya dengan remaja berkenaan di Twitter. Bertuah awak dik, gunakan peluang sebaik mungkin ok!

Trending Fri, 10 Apr 2020
Trending Fri, 29 Mar 2019

Takziah! Mayat Pelajar Malaysia Ditemui Di Hyde Park Selamat Dikebumi

Takziah kepada ahli keluarga Muhammad Hafiz Zainal

Trending Tue, 28 Jul 2020

Dr Noor Hisham Luah Rasa Kecewa Dengan Penyokong Najib

Perhatian buat seluruh rakyat Malaysia!

| Live TV