Trending By: Syafiqa Irdina March 16, 2020 @ 1:03pm

COVID-19: Lelaki Mudah Dijangkiti Virus Berbanding Wanita?

Penularan wabak koronavirus yang semakin membimbangkan merentas sempadan dunia telah pun diisytiharkan sebagai pandemik oleh Pertubuhan Keisihatan Dunia (WHO). Walaupun tiada pernyataan rasmi berkenaan dengan kecenderungan wabak Koronavirus (COVID-19) untuk menjangkiti jantina tertentu, namun kajian mendapati bahawa lelaki mungkin menjadi sasaran kegemaran virus ini!

Sehingga hari ini iaitu 15 Mac 2020 setakat jam 8 pagi,  wabak virus tersebut telah menjangkiti lebih daripada 160,00 kes individu di seluruh dunia dan mengakibatkan lebih daripada 6,000 kes kematian yang melibatkan 150 negara seluruh dunia. Saintis kini giat mencari punca dan rawatan, serta punca utama yang menyebabkan seseorang itu mudah untuk mendapat jangkitan.

 

Lelaki Cenderung Mendapat Penyakit Kronik Berbanding Wanita

Kajian yang dijalankan di Wuhan oleh The Novel Coronavirus Pneumonia Emergency Response Epidemiology Team melibatkan 44,000 kes positif wabak telah menunjukkan bahawa lelaki bukan sahaja merupakan populasi majoriti yang dijangkiti oleh Koronavirus, malah kadar kematiannya tinggi berbanding dengan wanita.

Dapatan tersebut turut disokong oleh kajian lain yang turut mendapati bahawa risiko lelaki untuk dijangkiti oleh Koronavirus adalah jauh lebih tinggi berbanding wanita. 

 

 

Walaupun wanita mempunyai risiko yang hampir sama tinggi atau lebih tinggi berbanding lelaki untuk mendapat penyakit kronik selepas menopaus, namun lelaki lebih cenderung untuk mendapat masalah hipertensi berbanding wanita.

Mereka yang didiagnosis dengan penyakit kronik tersebut kebiasaannya mempunyai sistem pertahanan badan lemah, sama seperti penyakit jantung, kanser atau individu yang sedang mendapatkan rawatan kanser. 

Oleh sebab itulah, lelaki masih merupakan golongan yang memegang angka tertinggi dalam senarai penyakit kronik tersebut, mereka dianggap sebagai lebih berisiko berbanding wanita untuk mendapat jangkitan Koronavirus..

 

Statistik terkini COVID-19 di Malaysia

 

Risiko Jangkitan Wabak Koronavirus

Walaupun dapatan kajian mengatakan lelaki lebih berisiko, ini tidak bermakna wanita boleh mengambil ringan akan isu ini. Koronavirus tidak memilih untuk menjangkiti individu. Sesiapa yang tidak mengambil langkah pencegahan berisiko untuk dijangkiti.

Individu yang mengalami penyakit kronik sangat mudah untuk mendapat jangkitan ini, maka mereka digalakkan untuk mendapatkan pemeriksaan kesihatan sekiranya ada simptom selesema. Ini berikutan, mereka yang mempunyai latar belakang kesihatan sedemikian berisiko untuk mendapat komplikasi wabak seterusnya meningkatkan kadar kematian pesakit.

Penjelasan berkenaan mengapa seseorang individu itu mendapat jangkitan tidak semestinya kompleks. Mungkin jantina memainkan peranan dalam menentukan risiko mendapat jangkitan, namun, tidak dapat dinafikan bahawa banyak faktor lain yang boleh mempengaruhi kebarangkalian untuk seseorang itu dijangkiti.

Walaupun kajian menunjukkan lelaki lebih berisiko berbanding wanita untuk mendapat jangkitan Koronavirus, tapi ia tidak bermakna wanita tidak perlu berhati-hati.

So guys! Ikuti langkah berjaga-jaga dan panduan yang diberikan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) seperti membasuh tangan, memakai topeng jika sakit dan berada pada jarak sekurang-kurangnya 2 meter perlu bagi melindungi diri anda daripada jangkitan okay? Jadilah individu yang bertanggungjawab kerana yang akan menjadi mangsa bukan hanya korang, tetapi sesiapa sahaja akibat bersikap mementingkan diri sendiri.

Xtra careful guys!

Sumber: Hello Doktor, Portal Kementerian Kesihatan Malaysia

Baca Juga: COVID 19: Raja Perlis Titah Tiada Solat Jumaat Di Negeri Itu Hari Ini, Arahan Dinilai Setiap Minggu

Baca Juga: COVID 19: Pegawai Dan Staff Istana Antara Yang Perlu Jalani Ujian Saringan Kesihatan

Baca Juga: Covid 19: “Hanya Pendekkan Khutbah, Bukan Hentikan Solat Jumaat” – Dr. Zullkifli

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 21 Oct 2020
Trending Mon, 23 Dec 2019
Trending Mon, 31 Dec 2018

Mesej Lagu Bagus Tapi…Nasi Lemak Di Dada Bikin Parodi ‘Taki Taki’ Dihentam Teruk

Nasi Lemak yang dilekat di dada penari di dalam video tersebut, dianggap tidak bermoral!

Trending Tue, 19 Jun 2018

Kes Kelar Bayi, Suami Sudah Maafkan Isteri

Hidup saya tidak lengkap tanpa dia (isteri) dan siapa yang hendak menjaga makan minum dua lagi anak Mohamad Nur Rusyaidi, 7, dan Mohamad Rafiuddin, 5.

Trending Fri, 5 Oct 2018

女教师自费改造「Hello kitty教室」学生都很快乐!

一定有不少女孩都是Hello kitty控吧?

Trending Tue, 2 Jun 2020
Trending Sat, 23 Feb 2019

Kematian Akibat Difteria, Tak Pernah Ambil Suntikkan Imunisasi Sejak Lahir

Kematian Kanak-Kanak Akibat Difteria, Tak Pernah Ambil Suntikkan Imunisasi Sejak Lahir

Trending Sat, 4 May 2019

#SetulusIkhlas: 5 Kisah Menyentuh Hati Ini Pasti Buat Air Mata Korang Bergenang

Lebih sayu, lelaki tua yang dikenali dengan nama Pak Cik Zainal ini  hanya bertongkat namun semangat kental dan kegigihannya mencari rezeki menjual minyak attar dengan harga RM 1.50.

| Live TV