Trending By: Aisyah Badrul March 18, 2020 @ 3:03pm

COVID-19: Negeri Selangor Larang Adakan Kenduri Kahwin

JABATAN AGAMA ISLAM SELANGOR (JAIS) telah mengeluarkan arahan untuk tidak mengadakan sebarang kenduri kahwin  atau majlis keramaian di negeri itu, selaras dengan arahan yang telah dikeluarkan oleh Perdana Menteri dan Majlis Keselamatan Negara berhubungan dengan penularan wabak Covid-19. 

Namun, pihak JAIS juga telah mengeluarkan beberapa panduan kepada mereka yang ingin meneruskan niat untuk mnegadakan kenduri pada ketika ini. Bagi mereka yang ingin menganjurkan majlis pernikahan di negeri Selangor, mereka perlu mematuhi tatacara perlaksanaan yang telah dikeluarkan sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan yang bermula hari ini sehingga 31 Mac 2020. 

Dilarang melakukan majlis pernikahan di masjid atau tempat awam

Majlis pernikahan perlulah dilakukan  di kediaman atau premis sendiri dan dilarang sama sekali untuk mengadakan majlis di tempat awam seperti, surau, masjid, dewan serbaguna dan sebagainya. 

Selain itu, majlis pernikahan hanya boleh dihadiri oleh seorang pendaftar atau penolong pendaftar perkahwinan, pengantin lelaki dan wanita, dua orang saksi serta dua orang wakil bagi pihak lelaki dan wanita. 

Majlis nikah 20 minit sahaja 

Pihak JAIS juga telah mengeluarkan arahan supaya memendekkan tempoh majlis pernikahan kepada 20 minit sahaja. Hal ini termasuklah dengan khutbah nikah. Selain itu, akad nikah juga perlu dijalankan tanpa perlu berjabat tangan antara pengantin lelaki dan wali atau Pendaftar dan Penolong Pendaftar Perkahwinan. 

Langkah-langkah keselamatan yang telah dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia perlulah dipatuhi, termasuklah menyediakan cecair pencuci tangan, memakai topeng muka dan menjaga jarak keselamatan antara individu. 

Pada 16 Mac yang lalu, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yasin telah mengeluarkan arahan supaya kerajaan melakukan Perintah Kawalan Pergerakan bermula hari ini( 18 Mac)  sehingga 31 Mac bagi membendung penularan wabak covid-19. 

Perintah kawalan selama 14 hari itu dibuat mengikut Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 dan Akta Polis 1967 termasuklah larangan menyeluruh pergerakan dan perhimpunan ramai di seluruh negara termasuk aktiviti keagamaan, sukan, sosial dan budaya.

 

 

 

 

Sumber: Berita Harian

Kredit foto: The National

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 23 Aug 2018

Video Pakcik Jitra Terus Tular, Tukang Rakam Nafi Reka Cerita

Hang susun kerepek hang penuh meja, tak payah berjalan dari semasa ke semasa. Ni kerepek habis hang pandai pergi top up pulak. Hampa pakat kata dia kaya kan? P beli meja satu. Payung tak payah pun tak apa memandangkan meniaga awaktu malam.

Featured Wed, 8 Sep 2021

Kelonggaran Pergerakan Antara WP Kuala Lumpur, Selangor, Putrajaya Mulai 10 September

Lembah Klang bakal beralih ke fasa dua Pelan Pemulihan Negara (PPN) dan ia akan berkuat kuasa bermula Jumaat, 10 September ini. Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, keputusan peralihan membabitkan kawasan Selangor, Wilayah […]

Trending Sat, 9 Dec 2017

Berdebar Juga Bila Tengok Ada Yang Menangis

”Berdebar Juga Bila Tengok Ada Yang Menangis”, Pelajar UNIMAP Berusia 23 Tahun Kongsi Pengalaman Jadi Peserta Majlis Khatan

Trending Tue, 4 Feb 2020

[FOTO] Stylo Habis! Lihat Potret BTS Dan TXT Sempena Sambutan Ulang Tahun Agensi Ke-15

Bukan senang nak tengok interaksi Senior dan Junior macam ni!

Featured Wed, 9 Jun 2021

Tidak Pakai Pelitup Muka, Tajuddin Abdul Rahman Dikompaun RM1,500

Berikutan isu sidang media insiden kemalangan pelanggaran dua tren di Stesen LRT KCC 24 Mei lalu, Bekas Pengerusi Bukan Eksekutif Prasarana Malaysia Bhd (Prasarana) Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman dikompaun RM1,500 kerana gagal memakai pelitup muka semasa […]

Trending Sun, 1 Jul 2018

Presiden Umno Hadir Ke SPRM

Ahmad Zahid yang juga bekas Timbalan Perdana Menteri, diambil keterangan oleh SPRM selepas diarahkan hadir oleh badan pencegah rasuah itu semalam.

Trending Fri, 15 Jun 2018

Bukti Seorang Bapa Sanggup Lakukan Apa Saja Demi Anak

Bapa ini mahu berkahwin untuk selamatkan anak, rela jadi pengantin/pekerja seumur hidup untuk membayar hutang sekiranya anda membantu menanggung kos rawatan anak saya…

Trending Wed, 31 Oct 2018

McDonald’s and RMHC Give 17,000 Malaysian Children New Sets of School Attire

What a great way to start a new school year than brand new clothes and supplies.

| Live TV