Trending By: Aisyah Badrul March 18, 2020 @ 3:03pm

COVID-19: Negeri Selangor Larang Adakan Kenduri Kahwin

JABATAN AGAMA ISLAM SELANGOR (JAIS) telah mengeluarkan arahan untuk tidak mengadakan sebarang kenduri kahwin  atau majlis keramaian di negeri itu, selaras dengan arahan yang telah dikeluarkan oleh Perdana Menteri dan Majlis Keselamatan Negara berhubungan dengan penularan wabak Covid-19. 

Namun, pihak JAIS juga telah mengeluarkan beberapa panduan kepada mereka yang ingin meneruskan niat untuk mnegadakan kenduri pada ketika ini. Bagi mereka yang ingin menganjurkan majlis pernikahan di negeri Selangor, mereka perlu mematuhi tatacara perlaksanaan yang telah dikeluarkan sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan yang bermula hari ini sehingga 31 Mac 2020. 

Dilarang melakukan majlis pernikahan di masjid atau tempat awam

Majlis pernikahan perlulah dilakukan  di kediaman atau premis sendiri dan dilarang sama sekali untuk mengadakan majlis di tempat awam seperti, surau, masjid, dewan serbaguna dan sebagainya. 

Selain itu, majlis pernikahan hanya boleh dihadiri oleh seorang pendaftar atau penolong pendaftar perkahwinan, pengantin lelaki dan wanita, dua orang saksi serta dua orang wakil bagi pihak lelaki dan wanita. 

Majlis nikah 20 minit sahaja 

Pihak JAIS juga telah mengeluarkan arahan supaya memendekkan tempoh majlis pernikahan kepada 20 minit sahaja. Hal ini termasuklah dengan khutbah nikah. Selain itu, akad nikah juga perlu dijalankan tanpa perlu berjabat tangan antara pengantin lelaki dan wali atau Pendaftar dan Penolong Pendaftar Perkahwinan. 

Langkah-langkah keselamatan yang telah dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia perlulah dipatuhi, termasuklah menyediakan cecair pencuci tangan, memakai topeng muka dan menjaga jarak keselamatan antara individu. 

Pada 16 Mac yang lalu, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yasin telah mengeluarkan arahan supaya kerajaan melakukan Perintah Kawalan Pergerakan bermula hari ini( 18 Mac)  sehingga 31 Mac bagi membendung penularan wabak covid-19. 

Perintah kawalan selama 14 hari itu dibuat mengikut Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 dan Akta Polis 1967 termasuklah larangan menyeluruh pergerakan dan perhimpunan ramai di seluruh negara termasuk aktiviti keagamaan, sukan, sosial dan budaya.

 

 

 

 

Sumber: Berita Harian

Kredit foto: The National

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sat, 1 Jun 2019

Nak Balik Kampung Siapa Dulu? 5 Tips Hari Raya Buat Pasangan Baru Kahwin

Sebelum korang gaduh siapa nak balik kampung siapa, jom kita tengok 5 tips hari raya buat pasangan yang baru kahwin!

Trending Fri, 15 Nov 2019

24 Maut Akibat Dipanah Petir Di Selatan Pakistan

Sekurang-kurangnya 24 orang maut dan dua lagi cedera akibat dipanah petir dalam kejadian berasingan di wilayah Sindh selatan Pakistan dalam tempoh 24 jam, lapor agensi berita Xinhua memetik media tempatan pada Jumaat. Menurut laporan, sekurang-kurangnya 21 orang terbunuh di  beberapa […]

Trending Sun, 25 Mar 2018

Penceramah Bebas Ganggu Isteri Orang?

Setakat ini kita tidak boleh mengatakan dakwaan atau laporan itu benar atau sebaliknya kerana tidak semestinya apa yang dikatakan oleh pengadu itu betul. Ha, dengar tu. Siasatan perlu dijalankan terlebih dahulu ya…

Trending Mon, 9 Jul 2018

Kuala Lumpur’s Homeless People Receive New Life by Becoming Tour Guides

It’s a good opportunity to reduce the amount of homeless people living on the streets.

Trending Thu, 8 Mar 2018

丧心「巨鼻给皂器」手感超真实

你会把擤出来的鼻涕往身上抹吗?这听起来有点恶心,但几乎人人在小时候都做过的行为,现在又要「卷土重来」进入你的人生了。你洗澡的时候可以轻松把绿鼻涕抹到身上……

Trending Tue, 4 Aug 2020

Rebut Peluang Menangi Realme Dengan Cara Ini…

Menang pelbagai hadiah menarik!

| Live TV