Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Trending By: Aisyah Badrul March 18, 2020 @ 3:03pm

COVID-19: Negeri Selangor Larang Adakan Kenduri Kahwin

JABATAN AGAMA ISLAM SELANGOR (JAIS) telah mengeluarkan arahan untuk tidak mengadakan sebarang kenduri kahwin  atau majlis keramaian di negeri itu, selaras dengan arahan yang telah dikeluarkan oleh Perdana Menteri dan Majlis Keselamatan Negara berhubungan dengan penularan wabak Covid-19. 

Namun, pihak JAIS juga telah mengeluarkan beberapa panduan kepada mereka yang ingin meneruskan niat untuk mnegadakan kenduri pada ketika ini. Bagi mereka yang ingin menganjurkan majlis pernikahan di negeri Selangor, mereka perlu mematuhi tatacara perlaksanaan yang telah dikeluarkan sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan yang bermula hari ini sehingga 31 Mac 2020. 

Dilarang melakukan majlis pernikahan di masjid atau tempat awam

Majlis pernikahan perlulah dilakukan  di kediaman atau premis sendiri dan dilarang sama sekali untuk mengadakan majlis di tempat awam seperti, surau, masjid, dewan serbaguna dan sebagainya. 

Selain itu, majlis pernikahan hanya boleh dihadiri oleh seorang pendaftar atau penolong pendaftar perkahwinan, pengantin lelaki dan wanita, dua orang saksi serta dua orang wakil bagi pihak lelaki dan wanita. 

Majlis nikah 20 minit sahaja 

Pihak JAIS juga telah mengeluarkan arahan supaya memendekkan tempoh majlis pernikahan kepada 20 minit sahaja. Hal ini termasuklah dengan khutbah nikah. Selain itu, akad nikah juga perlu dijalankan tanpa perlu berjabat tangan antara pengantin lelaki dan wali atau Pendaftar dan Penolong Pendaftar Perkahwinan. 

Langkah-langkah keselamatan yang telah dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia perlulah dipatuhi, termasuklah menyediakan cecair pencuci tangan, memakai topeng muka dan menjaga jarak keselamatan antara individu. 

Pada 16 Mac yang lalu, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yasin telah mengeluarkan arahan supaya kerajaan melakukan Perintah Kawalan Pergerakan bermula hari ini( 18 Mac)  sehingga 31 Mac bagi membendung penularan wabak covid-19. 

Perintah kawalan selama 14 hari itu dibuat mengikut Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 dan Akta Polis 1967 termasuklah larangan menyeluruh pergerakan dan perhimpunan ramai di seluruh negara termasuk aktiviti keagamaan, sukan, sosial dan budaya.

 

 

 

 

Sumber: Berita Harian

Kredit foto: The National

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 3 Mar 2021

Perjalanan Dari Kuala Lumpur, Selangor Ke Putrajaya Perlu Surat Kebenaran Polis

Jangan keliru gaissss, nanti tak pasal-pasal kena saman!

Trending Wed, 8 Jul 2020
Trending Tue, 30 Jul 2019

17 Maut, Pesawat Tentera Pakistan Terhempas

Pesawat Dilaporkan Terhempas Di Kawasan Perumahan

Trending Tue, 27 Apr 2021

Raya Tahun Ni, Tampil Classy & Bergaya Dengan Jam Tangan Solvil et Titus!

Sempena kehadiran Syawal 2021 ini, selain daripada penyediaan baju raya, anda juga perlu tampil bergaya dengan memakai aksesori seperti seutas jam tangan! Barulah raya tu rasa macam lengkap kan? Agak-agak, jam tangan apa yang menjadi […]

Trending Wed, 18 Mar 2020

45 Individu Jalani Ujian Pertama Vaksin Covid-19

Semoga penawar Covid-19 dapatlah dihasilkan dengan kadar paling segera

Trending Thu, 5 Mar 2020

[TERKINI] Sebenarnya Betul Ke Hand Sanitizer Boleh Bunuh Virus COVID-19?

Disebabkan wabak Covid-19, orang pertikaikan sama ada betulkah hand sanitizer pilihan terbaik untuk mencegah dan membunuh virus tersebut?

Trending Tue, 11 Feb 2020
Trending Mon, 10 Aug 2020

Lagi Kluster PUI Sivagangga, Pulau Pinang Catat 3 Kes Positif Covid-19

Ambil berat tentang kesihatan korang gaisss!

Trending Sun, 18 Feb 2018

Pasangan Jual Semua Harta Untuk Beli Bot Namun

Pasangan Jual Semua Harta Untuk Beli Bot Namun Karam Sebelum Sempat Belayar Mengelilingi Dunia

Trending Wed, 7 Aug 2019

Media Prima Digital Dan Ziff Davis Umum Kerjasama Dengan IGN Southeast Asia

Media Prima Digital semakin dinamik dengan kerjasama baru!

| Live TV