Trending By: Aisyah Badrul March 18, 2020 @ 3:03pm

COVID-19: Negeri Selangor Larang Adakan Kenduri Kahwin

JABATAN AGAMA ISLAM SELANGOR (JAIS) telah mengeluarkan arahan untuk tidak mengadakan sebarang kenduri kahwin  atau majlis keramaian di negeri itu, selaras dengan arahan yang telah dikeluarkan oleh Perdana Menteri dan Majlis Keselamatan Negara berhubungan dengan penularan wabak Covid-19. 

Namun, pihak JAIS juga telah mengeluarkan beberapa panduan kepada mereka yang ingin meneruskan niat untuk mnegadakan kenduri pada ketika ini. Bagi mereka yang ingin menganjurkan majlis pernikahan di negeri Selangor, mereka perlu mematuhi tatacara perlaksanaan yang telah dikeluarkan sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan yang bermula hari ini sehingga 31 Mac 2020. 

Dilarang melakukan majlis pernikahan di masjid atau tempat awam

Majlis pernikahan perlulah dilakukan  di kediaman atau premis sendiri dan dilarang sama sekali untuk mengadakan majlis di tempat awam seperti, surau, masjid, dewan serbaguna dan sebagainya. 

Selain itu, majlis pernikahan hanya boleh dihadiri oleh seorang pendaftar atau penolong pendaftar perkahwinan, pengantin lelaki dan wanita, dua orang saksi serta dua orang wakil bagi pihak lelaki dan wanita. 

Majlis nikah 20 minit sahaja 

Pihak JAIS juga telah mengeluarkan arahan supaya memendekkan tempoh majlis pernikahan kepada 20 minit sahaja. Hal ini termasuklah dengan khutbah nikah. Selain itu, akad nikah juga perlu dijalankan tanpa perlu berjabat tangan antara pengantin lelaki dan wali atau Pendaftar dan Penolong Pendaftar Perkahwinan. 

Langkah-langkah keselamatan yang telah dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia perlulah dipatuhi, termasuklah menyediakan cecair pencuci tangan, memakai topeng muka dan menjaga jarak keselamatan antara individu. 

Pada 16 Mac yang lalu, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yasin telah mengeluarkan arahan supaya kerajaan melakukan Perintah Kawalan Pergerakan bermula hari ini( 18 Mac)  sehingga 31 Mac bagi membendung penularan wabak covid-19. 

Perintah kawalan selama 14 hari itu dibuat mengikut Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 dan Akta Polis 1967 termasuklah larangan menyeluruh pergerakan dan perhimpunan ramai di seluruh negara termasuk aktiviti keagamaan, sukan, sosial dan budaya.

 

 

 

 

Sumber: Berita Harian

Kredit foto: The National

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 5 Jul 2019
Trending Sun, 22 Jul 2018

Haruan Makan Anak, Budak Empat Tahun Dijadikan Pemuas Nafsu Bapa Sendiri!

Ajar si kecil anda dan terangkan bahagian private part yang tak boleh disentuh. Untuk para isteri di luar sana, sayangkan suami janganlah sampai kalau dia rogol anak sendiri, anda masih mahu mempertahankannya. Ada akan fikiran, sila gunakan! Ish geramnya.

Trending Fri, 19 Oct 2018

Ibu Saudara Sebak…Niat Beli Roti Berakhir Dengan Tragedi

Al- Fatihah buat Allahyarham Wan Amirah Wan Alias…

Trending Sat, 22 Dec 2018

45 Mayat Mangsa Korban Bencana Tsunami Acheh Ditemui

Selepas 14 Tahun, 45 Mayat Mangsa Korban Bencana Tsunami Acheh Ditemui

Trending Thu, 21 Mar 2019

Kursus Motivasi Separa Bogel Kejutkan Ramai Pihak

Macam-macam lah manusia sekarang

Trending Mon, 14 May 2018

Tumpuan Media Antarabangsa, Rumah Mantan PM Jadi Popular

Hampir 20 pengamal media yang terdiri daripada wartawan dan jurukamera ‘berkampung’ berhampiran kawasan kawalan pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM), menunggu sebarang kemungkinan susulan pelbagai dakwaan dan laporan terhadap bekas perdana menteri itu.

Trending Mon, 30 Dec 2019
Trending Thu, 21 Feb 2019

9张图告诉你「30岁之前和30岁之后」的超中肯生活

对许多人来说, 30岁是个心理上的重要里程碑!有些女生或许会害怕跨过这个年龄……

Trending Thu, 3 May 2018

5 Tips Jangan Biarkan Haiwan Comel Ini Kurang Kasih Sayang!

Kajian berjaya membuktikan bahawa kucing yang dibela di rumah mampu hidup 4 tahun lebih lama daripada kucing yang dibiarkan di jalanan. Namun, kes pembuangan kucing saban hari, makin meningkat. Mengapa perkara ini terjadi? Maka, kami kongsikan 5 tips untuk memelihara haiwan comel ini.

Trending Fri, 26 Jul 2019

“Not Every Hero Wears A Cape”, Malaysians Completely Drag Her to Filth!

Malaysians are something else, aren’t they? I mean, just have a look…

| Live TV