Trending By: Aisyah Badrul March 23, 2020 @ 3:36pm

COVID-19: UK Catat 50 Kematian Dalam Masa 24 Jam

AKIBAT masih ada rakyat negara UK yang masih bersesak-sesak di pasaraya dan keluar di kawasan terbuka pada hujung minggu, negara itu berhadapan dengan 50 kes kematian akibat pandemik Covid-19 dalam masa 24 jam! 

Walaupun amaran memperketatkan undang-undang kepada rakyat negara itu  telah dikeluarkan oleh Perdana Menteri UK, Boris Johnson, namun masih ada daripada mereka yang masih ingkar dan tidak melakukan penjarakkan sosial ketika ini. 

Menurut Johnson, mengikut sumber data jabatan kesihatan negara itu, terdapat 281 kematian telah dicatatkan dengan peningkatan sebanyak 50 kematian dalam masa 24 jam. Hal ini menjadikan kes Covid-19 di negara itu meningkat menjadi 5683 kes pada waktu ini. 

Kredit foto: politicshome.com

Menerusi sebuah sidang media, Johnson juga berpesan kepada rakyat Britain supaya mengkuarantinkan diri di dalam rumah dan melakukan penjarakkan sosial sekiranya perlu keluar daripada rumah.

Ujar beliau lagi, pihak kerajaan akan mengambil tindakan sekiranya rakyat di negara itu masih gagal mematuhi larangan yang telah ditetapkan. 

Jumlah kematian yang telah dicatatkan oleh negara Britain ketika ini sudah menyamai angka yang diumumkan oleh negara Itali pada (7 Mac) sebelum negara itu diumumkan sebagai negara paling teruk terjejas akibat penularan wabak Covid-19.

Penyedian penjagaan kesihatan awam di United Kingdom (UK), Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan (NHS) memberitahu sekurang-kurangnya 1.5 juta penduduk mungkin berisiko untuk dijangkiti virus ini dan perlu duduk di rumah bagi tempoh 12 minggu.

Pada Jumaat lalu, UK telah mengumumkan perlaksanaan  ‘drakonian’ bagi membasmi penularan wabak Covid-19. Perkara ini temasuklah arahan menutup semua sekolah, bar, pub dan restoran di negara itu. Kerajaaan negara itu juga menasihatkan mereka yang mempunyai antibodi lemah, termasuk penghidap kanser, supaya mengikut arahan kuarantin di rumah. 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 27 Mar 2018

Jangan Kaitkan Skandal Seks Trump Dengan Anaknya – Jurucakap

“Saya ada bertanya. Dan dia menolaknya, berkata, ‘oh ya, ya, kamu tahu, jangan risau. Bilik dan barang kami berasingan,” katanya.

Trending Thu, 8 Nov 2018

Lagi Insiden Lion Air Terhempas, Tiada Kemalangan Jiwa

Lagi insiden Lion Jet Air terhempas dan tiada kemalangan jiwa dilaporkan. Belum cukup lagi 2minggu, insiden baru telah berlaku

Trending Thu, 21 Jun 2018

Harga RON 95, Diesel Kekal

Menteri Kewangan Lim Guan Eng mengumumkan peruntukan sebanyak RM3 bilion subsidi untuk RON95 dan diesel, bagi memastikan harga bahan api ini diapungkan di pasaran.

Trending Tue, 7 Aug 2018

「世界最多毛女子」结婚啦!为老公愿意一直剃毛

这名来自泰国的17岁女孩 Sumatra Sasuphan 与一般人不同,出生时她的鼻孔只有一公厘宽,且身上还是长满毛发,连脸上都有……

Trending Thu, 15 Aug 2019

Nora Anne Postmortem Result Show She Died From Starvation, No Evidence Of Murder

Following the death news of a missing Irish girl, Nora Anne Quoirin, 15 years old who reportedly went missing during her family holiday in The Dusun Hill, Pantai, Negeri Sembilan.  Nora Anne body was found […]

Trending Mon, 6 Jan 2020

Take A Look Inside Mangala Resort And Spa, Malaysia’s First Ever Ecological Luxurious Resort And Spa

Nestled in a beautiful lush view, Mangala Resort & Spa is truly Malaysia’s best kept secrets

Trending Thu, 18 Jul 2019

SAH! Video ‘Semburit’ Haziq Tulen

aya selaku ketua polis negara tidak boleh memandai-mandai… perkara itu menjadi subjek dalam perbicaraan sekiranya dibawa ke muka pengadilan.

Trending Wed, 1 May 2019

Ustaz Hassan Din Meninggal Dunia, Al-Fatihah…

Dato Seri Abu Hassan Din Al-Hafiz baru sahaja kembali bertemu dengan penciptanya. Ya Allah…

| Live TV