Trending By: Aisyah Badrul March 23, 2020 @ 3:36pm

COVID-19: UK Catat 50 Kematian Dalam Masa 24 Jam

AKIBAT masih ada rakyat negara UK yang masih bersesak-sesak di pasaraya dan keluar di kawasan terbuka pada hujung minggu, negara itu berhadapan dengan 50 kes kematian akibat pandemik Covid-19 dalam masa 24 jam! 

Walaupun amaran memperketatkan undang-undang kepada rakyat negara itu  telah dikeluarkan oleh Perdana Menteri UK, Boris Johnson, namun masih ada daripada mereka yang masih ingkar dan tidak melakukan penjarakkan sosial ketika ini. 

Menurut Johnson, mengikut sumber data jabatan kesihatan negara itu, terdapat 281 kematian telah dicatatkan dengan peningkatan sebanyak 50 kematian dalam masa 24 jam. Hal ini menjadikan kes Covid-19 di negara itu meningkat menjadi 5683 kes pada waktu ini. 

Kredit foto: politicshome.com

Menerusi sebuah sidang media, Johnson juga berpesan kepada rakyat Britain supaya mengkuarantinkan diri di dalam rumah dan melakukan penjarakkan sosial sekiranya perlu keluar daripada rumah.

Ujar beliau lagi, pihak kerajaan akan mengambil tindakan sekiranya rakyat di negara itu masih gagal mematuhi larangan yang telah ditetapkan. 

Jumlah kematian yang telah dicatatkan oleh negara Britain ketika ini sudah menyamai angka yang diumumkan oleh negara Itali pada (7 Mac) sebelum negara itu diumumkan sebagai negara paling teruk terjejas akibat penularan wabak Covid-19.

Penyedian penjagaan kesihatan awam di United Kingdom (UK), Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan (NHS) memberitahu sekurang-kurangnya 1.5 juta penduduk mungkin berisiko untuk dijangkiti virus ini dan perlu duduk di rumah bagi tempoh 12 minggu.

Pada Jumaat lalu, UK telah mengumumkan perlaksanaan  ‘drakonian’ bagi membasmi penularan wabak Covid-19. Perkara ini temasuklah arahan menutup semua sekolah, bar, pub dan restoran di negara itu. Kerajaaan negara itu juga menasihatkan mereka yang mempunyai antibodi lemah, termasuk penghidap kanser, supaya mengikut arahan kuarantin di rumah. 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 12 Mar 2018
Trending Thu, 21 Feb 2019
Trending Wed, 20 May 2020
Trending Wed, 9 Jan 2019

2 Anak Mandi Darah, Lidah Kelu Tak Terkata

“SEBAIK lelaki itu beredar saya masuk semula ke dalam bilik tidur, dan terkejut melihat keadaan mereka berlumuran darah di kepala dengan kesan kelar dan tetak di atas katil sudah tidak bernyawa.”

Trending Tue, 26 Mar 2019
Trending Thu, 10 Sep 2020
Trending Wed, 23 May 2018

Amarah Kilauea Terus Mara, Bumi Hawaii Makin Panas!

Sekurang-kurangnya 47 kediaman dan struktur binaan lain musnah di kejiranan Leilani Estates dan Lanipuna Gardens. Seorang lelaki dilaporkan cedera parah pada Sabtu kerana terkena percikan lahar.

Trending Mon, 16 Mar 2020

Konsert Khai Bahar: Dari Smule Ke Pentas Dunia Ditangguhkan, Bimbang Penularan Wabak Covid-19

  KONSERT sulung penyanyi Khai Bahar, Konsert Khai Bahar: Dari Smule Ke Pentas Dunia yang dijadual berlangsung pada 27 dan 28 Mac ini di Istana Budaya (IB), Kuala Lumpur ditunda ekoran penularan wabak Covid-19. Perkara […]

| Live TV