Trending By: Aisyah Badrul March 23, 2020 @ 3:36pm

COVID-19: UK Catat 50 Kematian Dalam Masa 24 Jam

AKIBAT masih ada rakyat negara UK yang masih bersesak-sesak di pasaraya dan keluar di kawasan terbuka pada hujung minggu, negara itu berhadapan dengan 50 kes kematian akibat pandemik Covid-19 dalam masa 24 jam! 

Walaupun amaran memperketatkan undang-undang kepada rakyat negara itu  telah dikeluarkan oleh Perdana Menteri UK, Boris Johnson, namun masih ada daripada mereka yang masih ingkar dan tidak melakukan penjarakkan sosial ketika ini. 

Menurut Johnson, mengikut sumber data jabatan kesihatan negara itu, terdapat 281 kematian telah dicatatkan dengan peningkatan sebanyak 50 kematian dalam masa 24 jam. Hal ini menjadikan kes Covid-19 di negara itu meningkat menjadi 5683 kes pada waktu ini. 

Kredit foto: politicshome.com

Menerusi sebuah sidang media, Johnson juga berpesan kepada rakyat Britain supaya mengkuarantinkan diri di dalam rumah dan melakukan penjarakkan sosial sekiranya perlu keluar daripada rumah.

Ujar beliau lagi, pihak kerajaan akan mengambil tindakan sekiranya rakyat di negara itu masih gagal mematuhi larangan yang telah ditetapkan. 

Jumlah kematian yang telah dicatatkan oleh negara Britain ketika ini sudah menyamai angka yang diumumkan oleh negara Itali pada (7 Mac) sebelum negara itu diumumkan sebagai negara paling teruk terjejas akibat penularan wabak Covid-19.

Penyedian penjagaan kesihatan awam di United Kingdom (UK), Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan (NHS) memberitahu sekurang-kurangnya 1.5 juta penduduk mungkin berisiko untuk dijangkiti virus ini dan perlu duduk di rumah bagi tempoh 12 minggu.

Pada Jumaat lalu, UK telah mengumumkan perlaksanaan  ‘drakonian’ bagi membasmi penularan wabak Covid-19. Perkara ini temasuklah arahan menutup semua sekolah, bar, pub dan restoran di negara itu. Kerajaaan negara itu juga menasihatkan mereka yang mempunyai antibodi lemah, termasuk penghidap kanser, supaya mengikut arahan kuarantin di rumah. 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 10 Jan 2020

Penduduk Kangaroo Island Diarah Berpindah

Penduduk di bandar Kangaroo Island, Australia diarahkan berpindah pada Khamis bagi membolehkan anggota bomba melakukan kerja-kerja memadamkan kebakaran hutan. Bandar Parndana merupakan bandar kedua yang diarahkan berpindah susulan kebakaran hutan yang dilaporkan semakin memburuk. Segala […]

Trending Thu, 23 Jul 2020

Dua Lagi Kluster Baharu Covid-19 Dikesan

Siada lagi pertambahan kes selepas ini

Trending Thu, 25 Mar 2021

Tiada Permit Umrah Buat Jemaah Berusia 70 Tahun

Rasanya ni kat negara Arab Saudi je kan…

Trending Tue, 12 Jun 2018

Netizen Berang, Kisah Sebenar Awek Dipukul Kekasih Durjana Viral!

Kisah sebenar video itu didedah oleh rakan baik lelaki berkenaan. Lantas, membuatkan netizen naik berang dengan alasan yang diberikan.

Trending Tue, 1 Sep 2020
Trending Thu, 25 Jun 2020
Trending Sat, 19 Dec 2020
Featured Tue, 21 Apr 2020
Trending Thu, 23 Aug 2018

6 Things To Do in Traffic To Stay Zen

Basically, how to keep your blood pressure under control.

| Live TV