Trending By: Aisyah Badrul March 23, 2020 @ 3:36pm

COVID-19: UK Catat 50 Kematian Dalam Masa 24 Jam

AKIBAT masih ada rakyat negara UK yang masih bersesak-sesak di pasaraya dan keluar di kawasan terbuka pada hujung minggu, negara itu berhadapan dengan 50 kes kematian akibat pandemik Covid-19 dalam masa 24 jam! 

Walaupun amaran memperketatkan undang-undang kepada rakyat negara itu  telah dikeluarkan oleh Perdana Menteri UK, Boris Johnson, namun masih ada daripada mereka yang masih ingkar dan tidak melakukan penjarakkan sosial ketika ini. 

Menurut Johnson, mengikut sumber data jabatan kesihatan negara itu, terdapat 281 kematian telah dicatatkan dengan peningkatan sebanyak 50 kematian dalam masa 24 jam. Hal ini menjadikan kes Covid-19 di negara itu meningkat menjadi 5683 kes pada waktu ini. 

Kredit foto: politicshome.com

Menerusi sebuah sidang media, Johnson juga berpesan kepada rakyat Britain supaya mengkuarantinkan diri di dalam rumah dan melakukan penjarakkan sosial sekiranya perlu keluar daripada rumah.

Ujar beliau lagi, pihak kerajaan akan mengambil tindakan sekiranya rakyat di negara itu masih gagal mematuhi larangan yang telah ditetapkan. 

Jumlah kematian yang telah dicatatkan oleh negara Britain ketika ini sudah menyamai angka yang diumumkan oleh negara Itali pada (7 Mac) sebelum negara itu diumumkan sebagai negara paling teruk terjejas akibat penularan wabak Covid-19.

Penyedian penjagaan kesihatan awam di United Kingdom (UK), Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan (NHS) memberitahu sekurang-kurangnya 1.5 juta penduduk mungkin berisiko untuk dijangkiti virus ini dan perlu duduk di rumah bagi tempoh 12 minggu.

Pada Jumaat lalu, UK telah mengumumkan perlaksanaan  ‘drakonian’ bagi membasmi penularan wabak Covid-19. Perkara ini temasuklah arahan menutup semua sekolah, bar, pub dan restoran di negara itu. Kerajaaan negara itu juga menasihatkan mereka yang mempunyai antibodi lemah, termasuk penghidap kanser, supaya mengikut arahan kuarantin di rumah. 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 22 Apr 2020
Trending Wed, 26 Feb 2020

Satu Tragedi Atau Konspirasi? Novel Tahun 1981 Ini Ramal Coronavirus

Penyebaran Coronavirus dilihat semakin membimbangkan. Terbaru, dilaporkan COVID-19 melanda empat lagi negara Asia Barat iaitu Bahrain,Iraq, Kuwait dan Oman.  Dalam kebimbangan isu ini,  sebuah buku fiksyen bertajuk The Eyes Of Darkness yang diterbitkan pada tahun […]

Trending Thu, 9 Apr 2020
Trending Wed, 7 Mar 2018

Masjid Bertukar Kecoh, Terima Tetamu Tak Diundang

Tidak berakhir di situ, haiwan itu kemudian terus berlari masuk ke dalam masjid. Apa lagi, bertempiaranlah semua jemaah di situ!

Trending Tue, 8 Jan 2019

Jepun Mula Kutip Cukai Tinggalkan Negara Isnin Ini

Jepun Mula Kutip Cukai Tinggalkan Negara Isnin Ini, Pelancong Asing Turut Terlibat

Trending Sun, 25 Nov 2018

Lelaki Maut Kemalangan 405.6KM Lembah Beringin – Tanjung Malim

Siapa salah adakah konvoi motosikal, lori mahupun kereta exora yang kebetulan membantu motosikal yang rosak. Salam Takziah

Trending Thu, 29 Mar 2018

女子马路中央按手机 暴怒老外连人带车处理

停在马路中央不仅堵塞交通,也非常危险。最近,一段特别的影片在网路上疯传,影片中,一名骑机车的女子突然停在繁忙的马路中央,开始讲电话……

| Live TV