Trending By: Salma Syahbuddin July 24, 2020 @ 3:52pm

Cuti Khas Aidiladha Belum Diputuskan – KPM

Cadangan mengenai pemberian cuti khas sempena sambutan Aidiladha masih belum diputuskan oleh pihak Kementerian Pendidikan Malaysia walaupun ianya jatuh pada minggu persekolahan berikutan perubahan Takwim Persekolahan 2020.

Menurut Timbalan Menteri Pendidikan, Datuk Dr Mah Hang Soon, KPM akan mengumumkan perkara itu kepada semua pihak jika terdapat sebarang keputusan mengenai keperluan untuk meminda cuti perayaan itu.

Namun, setakat ini tiada perkembangan mengenai perkara tersebut.

Pelbagai pihak minta KPM pertimbangkan cuti

Sebelum ini, terdapat beberapa pihak seperti Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan Semenanjung Malaysia (NUTP), Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) dan beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) memohon KPM supaya mempertimbangkan semula tarikh cuti persekolahan sempena Aidiladha pada 31 Julai ini.

Selain itu, NUTP turut mencadangkan diberi peruntukan cuti oleh KPM pada 30 Julai dan cuti pelepasan oleh Pejabat Pendaftar Negeri pada 29 Julai dan 3 Ogos ini bertujuan untuk memberi peluang kepada orang ramai menyambut perayaan itu di kampung halaman.

Terdahulu, pengumuman takwim akademik yang baharu oleh KPM menyaksikan cuti sekolah bagi perayaan Aidiladha dipendekkan kepada dua hari iaitu pada 31 Julai dan 1 Ogos.

Sumber : Berita Harian

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 15 Aug 2019

Pendaratan Cemas Atas Padang Kerana Burung Tersekat Di Enjin Pesawat

Juruterbang Terpaksa Buat Pendaratan Cemas Atas Padang

Featured Wed, 13 Oct 2021

“Tak Habis Fitnah Orang Lain & Promote Kebodohan Sendiri..”- Ustaz Abu Syafiq Promosi Sijil Vaksin Palsu, Netizen Minta Ambil Tindakan

Baru-baru ini tular mengenai kes seorang pendakwah yang dikenali dengan nama Ustaz Abu Syafiq mengupas beberapa isu sensitif berkaitan agama di laman sosialnya yang boleh mengundang salah faham orang ramai. Terbaru, Abu Syafiq sekali lagi menjadi […]

Trending Fri, 24 Jan 2020
Trending Tue, 9 Jun 2020
Trending Thu, 26 Nov 2020
Trending Mon, 16 Mar 2020

COVID-19- Boleh Berjangkit Melalui Hubungan Intim?

  “Selamatkah  jika kita melakukan hubungan kelamin semasa wabak covid-19 sedang menular pada waktu ini?,” BERITA tentang penularan wabak corona atau COVID-19 semakin membimbangkan masyarakat dunia pada waktu ini. Sehingga hari ini, statistik individu yang […]

Trending Sun, 11 Mar 2018

Top 8 Craziest Things Malaysian Kids Used to Do When Our Parents Weren’t Home

When our parents are not at home, we kids rule the house!

Trending Tue, 30 Jan 2018

Suami Hadiahkan Beg LV Palsu, Netizen Kecam Teruk

Suami Hadiahkan Beg LV Palsu , Isteri mengadu di page KRT kena kecam dengan netizen teruk!! Apa kes sebenarnya nie

Trending Thu, 17 Sep 2020
Trending Thu, 7 Jun 2018

Tak Jadi Kahwin Jutawan Arab, Rihanna Putuskan Hubungan Kerana Bosan

Hasrat untuk mengahwini juwatan Arab Saudi nampaknya tidak kesampaian apabila penghibur antarabangsa, Rihanna membuat keputusan untuk memutuskan hubungan dengan teman lelakinya, Hassan Jemeel.

| Live TV