Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Trending By: SGMS Faida June 12, 2018 @ 10:29pm

Mohd Nasir Ahmad Dilantik Pengerusi Media Prima

Datuk Mohd Nasir Ahmad dilantik sebagai Pengerusi Kumpulan dan Lembaga Pengarah Media Prima Bhd (MPB) berkuat kuasa hari ini.

Syarikat media bersepadu itu dalam satu kenyataan hari ini turut mengumumkan pelantikan Raja Datuk Zaharaton Raja Zainal Abidin sebagai Pengarah Kanan Bebas Bukan Eksekutif dan Mohd Rashid Mohd Yusof sebagai Pengarah Bebas Bukan Eksekutif Media Prima.

“Mohd Nasir mula menjadi Ahli Lembaga Pengarah Media Prima pada 26 Februari 2016. Beliau adalah Pengarah Kanan Bebas Bukan Eksekutif dan dilantik sebagai Pengerusi Kumpulan Interim pada 21 Mei 2018.

“Lembaga Pengarah telah menjalankan proses pemilihan yang teliti untuk mengisi jawatan Pengerusi Kumpulan dan percaya Datuk Mohd Nasir merupakan calon yang paling sesuai untuk menerajui Media Prima di dalam usaha untuk menjadi syarikat kandungan dan perdagangan digital yang utama di Malaysia.

“Dengan pelantikan baharu Datuk Mohd Nasir ini, beliau akan meletak jawatan yang dipegang dalam Media Prima, iaitu sebagai Pengerusi Jawatankuasa Audit Kumpulan, Ahli Jawatankuasa Pencalonan dan Imbuhan, dan Ahli Lembaga Pengarah Synchrosound Sdn Bhd,” katanya.

Tambahnya, Mohd Nasir akan dilantik sebagai Ahli Jawatankuasa Pengurusan Risiko dan kekal sebagai Pengerusi Sistem Televisyen Malaysia Berhad.

“Mohd Nasir mempunyai pengalaman lebih 30 tahun di dalam bidang kewangan, perakaunan dan pengurusan dan berkelulusan Sarjana Pentadbiran Perniagaan (Kewangan) daripada Universiti Kebangsaan Malaysia adalah Fellow Persatuan Akauntan Bertauliah Berkanun (ACCA) United Kingdom dan Akauntan Bertauliah dengan Institut Akauntan Malaysia (MIA).

“Beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Akauntan Pelatih dengan Tenaga Nasional Bhd pada 1979 sebelum memegang pelbagai jawatan di dalam Bahagian Kewangan.

“Selain itu, Mohd Nasir juga berada di dalam Lembaga Pengarah CIMB Group Holdings Bhd, CIMB Bank Bhd, Mimos Bhd, SIRIM Bhd dan Prokhas Sdn Bhd,” katanya.

Bagi Raja Zaharaton pula, beliau menyertai Lembaga Pengarah MPB pada 13 Ogos 2015 dan dilantik sebagai Pengarah Bebas Bukan Eksekutif dan merupakan Pengerusi Jawatankuasa Pencalonan dan Imbuhan.

Mohd Rashid yang dilantik sebagai Pengarah Bebas Bukan Eksekutif turut memegang jawatan sebagai Pengerusi Jawatankuasa Audit, Ahli Jawatankuasa Pencalonan dan Imbuhan, dan Ahli Lembaga Pengarah Sistem Televisyen Malaysia Bhd.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sun, 1 Apr 2018

忘记自己也是明星? 「浩克」追星纪录笑翻粉丝

饰演漫威超级英雄「浩克」的马克鲁法洛(Mark Ruffalo),在私底下其实也是个崇拜巨星的小粉丝!近日有网友整理出了他的「追星事迹」,引起许多网友的热烈讨论。

Trending Wed, 7 Mar 2018

Masjid Bertukar Kecoh, Terima Tetamu Tak Diundang

Tidak berakhir di situ, haiwan itu kemudian terus berlari masuk ke dalam masjid. Apa lagi, bertempiaranlah semua jemaah di situ!

Trending Thu, 27 Aug 2020

Larangan Rentas Daerah Di Kedah

Kita tunggu jelah keputusannya nanti okay!

Trending Sat, 15 Dec 2018

Siapa Anak Kerabat Di Raja Pakai Baju ‘Kitar Semula’

Pernah tak anda terfikir yang kerabat di raja juga mengamalkan sikap sebegini? 

Trending Fri, 28 Feb 2020
Trending Wed, 14 Apr 2021
Trending Fri, 15 Jun 2018

Nick Jonas Perkenalkan Priyanka Chopra Kepada Keluarga. Bukti Hubungan Mereka Serius

Bawa Priyanka ke majlis perkahwinan keluarganya, bukti hubungan Nick Jones dengan pelakon Bollywood itu serius.

Trending Mon, 2 Dec 2019

| Live TV