Trending By: SGMS Faida June 12, 2018 @ 10:29pm

Mohd Nasir Ahmad Dilantik Pengerusi Media Prima

Datuk Mohd Nasir Ahmad dilantik sebagai Pengerusi Kumpulan dan Lembaga Pengarah Media Prima Bhd (MPB) berkuat kuasa hari ini.

Syarikat media bersepadu itu dalam satu kenyataan hari ini turut mengumumkan pelantikan Raja Datuk Zaharaton Raja Zainal Abidin sebagai Pengarah Kanan Bebas Bukan Eksekutif dan Mohd Rashid Mohd Yusof sebagai Pengarah Bebas Bukan Eksekutif Media Prima.

“Mohd Nasir mula menjadi Ahli Lembaga Pengarah Media Prima pada 26 Februari 2016. Beliau adalah Pengarah Kanan Bebas Bukan Eksekutif dan dilantik sebagai Pengerusi Kumpulan Interim pada 21 Mei 2018.

“Lembaga Pengarah telah menjalankan proses pemilihan yang teliti untuk mengisi jawatan Pengerusi Kumpulan dan percaya Datuk Mohd Nasir merupakan calon yang paling sesuai untuk menerajui Media Prima di dalam usaha untuk menjadi syarikat kandungan dan perdagangan digital yang utama di Malaysia.

“Dengan pelantikan baharu Datuk Mohd Nasir ini, beliau akan meletak jawatan yang dipegang dalam Media Prima, iaitu sebagai Pengerusi Jawatankuasa Audit Kumpulan, Ahli Jawatankuasa Pencalonan dan Imbuhan, dan Ahli Lembaga Pengarah Synchrosound Sdn Bhd,” katanya.

Tambahnya, Mohd Nasir akan dilantik sebagai Ahli Jawatankuasa Pengurusan Risiko dan kekal sebagai Pengerusi Sistem Televisyen Malaysia Berhad.

“Mohd Nasir mempunyai pengalaman lebih 30 tahun di dalam bidang kewangan, perakaunan dan pengurusan dan berkelulusan Sarjana Pentadbiran Perniagaan (Kewangan) daripada Universiti Kebangsaan Malaysia adalah Fellow Persatuan Akauntan Bertauliah Berkanun (ACCA) United Kingdom dan Akauntan Bertauliah dengan Institut Akauntan Malaysia (MIA).

“Beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Akauntan Pelatih dengan Tenaga Nasional Bhd pada 1979 sebelum memegang pelbagai jawatan di dalam Bahagian Kewangan.

“Selain itu, Mohd Nasir juga berada di dalam Lembaga Pengarah CIMB Group Holdings Bhd, CIMB Bank Bhd, Mimos Bhd, SIRIM Bhd dan Prokhas Sdn Bhd,” katanya.

Bagi Raja Zaharaton pula, beliau menyertai Lembaga Pengarah MPB pada 13 Ogos 2015 dan dilantik sebagai Pengarah Bebas Bukan Eksekutif dan merupakan Pengerusi Jawatankuasa Pencalonan dan Imbuhan.

Mohd Rashid yang dilantik sebagai Pengarah Bebas Bukan Eksekutif turut memegang jawatan sebagai Pengerusi Jawatankuasa Audit, Ahli Jawatankuasa Pencalonan dan Imbuhan, dan Ahli Lembaga Pengarah Sistem Televisyen Malaysia Bhd.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 28 May 2018

Pancing Putera George Dengan Smarties Baru Dia Tersenyum Lebar

Alexi Lubomirski mendedahkan betapa sukarnya pewaris takhta itu untuk senyum dan bagaimana dia akhirnya dapat membuatkan George tersengih dengan cara yang cukup mudah iaitu dengan menyogok George dan lainnya coklat Smarties.

Trending Tue, 16 Apr 2019

Tanda Dunia Akhir Zaman, Masjid Al Ahmar Dijadikan Kelab Malam

Tanda dunia akhir zaman, masjid dijadikan kelab!

Trending Tue, 19 Feb 2019

Isu Vaksin Cetus Perbalahan Netizen! Doktor Pakar Ini Akhirnya Bersuara

Rancangan yang bertajuk Vaksin: Perlindungan atau Kemudaratan ini menjadi perdebatan hangat kelompok netizen di laman sosial

Trending Mon, 3 Feb 2020

Sajat Mengaku LELAKI Ketika Daftar Umrah?

Haih! Macam-macam hal lah

Featured Tue, 14 Sep 2021

Memang Bahaya! Buat Pendedahan di Instagram, Caprice Dakwa Terima Lebih 60 Ugutan Bunuh

Memang bahaya dan menakutkan! Semenjak terpalit dengan pelbagai isu kontroversi, penyanyi rap, Caprice mendedahkan dirinya berdepan dengan lebih 60 ugutan bunuh. Menurut Caprice, perkara terbabit diterima dalam tempoh dua bulan kebelakangan ini. “Saya minta maaf […]

Trending Wed, 4 Nov 2020
Trending Sat, 5 Jun 2021
Trending Wed, 29 Jan 2020

IKEA Tutup 30 Cawangan Di China Akibat Koronavirus

Pusat perabot IKEA di seluruh China akan ditutup buat sementara waktu hingga ada notis baru dikeluarkan. Penututpan itu dilakukan akibat daripada penularan wabak koronavirus yang melanda negara itu. IKEA yang mempunyai 30 cawangan di seluruh […]

Trending Sun, 24 Mar 2019

Tan Sri Vincent Tan Nafi Berjaya Air Punca Kematian Pekerja MAS

Beliau berkata syarikat Berjaya Air akan  memberikan kerjasama sepenuhnya dalam membantu siasatan pihak berkuasa. 

| Live TV