Trending By: Padin January 29, 2022 @ 6:59pm

“Dengar Faizal Tahir Nyanyi Senang, Bila Tiba Giliran Saya….” – Vanessa Reynauld

Penyanyi Vanessa Reynauld ternyata tercabar apabila menyanyikan lagu baharunya berjudul Buat Ku Sempurna ciptaan sepenuhnya oleh Faizal Tahir dan Mage.

Hakikatnya, pengalaman menyanyikan lagu itu membuatkan dia tersentak bahawa banyak lagi harus diasahnya untuk menjadi penyanyi yang baik.

“Sebenarnya bila dengar nyanyian demo Faizal untuk lagu ini, nyanyiannya kedengaran begitu senang. Tetapi, apabila giliran saya untuk nyanyikannya, susah gila! Lagu ini ada turun naiknya dan sangat teknikal.

“Daripada suara dada kepada suara kepala, tiba-tiba tukar sana sini. Lagu ini sangat susah sebenarnya daripada segi pernafasan adalah paling penting. Saya turut berdepan kesukaran untuk menyuntik ‘feel’ terbaik kerana perlu titikberatkan teknik, perasaan, dan agak sulit mulanya.

“Selepas berlatih banyak kali, barulah saya dapat rentak itu. Akhirnya dapat juga kami rakamkannya sebagaimana yang kami mahukan. Secara peribadi, lagu ini agak asing untuk saya dan berbeza dengan lagu-lagu terdahulu saya atau lagu yang dibawakan dalam pertandingan.

“Lagu sebelum ini banyak kepada balada biasa yang sudah sebati penyampaiannya dalam nyanyian saya. Buat Ku Sempurna memang sangat berbeza dan saya tak pernah bergelut untuk nyanyikan melodi balada sebegini. Lagu ini tidak dinafikan lagu paling susah pernah saya nyanyian setakat ini,” katanya.

Keputusan menyanyikan Buat Ku Sempurna dibuat pantas oleh Vanessa tanpa sebarang keraguan.

Dia akui tidak perlu pun ulang banyak kali mendengarnya kerana sekali dengar, dia terus sukakannya kerana melodi dan struktur lagunya sangat unik.

“Bila mendengarnya, saya memang nak sangat nyanyi lagu ini tanpa wujud sebutir keraguan. Lagu ini mengisahkan seseorang yang berada dalam sebuah perhubungan dan dia sudah melakukan kesilapan.

“Pasangannya tidak dapat memaafkannya kerana kesilapan itu terlalu besar. Maka, mereka tidak mampu kembali kepada corak hidup terdahulu sebelum kesilapan itu berlaku. Memang agak mendalam juga lagu ini,” katanya.

Apapun, Vanessa turut mengakui ada cabaran lain yang perlu dikuasainya demi memastikan hasil akhir lagu ini disempurnakan dengan jayanya. Dia harus keluar dari kepompong cara nyanyian kebiasaannya dalam melunaskan lagu balada.

“Lagu ini berat kepada saluran emosi dan penyampaiannya kena disampaikan dengan penuh kelembutan. Itu yang sebenarnya menjadi cabaran besar buat saya kerana kebiasaannya, saya buka mulut nyanyi saja, terus tembak pada nota tinggi. Untuk lagu ini, pengawalan perlu berhati-hati dan jaga rapi transisi suara.

“Semestinya saya berharap besar ramai akan sukakan lagu ini dan menerimanya dengan hati terbuka. Paling penting, semoga keseluruhan lagu mampu berkait dengan kisah orang ramai. Kita semua pasti pernah menempuh pengalaman berbeza mengenai kehidupan. Saya harap sangat ia mampu sampai ke dalam hati dan menyentuh sanubari pendengar,” katanya.

Buat Ku Sempurna boleh dinikmati menerusi semua platform penstriman muzik terpilih antaranya Apple Music, Deezer, JOOX, KKBox, Spotify, Youtube & Youtube Music.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 20 Nov 2019
Trending Tue, 13 Oct 2020

Malaysia Bakal Penerima Utama Vaksin Covid-19

Semoga vaksin ini dapat dimanfaatkan sebaiknya

Trending Wed, 13 Jan 2021
Trending Tue, 23 Jul 2019

Doa rezeki ‘seluas langit’ Neelofa tular!

Jom tingkatkan amalan berdoa setiap hari.

Featured Mon, 14 Mar 2022
Featured Sat, 25 Apr 2020

Rakyat ambil mudah arahan PKP dianggap sekutu COVID-19

KKM bimbang penularan COVID-19 kembali meningkat

Hiburan Tue, 17 May 2022
Featured Tue, 3 Aug 2021

Siti Nordiana Hantar Writ Saman Tuntut Syura, Lan Solo & 3 Individu Bayar RM2.5 Juta Serta Mohon Maaf Di Media

Konflik yang berlaku antara penyanyi Siti Nordiana dan rakan artis Syura Badron, Lan Solo dan isteri, Nur Sheila Hassim, jurusolek Aida G dan pegawai perhubungan awam Sam Samin dilihat masih belum menemui titik penamat. Memetik […]

Trending Sun, 18 Mar 2018

Sebab ‘Selfie”, Tertembak Ketika Asyik Bergambar Bersama Pistol

Kerana selfie, lelaki maut akibat tertembak kerana asyik bergambar dengan pistol

Hiburan Tue, 15 Mar 2022

Setahun Berlalu, MADAM Muncul Rancak Dengan Nona

Kumpulan muzik MADAM yang dianggotai empat pemuzik muda penuh bakat kembali merancakkan persada industri muzik tempatan dengan kelahiran single terbaharu mereka berjudul Nona. Istimewanya pada kali ini, lagu tersebut dihasilkan sepenuhnya oleh mereka sendiri, Putera […]

| Live TV