Trending By: SGMS Enal December 31, 2018 @ 11:08am

Diejek Sebagai ‘Gadis Sampah’ Dan Dipulau Rakan Akhirnya ..

Gadis berusia 13 tahun ini diejek sebagai ‘Gadis Sampah’, dibuli oleh rakan-rakan selain turut dipulau hanya semata-mata dia gemar memungut sampah yang dibuang di tepi jalan, tetapi usahanya setiap hari terbalas apabila mula disanjung dunia.

Nadia Sparkes, berasal daripada Norfolk, England ini bagaimanapun enggan perbuatan nakal segelintir rakan-rakannya itu menjadi penghalang kepada niatnya yang mahu melihat Bumi menjadi lebih bersih.

Malah, selepas dia diangkat menjadi Duta kepada Tabung WEF, Nadia beralih daripada gadis sampah dan menjadi sensasi media sosial yang baru. Terkini, akaun media sosial milik Nadia sudahpun diikuti lebih ribuan netizen yang menyanjungi usahanya selama ini.

Semenjak dia memulakan ‘kerja amal’ tersebut, Nadia sudahpun berjaya mengumpul sampah melebihi 1,000 liter yang boleh mengisi sebanyak 40 buah tong sampah dapur.

Setiap hari dengan basikalnya, Nadia bergerak awal sejam menuju ke sekolah bagi memberikan ruang kepada dirinya untuk membersihkan jalan yang digunanya setiap hari. Bukan itu sahaja, Nadia juga sering sampai lewat ke rumah kerana dia melakukan perkara yang sama ketika pulang daripada sekolah.

Awal tahun ini, Nadia yang juga seorang pelukis berbakat cuba memberikan motivasi kepada dirinya apabila menghasilkan satu lukisan mengenai dirinya sendiri dimana ejekkan ‘Gadis Sampah’ dilakar menjadi watak seorang wira.

Usahanya membuatkan hasil apabila diberi kolum khas oleh Eastern Daily Press untuk menerbitkan kartun mengenai Trash Girl’ dalam menyampaikan mesej kesedaran terhadap orang ramai. Malah, Nadia turut mengeluarkan cenderamatanya sendiri bagi mengumpul dana untuk membolehkannya membeli botol air dan diagihkan kepada para pelajar sekolah.

Menurut ibunya, Paula Sparkes, niat Nadia adalah mahu menyedarkan orang ramai terutamanya mengenai keburukkan sampah, namun biar apa pun pencapaian hari ini, ejekkan Gadis Sampah masih lagi kedengaran.

”Ia sangat sukar untuk mengubah sikap remaja. Nadia sering kali merasa sendirian dalam usahanya memungut sampah, namun menyedari semua orang sepertinya merasakan perkara yang sama. 

”Dia cuba membina komuniti yang mahu bersama-sama dengannya untuk mengubah dunia ke arah lebih bersih. Dia berjaya, malah dia dihubungi oleh ramai aktivis daripada seluruh dunia.

”Kami sangat berbangga dengannya”, kata Paula.

Sumber: BBC 

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sun, 9 Jun 2019

Lelaki Guna Siren Polis Mudahkan Perjalanan Ditahan

Satu set siren yang telah dipasang dalam kereta berkenaan turut ditemukan, apa yang dibuat dengan siren tu ya?

Trending Thu, 20 Aug 2020

Dr Noor Hisham Abdullah Dinobat Tokoh Maal Hijrah 1442H

Tahniah diucapkan buat Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah

Trending Wed, 4 Apr 2018

平均71岁CS电竞「白发战队」秒电爆鲜肉

谁说游戏只能年轻人玩?瑞典一支平均年龄71岁电竞战队伍「银色狙击手」(Silver Snipers),虽然头发早已苍白、满脸皱纹,但只要坐上电脑前瞬间霸气外泄,立刻震慑敌队的年轻人。

Trending Thu, 11 Jun 2020

Semua UTC Di Seluruh Negeri Dibuka 15 Jun Ini

Buat korang yang nak renew IC ataupun buat passport tu, take note!

Trending Thu, 12 Sep 2019

Celcom XPAX’s Calling All ML Legends and PUBG Chicken Dinners to a Nationwide Rumble for a Cash Prize of RM180,000!

Coming back for its semester 2, #XPAXKEK awaits to crown the most legendary of all in Malaysia’s top campus esports this September.

Trending Thu, 6 Aug 2020

Permohonan Lanjutan Moratorium Bermula Esok

Boleh pergi ke bank bermula esok!

Trending Sun, 5 May 2019

Syed Saddiq Berang Ada Akaun Facebook Palsu

YB Syed Saddiq telah tampil membuat laporan polis berikutan kewujudan akuan palsu yang menggunakan nama dan gambarnya di laman sosial Facebook.

| Live TV