Trending By: SGMS Enal February 4, 2018 @ 5:14am

DiPenjara 6 Tahun Jika Sunat Kanak-Kanak Di Iceland

Baru-baru ini di Iceland, Ahli Parlimen mereka mencadangkan agar larangan untuk kanak-kanak lelaki berkhatan dikeluarkan oleh kerajaan negara itu, lapor Independent UK.

Cadangan itu juga disusuli dengan hukuman penjara kepada sesiapa yang cuba menjalankan amalan ini di negara kecil itu.

Sekurang-kurangnya lima parti politik yang mengusulkan cadangan kepada sesiapa yang membuang organ seksual itu secara keseluruhan atau sebahagian daripadanya, perlu menjalani hukuman penjara selama enam tahun.

Cadangan yang diusulkan ini jelas sekali menentang undang-undang yang telah ditetapkan dalam agama Islam yang mewajibkan amalan berkhatan untuk semua penganutnya.

 

 

Tindakan itu juga dikatakan adalah satu campur tangan ke atas anggota badan kanak-kanak tersebut. Namun usul itu juga menetapkan kanak-kanak boleh membuat keputusan sendiri sama ada ingin berkhatan atau tidak selepas berusia 15 tahun.

Terdahulu, kerajaan Iceland telah mengharamkan amalan berkhatan untuk golongan wanita sejak 2005 dan tidak mengnakan apa-apa tindakan kepada lelaki yang berkhatan di negara itu sebelum ini.

Perkara ini berlaku kerana, jumlah masayarakat Islam dan Yahudi di negara itu sangat rendah. Isu berkhatan sebelum ini pernah menjadi perdebatan hangat di negara-negara di utara Eropah seperti Denmark, Sweden, Finland, Norway dan Iceland.

Pada 2016, Persatuan Perubatan Denmark mengharamkan amalan berkhatan kepada kanak-kanak dengan mengatakan langkah itu adalah pilihan peribadi dan hanya boleh dilakukan apabila usia seseorang itu memasuki alam dewasa.

Manakala pada Mei 2017, Norway’s Progress Party (FrP), parti ketiga terbesar di Norway dan terkenal dengan dasar anti-imigresen, menyokong rang undang-undang mengharamkan amalan berkhatan bagi kanak-kanak lelaki berusia bawah 16 tahun

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 10 Oct 2019

Katy Perry dan Orlando Bloom Langsungkan Perkahwinan Disember Ini

Sempat putus beberapa kali, akhirnya Katy Perry dan Orlando Bloom Bakal Menikah…

Trending Fri, 20 Mar 2020

Amy Search “Sound” Kru Produksi, Nabila Huda Selamat Sampai Rumah

KITA semua sedia tahu, perintah kawalan pergerakan telahpun diarahkan oleh Perdana Menteri Malaysia berkuatkuasa 18 Mac sehingga 31 Mac bagi mengurangkankan penularan wabak covid-19. Sepanjang tempoh kawalan pergerakan, rakyat Malaysia diperintahkan supaya mengkuarantinkan diri rumah […]

Trending Sat, 15 Sep 2018

黄色香蕉插在红酒瓶口!酒鬼人生不能没有的超可爱酒瓶塞

喝不完的红酒、白酒酒瓶,为了不让味道散失,只能把软木塞堵住瓶口,避免味道不够浓醇……

Trending Fri, 31 Jul 2020

Penuntut Malaysia Di Yaman Merayu Mahu Pulang

Semoga segala urusan mereka dipermudahkan!

Trending Wed, 1 Aug 2018

Gempar! Mayat Lelaki Terbaring Di Landasan LRT

Pemeriksaan lanjut mendapati tiada sebarang dokumen pengenalan diri ditemui pada mangsa. Siasatan lanjut sedang dijalankan.

Trending Fri, 27 Dec 2019
Trending Thu, 15 Aug 2019

Nora Anne Postmortem Result Show She Died From Starvation, No Evidence Of Murder

Following the death news of a missing Irish girl, Nora Anne Quoirin, 15 years old who reportedly went missing during her family holiday in The Dusun Hill, Pantai, Negeri Sembilan.  Nora Anne body was found […]

Trending Thu, 1 Nov 2018

Penyelam Indonesia Temui Kotak Hitam Pesawat JT 610

Difahamkan, kotak hitam itu berwarna oren dan dalam keadaan sempurna.

Trending Tue, 10 Dec 2019

Hentikan Guna Plaster Tradisional Arahan Dari KKM

Plaster Tradisional Ini Dikesan Mengandungi Diphenhydramine

| Live TV