Trending By: SGMS Enal February 4, 2018 @ 5:14am

DiPenjara 6 Tahun Jika Sunat Kanak-Kanak Di Iceland

Baru-baru ini di Iceland, Ahli Parlimen mereka mencadangkan agar larangan untuk kanak-kanak lelaki berkhatan dikeluarkan oleh kerajaan negara itu, lapor Independent UK.

Cadangan itu juga disusuli dengan hukuman penjara kepada sesiapa yang cuba menjalankan amalan ini di negara kecil itu.

Sekurang-kurangnya lima parti politik yang mengusulkan cadangan kepada sesiapa yang membuang organ seksual itu secara keseluruhan atau sebahagian daripadanya, perlu menjalani hukuman penjara selama enam tahun.

Cadangan yang diusulkan ini jelas sekali menentang undang-undang yang telah ditetapkan dalam agama Islam yang mewajibkan amalan berkhatan untuk semua penganutnya.

 

 

Tindakan itu juga dikatakan adalah satu campur tangan ke atas anggota badan kanak-kanak tersebut. Namun usul itu juga menetapkan kanak-kanak boleh membuat keputusan sendiri sama ada ingin berkhatan atau tidak selepas berusia 15 tahun.

Terdahulu, kerajaan Iceland telah mengharamkan amalan berkhatan untuk golongan wanita sejak 2005 dan tidak mengnakan apa-apa tindakan kepada lelaki yang berkhatan di negara itu sebelum ini.

Perkara ini berlaku kerana, jumlah masayarakat Islam dan Yahudi di negara itu sangat rendah. Isu berkhatan sebelum ini pernah menjadi perdebatan hangat di negara-negara di utara Eropah seperti Denmark, Sweden, Finland, Norway dan Iceland.

Pada 2016, Persatuan Perubatan Denmark mengharamkan amalan berkhatan kepada kanak-kanak dengan mengatakan langkah itu adalah pilihan peribadi dan hanya boleh dilakukan apabila usia seseorang itu memasuki alam dewasa.

Manakala pada Mei 2017, Norway’s Progress Party (FrP), parti ketiga terbesar di Norway dan terkenal dengan dasar anti-imigresen, menyokong rang undang-undang mengharamkan amalan berkhatan bagi kanak-kanak lelaki berusia bawah 16 tahun

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 4 Jun 2018

手指上长出一整排臼齿「惊悚指甲彩绘」胆大才能驾驭

对于女人来说,有干净、漂亮的美甲,已经成为每天造型重要一环,想要来点新鲜的,可以挑战惊悚系指甲彩绘,在手指上打造出逼真的臼齿、鼻子,毛到让人头皮发麻,胆子够大才能驾驭。

Trending Fri, 3 Jul 2020

Diskaun Bil Elektrik Dilanjutkan Sehingga Disember

Sabah dan Sarawak juga tidak terkecuali

Trending Sat, 10 Nov 2018

不是帅哥也可以!男人5大特质让女生好想跟你在一起

既然称不上是大帅哥了,更要养成其他方面的魅力才行,这5个条件只要做足了,事实上也没什么好挑剔了……

Trending Mon, 15 Jun 2020

Pencari Kerja Kini Boleh Mohon PenjanaKerjaya, Bayaran Insentif Bermula 1 Julai

Sedikit info dan berita baik buat mereka yang hilang kerja ketika PKP..

Trending Fri, 15 Jun 2018

Bukti Seorang Bapa Sanggup Lakukan Apa Saja Demi Anak

Bapa ini mahu berkahwin untuk selamatkan anak, rela jadi pengantin/pekerja seumur hidup untuk membayar hutang sekiranya anda membantu menanggung kos rawatan anak saya…

Trending Wed, 23 Oct 2019
Trending Thu, 3 Jan 2019

Tiada Saman Sehingga Jun Bagi Kesalahan Merokok Di Kedai Makan

KKM tidak akan mengeluarkan sebarang surat saman selama 6 bulan melainkan melanggar peraturan

Trending Wed, 18 Sep 2019

Is Someone Playing Jumanji Again In Terengganu?

First, tigers and ocra and now a black panther?

Trending Sat, 11 Jan 2020

Kanak Yang Hilang Di Kajang Di Temukan Semula Dengan Ibu Bapa

Seorang kanak-kanak perempuan berusia dua tahun yang ditemukan bersendirian oleh orang awam di Taman Megah, Kajang dekat sini, telah diserahkan kepada ibu bapanya, semalam. Ketua Polis Daerah Kajang, Asisten Komisioner Ahmad Dzaffir Mohd Yussof berkata, […]

| Live TV