Trending By: Padin April 7, 2021 @ 1:21pm

Dipilih Sebagai Duta Projek, Patung Ejen Ali & Alicia Dipamer di River of Life

Patung figura animasi popular, Ejen Ali dan Alicia mencipta sejarah tersendiri apabila menjadi yang pertama dipamerkan di lokasi tarikan pelancongan terkemuka River of Life (RoL) yang terletak di pusat bandar Kuala Lumpur bermula 4 April lalu.

Ketua Pegawai Eksekutif Rangkaian Televisyen Media Prima, Datuk Khairul Anwar Salleh berkata, pihak Media Prima Berhad dan WAU Animation selaku penerbit Ejen Ali berbangga apabila karakter animasi itu dipilih sebagai duta projek memfokuskan pemeliharaan alam sekitar dan sungai terbabit.

“Sebagai jenama animasi yang berjaya menyentuh ramai, sememangnya kerjasama ini sangat bermakna buat kami. Sebagaimana masyarakat tahu, penjenamaan Ejen Ali itu sendiri sudah begitu kuat.

“Kini, ia dipilih pula untuk tujuan murni berkisar memberi kesedaran mengenai penjagaan kesihatan, sungai, dan lain-lain. Sekali gus, ia membuktikan animasi ini mampu membawa perubahan dalam masyarakat,” katanya.

Pada 4 April lalu, upacara pelancarannya disempurnakan oleh Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa, Khairul serta beberapa kenamaan lain.

Turut berkongsi kegembiraan itu, pengarahnya, Usamah Zaid Yasin berkata, mereka berbesar-hati menyokong penuh misi terbabit yang semestinya begitu penting untuk meningkatkan kesedaran ramai.

“Daripada pihak kami pula, lima video mengenai kesedaran penjagaan alam sekitar dan sungai dihasilkan sempena projek ini. Kami berharap ia bakal meninggalkan kesan mendalam dan bermanfaat dalam mencapai misi kesedaran ini,” katanya.

Pada masa sama, Usamah berharap patung figura seberat 350 kilogram dan berketinggian empat hingga lima kaki terbabit tidak akan menjadi mangsa vandalisme.

“Memandangkan ia dipamerkan di tempat awam, harapnya pengunjung tidak akan merosakkannya. Kami ingin melihat patung figura itu menjadi lambang penting dalam misi murni projek ini,” katanya.

Kerjasama terbabit adalah inisiatif terbaru Kementerian Wilayah Persekutuan (KWP) dalam misi memastikan mesej mengenai kepentingan penjagaan sungai sebagai sumber bekalan air bersih dan sebagai habitat alam semula jadi diterima secara berkesan.

Ejen Ali dipilih sebagai ikon kempen kesedaran ini demi memberikan impak yang lebih signifikan kepada usaha untuk memberi pemahaman kepada orang ramai mengenai objektif dan manfaat projek RoL dalam penjagaan sungai di kota raya ini.

Sumber: Harian Metro

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sun, 22 Jul 2018

Jom Kenali 4 Selebriti Wanita Tempatan Popular Dengan Bakat Melukis Luar Biasa

Bukan saja cantik dan berbakat, Anzalna Nasir, Emma Maembong, Tiz Zaqyah dan Shila Amzah juga handal melukis.

Trending Mon, 4 May 2020
Trending Fri, 6 Sep 2019

29 Kek Di Terima Agong Sempena Hari Keputeraan

Sebelum beredar Pasangan diraja sempat meluangkan masa & ucapan terima kasih kepada semua yang mengambil bahagian.

Trending Thu, 29 Mar 2018

Hantu Kebaya Merah Kembali?

Penampakan wanita berkebaya merah berjalan seorang diri di jalan gelap yang sunyi. Kalau korang, buat macam biasa atau dah jerit sekuat hati…hehe

Trending Fri, 24 Apr 2020
Trending Fri, 12 Feb 2021

Lagu #BaikSemula Versi Abang & Kakak Askar Ni Memang Terbaik!

Memang terbaik! Lagu #BaikSemula dendangan Faizal Tahir, Jaclyn Victor, Siti Nordiana dan Tuju K-Clique menarik perhatian Badan Kesenian Tentera Darat Malaysia. Anggota unit beruniform terbabit menyampaikan semula lagu hasil karya Faizal Tahir, Mage, Mike Chan, […]

Trending Tue, 29 Jan 2019

McDonald’s Celebrates Chinese New Year by Visiting Over 60 Old Folk’s Home

That’s how one should showcase the true meaning of Prosperity.

Trending Thu, 21 May 2020

| Live TV