Trending By: Padin April 7, 2021 @ 1:21pm

Dipilih Sebagai Duta Projek, Patung Ejen Ali & Alicia Dipamer di River of Life

Patung figura animasi popular, Ejen Ali dan Alicia mencipta sejarah tersendiri apabila menjadi yang pertama dipamerkan di lokasi tarikan pelancongan terkemuka River of Life (RoL) yang terletak di pusat bandar Kuala Lumpur bermula 4 April lalu.

Ketua Pegawai Eksekutif Rangkaian Televisyen Media Prima, Datuk Khairul Anwar Salleh berkata, pihak Media Prima Berhad dan WAU Animation selaku penerbit Ejen Ali berbangga apabila karakter animasi itu dipilih sebagai duta projek memfokuskan pemeliharaan alam sekitar dan sungai terbabit.

“Sebagai jenama animasi yang berjaya menyentuh ramai, sememangnya kerjasama ini sangat bermakna buat kami. Sebagaimana masyarakat tahu, penjenamaan Ejen Ali itu sendiri sudah begitu kuat.

“Kini, ia dipilih pula untuk tujuan murni berkisar memberi kesedaran mengenai penjagaan kesihatan, sungai, dan lain-lain. Sekali gus, ia membuktikan animasi ini mampu membawa perubahan dalam masyarakat,” katanya.

Pada 4 April lalu, upacara pelancarannya disempurnakan oleh Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa, Khairul serta beberapa kenamaan lain.

Turut berkongsi kegembiraan itu, pengarahnya, Usamah Zaid Yasin berkata, mereka berbesar-hati menyokong penuh misi terbabit yang semestinya begitu penting untuk meningkatkan kesedaran ramai.

“Daripada pihak kami pula, lima video mengenai kesedaran penjagaan alam sekitar dan sungai dihasilkan sempena projek ini. Kami berharap ia bakal meninggalkan kesan mendalam dan bermanfaat dalam mencapai misi kesedaran ini,” katanya.

Pada masa sama, Usamah berharap patung figura seberat 350 kilogram dan berketinggian empat hingga lima kaki terbabit tidak akan menjadi mangsa vandalisme.

“Memandangkan ia dipamerkan di tempat awam, harapnya pengunjung tidak akan merosakkannya. Kami ingin melihat patung figura itu menjadi lambang penting dalam misi murni projek ini,” katanya.

Kerjasama terbabit adalah inisiatif terbaru Kementerian Wilayah Persekutuan (KWP) dalam misi memastikan mesej mengenai kepentingan penjagaan sungai sebagai sumber bekalan air bersih dan sebagai habitat alam semula jadi diterima secara berkesan.

Ejen Ali dipilih sebagai ikon kempen kesedaran ini demi memberikan impak yang lebih signifikan kepada usaha untuk memberi pemahaman kepada orang ramai mengenai objektif dan manfaat projek RoL dalam penjagaan sungai di kota raya ini.

Sumber: Harian Metro

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sun, 7 Jun 2020
Trending Thu, 31 Oct 2019

Ah Cheng Laksa Tak Halal, Ini Penjelasan JAKIM

Didakwa Guna Ramuan Tak Halal, Ini Penjelasan JAKIM Mengenai Status Halal Ah Cheng Laksa

Trending Fri, 27 Mar 2020

[VIRAL] Lelaki Jilat Barang ‘Toiletries’ Di Pasaraya Ditangkap Polis

Di saat masyarakat dunia sedang khuatir memikirkan virus Corona yang melanda dunia ketika ini, seorang lelaki bertindak melakukan perbuatan jijik dengan menjilat barangan peribadi (toiletries) di sebuah pasaraya di Missouri beberapa hari yang lalu.  Walaubagaimanapun […]

Featured Tue, 7 Apr 2020
Trending Fri, 7 Feb 2020

“Comel sangat roti pelangi ni, sayangnya nak makan…”

Agak-agak rasa macam Paddle Pop tak?

Trending Mon, 4 Feb 2019
Trending Tue, 18 Dec 2018

Al-Fatihah…Jenazah Adib Akan Dikebumi Penuh Istiadat Bomba

Al-Fatihah…Semoga roh beliau dicucuri rahmat dan dimasukkan ke Jannah, Insya Allah.

Trending Wed, 23 Sep 2020
Trending Wed, 9 May 2018

#PRU14 : Salam Takziah Kes Kedua Untuk Hari Mengundi 9.5.18

Kes kedua hari ini di Petaling Jaya Selangor, meninggal dunia sewaktu menunggu giliran untuk membuang undi

| Live TV