Trending By: Aisyah Badrul April 2, 2020 @ 1:47pm

Ditahan Polis Ketika Ops PKP, Lelaki ‘Kantoi’ Sembunyi Isteri Dalam But Kereta

PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN tidak hanya dijalankan di negara kita sahaja malah perintah ini turut dilaksanakan oleh beberpa buah negara di seluruh dunia. Pergerakan Kawalan Pergerakan ini merupakan salah satu inisiatif yang terbaik bagi membendung wabak Covid-19 daripada terus menular. PKP juga merupakan satu usaha bagi memutuskan rantaian jangkitan Covid-19 pada waktu ini. 

Seperti yang kita sudah sedia tahu, Perintah Kawalan Pergerakan ini berkehendakakan masyarakat supaya tidak sewenangnya keluar daripada rumah tanpa alasan yang kukuh. Sesiapa sahaja yang mengingkari arahan PKP akan dikenakan tindakan undang-undang. 

Sehingga hari ini, kita dapat lihat pelbagai gelagat serta ragam manusia yang masih berdegil untuk keluar daripada rumah tanpa alasan yang kukuh. Kadangkala mereka sanggup memberikan alasan yang tidak masuk akal hanya  untuk melepaskan diri daripada sekatan jalan raya yang dilakukan oleh pihak berkuasa. 

Situasi seperti ini juga telah berlaku di United Kingdom (UK) apabila pasangan suami isteri telah ditangkap oleh pihak berkuasa selepas memberi alasan untuk mengambil tingkap yang ditempah menerusi jualan atas talian. Semasa ditahan, lelaki itu dilihat berseorangan di dalam kereta. 

Apa yang mengejutkan, selepas pihak polis memeriksa seluruh ruang kereta lelaki tersebut, mereka telah menemui seorang wanita yang dipercayai merupakan isterinya yang disembunyikan di dalam but kereta!

 

Menerusi satu ciapan akaun Twitter rasmi polis North West Motorway, lelaki itu memberi alasan dia terpaksa meletakkan isterinya di dalam but kerana ruang penumpang sudah penuh. Pihak polis telah mengeluarkan saman terhadap lelaki itu kerana mengingkari arahan Perintah Kawalan Pergerakan di United Kingdom. 

A driver has travelled from Coventry to Salford to collect a £15 EBay purchase of windows. His wife could not fit in the vehicle so she was travelling in the boot for the return journey when stopped on the M6 Cheshire. The driver was given a TOR for the offence.

— North West Motorway Police (@NWmwaypolice) March 29, 2020

Sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan, sekatan jalanraya akan dilakukan oleh pihak berkuasa bagi memastikan setiap rakyat hanya keluar rumah atas alasan yang penting sahaja. 

Sampai tahap begitu sekali nak keluar rumah ye. Apa salahnya duduk sahaja di rumah sepanjang tempoh PKP ni. Kalau keluar pun bukannya selamat kan? 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 29 Jan 2018

LADY CRASHES CAR INTO STAIRCASE AFTER SEEING COCKROACH IN CAR

Cockroaches are scary as heck, but imagine seeing one right inside your car while driving!

Trending Tue, 28 Aug 2018

Mengaku Kerap Terlanjur, Hukuman Sebat Pasangan Lesbian Tangguh Ke September

Hukuman ke atas pasangan kekasih ‘songsang’ yang dihukum denda RM3,300 dan enam sebatan oleh Mahkamah Tinggi Syariah Terengganu, April lalu ditangguhkan sehingga 3 September ini.
Pendaftar Mahkamah Nurulhuda Abd Rahman berkata hukuman tersebut perlu ditangguhkan kerana sebab-sebab teknikal.
“Beberapa agensi akan terlibat dalam hukuman itu dan ada beberapa masalah teknikal yang masih belum dapat diselesaikan.
“Oleh itu, adalah lebih baik menangguhkan hukuman itu ke satu tarikh yang akan dimaklumkan kemudian,” katanya.
Dua wanita itu masing-masing berusia 22 dan 32 tahun sepatutnya dihukum enam sebatan pada Selasa.
Mereka telah dibebaskan dengan jaminan sementara menunggu hukuman dilaksanakan.
Hukuman sebat itu dijangka dilakukan di Mahkamah Tinggi Syariah Kuala Terengganu.
Selain hukuman sebat, mereka turut berdepan hukuman penjara empat bulan jika gagal menjelaskan denda RM3,300 yang ditetapkan.
Terdahulu, pasangan itu mengaku memilih melakukan hubungan kelamin sejenis kerana merasa lebih selamat berbanding melakukan hubungan dengan lelaki, malah mereka turut mengaku sudah kerap ‘terlanjur’.

Trending Wed, 16 May 2018

Gadis Ini Jual 100 Buah Mini Cooper Di WeChat Dalam Masa 5 Minit

Pernah tak korang terfikir nak beli kereta melalui aplikasi WeChat?

Trending Sat, 12 Jun 2021

“Tak Rasa S*ksi Pun, Itu Gaya Pemakaian Setiap Hari” – Elizabeth Tan

Penyanyi Elizabeth Tan, 27, menjelaskan cara penampilannya yang sering dipaparkan di laman sosial adalah pakaian hariannya. Tidak menganggap ia seksi, pelantun lagu Semua Sudah ini turut menafikan dia sengaja menggayakan pakaian singkat semata-mata memancing perhatian […]

Trending Fri, 16 Apr 2021
Trending Tue, 1 Oct 2019

Saman ‘Mat Delivery’ Kerana Lambat Hantar ..

hanya kerana lambat menerima barang yang dipesan, terus nak saman ! Tapi kenapa ya ?

Featured Tue, 6 Jul 2021

“Doktor Kata Kanser Perut Last Stage..”- Keadaan Ayah Semakin Tenat, Ebit Lew Mohon Doa Ramai

Keadaan bapa kepada Ustaz Ebit Lew yang semakin tenat sejak beberapa bulan lalu semakin mengundang sebak orang ramai. Terkini, beliau sempat berkongsi mengenai keadaan semasa ayahnya yang kini sedang  terlantar di hospital dan menderita. Dalam […]

Trending Tue, 24 Dec 2019

‘Sayap’ Terawal Superman Dilelong Hampir RM1 Juta

Sayap pertama yang digunakan dalam Superman

Trending Sat, 9 Jun 2018

「毛巾卷一卷」就能折出可爱泰迪熊

喜欢自己动手DIY做些小东西的朋友,一定不能错过这篇!

Trending Thu, 4 Oct 2018

‘Sebelum Tulis Pakai Otak’, Lelaki Kena ‘Sekolah’ Netizen Lepas Kecam Wira Bomba

Semua berhak memberi peluang kedua ..saya pon rasa bersalah sangat ni Insya Allah lepas ni saya akan berhati-hati ketika komen…Hurm, lepasni sebelum menulis, fikir banyak kali ya!

| Live TV