Trending By: Aisyah Badrul April 2, 2020 @ 1:47pm

Ditahan Polis Ketika Ops PKP, Lelaki ‘Kantoi’ Sembunyi Isteri Dalam But Kereta

PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN tidak hanya dijalankan di negara kita sahaja malah perintah ini turut dilaksanakan oleh beberpa buah negara di seluruh dunia. Pergerakan Kawalan Pergerakan ini merupakan salah satu inisiatif yang terbaik bagi membendung wabak Covid-19 daripada terus menular. PKP juga merupakan satu usaha bagi memutuskan rantaian jangkitan Covid-19 pada waktu ini. 

Seperti yang kita sudah sedia tahu, Perintah Kawalan Pergerakan ini berkehendakakan masyarakat supaya tidak sewenangnya keluar daripada rumah tanpa alasan yang kukuh. Sesiapa sahaja yang mengingkari arahan PKP akan dikenakan tindakan undang-undang. 

Sehingga hari ini, kita dapat lihat pelbagai gelagat serta ragam manusia yang masih berdegil untuk keluar daripada rumah tanpa alasan yang kukuh. Kadangkala mereka sanggup memberikan alasan yang tidak masuk akal hanya  untuk melepaskan diri daripada sekatan jalan raya yang dilakukan oleh pihak berkuasa. 

Situasi seperti ini juga telah berlaku di United Kingdom (UK) apabila pasangan suami isteri telah ditangkap oleh pihak berkuasa selepas memberi alasan untuk mengambil tingkap yang ditempah menerusi jualan atas talian. Semasa ditahan, lelaki itu dilihat berseorangan di dalam kereta. 

Apa yang mengejutkan, selepas pihak polis memeriksa seluruh ruang kereta lelaki tersebut, mereka telah menemui seorang wanita yang dipercayai merupakan isterinya yang disembunyikan di dalam but kereta!

 

Menerusi satu ciapan akaun Twitter rasmi polis North West Motorway, lelaki itu memberi alasan dia terpaksa meletakkan isterinya di dalam but kerana ruang penumpang sudah penuh. Pihak polis telah mengeluarkan saman terhadap lelaki itu kerana mengingkari arahan Perintah Kawalan Pergerakan di United Kingdom. 

A driver has travelled from Coventry to Salford to collect a £15 EBay purchase of windows. His wife could not fit in the vehicle so she was travelling in the boot for the return journey when stopped on the M6 Cheshire. The driver was given a TOR for the offence.

— North West Motorway Police (@NWmwaypolice) March 29, 2020

Sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan, sekatan jalanraya akan dilakukan oleh pihak berkuasa bagi memastikan setiap rakyat hanya keluar rumah atas alasan yang penting sahaja. 

Sampai tahap begitu sekali nak keluar rumah ye. Apa salahnya duduk sahaja di rumah sepanjang tempoh PKP ni. Kalau keluar pun bukannya selamat kan? 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 25 Mar 2020
Trending Mon, 23 Jul 2018

求婚拿「戒指马克杯」 网怒:一秒分手

跟男友感情长跑了好一阵子吗?好像觉得可以步入红毯、组成家庭,就差一个求婚的信物与浪漫仪式,为了怕男友搞Kuso,快先警告他不准拿「戒指马克杯」求婚,否则你就会跟众多网友一样,拳头超硬想分手。

Trending Thu, 2 Jul 2020

Anak Bawah Umur 18 Tahun Layak Dapat BSH RM480, Ini Syaratnya…

Semoga BSH ini dapat meringankan beban. Alhamdulillah

Trending Sun, 6 May 2018

Comel! Keluarga Diraja Britain Kongsi Gambar Putera Louis

Kedua-dua gambar itu diambil di Istana Kensington oleh ibunya Kate, isteri Putera William yang juga cucu kepada Ratu Elizabeth.

Trending Sat, 18 Nov 2017

Iqram Tak Kesah Dikecam

Siapa tak kenal Iqram Dinzly? Kemunculan jejaka ini serinkali mendapat perhatian netizen yang seolah-olah bersedia untuk mengkritik setiap pergerakaannya. Anak kelahiran Ipoh, Perak itu berkata, dia menerima apa sahaja kecaman tetapi terkilan apabila dikatakan jahil […]

Trending Tue, 29 Jan 2019

Lebih ONG Dengan CJ WOW SHOP

Semestinya WOW bersama CJ WOW SHOP!

Featured Wed, 13 May 2020

| Live TV