Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Trending By: Aisyah Badrul April 2, 2020 @ 1:47pm

Ditahan Polis Ketika Ops PKP, Lelaki ‘Kantoi’ Sembunyi Isteri Dalam But Kereta

PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN tidak hanya dijalankan di negara kita sahaja malah perintah ini turut dilaksanakan oleh beberpa buah negara di seluruh dunia. Pergerakan Kawalan Pergerakan ini merupakan salah satu inisiatif yang terbaik bagi membendung wabak Covid-19 daripada terus menular. PKP juga merupakan satu usaha bagi memutuskan rantaian jangkitan Covid-19 pada waktu ini. 

Seperti yang kita sudah sedia tahu, Perintah Kawalan Pergerakan ini berkehendakakan masyarakat supaya tidak sewenangnya keluar daripada rumah tanpa alasan yang kukuh. Sesiapa sahaja yang mengingkari arahan PKP akan dikenakan tindakan undang-undang. 

Sehingga hari ini, kita dapat lihat pelbagai gelagat serta ragam manusia yang masih berdegil untuk keluar daripada rumah tanpa alasan yang kukuh. Kadangkala mereka sanggup memberikan alasan yang tidak masuk akal hanya  untuk melepaskan diri daripada sekatan jalan raya yang dilakukan oleh pihak berkuasa. 

Situasi seperti ini juga telah berlaku di United Kingdom (UK) apabila pasangan suami isteri telah ditangkap oleh pihak berkuasa selepas memberi alasan untuk mengambil tingkap yang ditempah menerusi jualan atas talian. Semasa ditahan, lelaki itu dilihat berseorangan di dalam kereta. 

Apa yang mengejutkan, selepas pihak polis memeriksa seluruh ruang kereta lelaki tersebut, mereka telah menemui seorang wanita yang dipercayai merupakan isterinya yang disembunyikan di dalam but kereta!

 

Menerusi satu ciapan akaun Twitter rasmi polis North West Motorway, lelaki itu memberi alasan dia terpaksa meletakkan isterinya di dalam but kerana ruang penumpang sudah penuh. Pihak polis telah mengeluarkan saman terhadap lelaki itu kerana mengingkari arahan Perintah Kawalan Pergerakan di United Kingdom. 

A driver has travelled from Coventry to Salford to collect a £15 EBay purchase of windows. His wife could not fit in the vehicle so she was travelling in the boot for the return journey when stopped on the M6 Cheshire. The driver was given a TOR for the offence.

— North West Motorway Police (@NWmwaypolice) March 29, 2020

Sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan, sekatan jalanraya akan dilakukan oleh pihak berkuasa bagi memastikan setiap rakyat hanya keluar rumah atas alasan yang penting sahaja. 

Sampai tahap begitu sekali nak keluar rumah ye. Apa salahnya duduk sahaja di rumah sepanjang tempoh PKP ni. Kalau keluar pun bukannya selamat kan? 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 9 Aug 2019

“We are Completely Overwhelmed”, Nora Anne’s Family Expresses Gratitude

It has entered the fourth day of Nora Anne Quoirin‘s search and rescue operation, which shocked the whole nation when the Irish teenager went missing on last Sunday — August 4th, in Dusun resort Seremban. Ever […]

Trending Fri, 22 May 2020
Featured Thu, 26 Mar 2020

Roti Gardenia dijual pada harga RM500? Cekik darah betul!

Perbuatan individu tidak bertanggungjawab

Trending Wed, 14 Nov 2018

Exam SPM Tahun Hadapan Mungkin Akan Diawalkan!

Rancangan ini melihat kepada faktor logistik, keadaan cuaca dan kebajikan pelajar.

Trending Tue, 16 Jul 2019
Trending Wed, 26 Dec 2018

Rebat Bil Elektrik RM40 Kepada 185,000 Miskin Tegar Tahun Hadapan

Program rebat bil elektrik adalah selaras dengan hasrat kerajaan untuk memastikan kebajikan dan kualiti hidup rakyat seperti yang telah dinyatakan dalam Bajet 2019 pada 2 November lepas

Trending Sat, 13 Jun 2020

Solat Jumaat Ditangguhkan Kepada 19 Jun- JHEAINS

Baca betul betul dekat negeri mana..

| Live TV