Trending By: Padin June 17, 2021 @ 6:14pm

DJ Cza Bergabung Dengan TujuLoca & MK Dalam Veto

Hip-hop boleh dianggap seperti satu genre muzik yang mampu menyelamat. Ia adalah bunyian yang membina sehingga menjadi kukuh dan tidak termusnah. Ia mampu menaikkan semangat dan mengajar untuk menentang rintangan.

Di kala dunia dilanda pandemik, keselamatanlah yang paling penting untuk kita semua. Oleh sebab itulah DJ Cza, TujuLoca dan MK, bersetuju untuk melancarkan Veto, keluaran Def Jam Recordings Malaysia.

Mereka memberitahu bahawa setiap seorang daripada mereka terpaksa berhadapan dengan pelbagai halangan untuk berada di tahap yang mereka kecapi sekarang.

Satu perkara yang membezakan perjuangan mereka adalah semangat kental yang menghalang mereka dari berputus asa.

Saat ditanya apa erti Veto pada mereka, mereka semua sepakat mengatakan ia membawa erti kuasa. Jika fokus untuk mencapai tujuan dan matlamat, sesukar mana pun cabarannya, kita akan berjaya.

“Veto adalah lagu berunsur motivasi dan rimanya membangkitkan semangat. Ia seolah-olah menciptakan sesuatu daripada kosong dengan cara berfikiran positif dan tidak menoleh ke belakang. Semangat kental ini ketara dalam lagu ini sehinggalah irama muziknya,” kata DJ Cza.

Menurut Tuju pula, Veto diilhamkan dari lagu Dior oleh bekas bintang hip-hop Pop Smoke.

“Sebab itu anda akan mendengar gaya dan lenggok dari ‘Brooklyn drill’ dalam Veto. Sulaman bass dan perkusi yang digabung dengan baik digarap dengan perisa Asia Tenggara menjadikannya satu karya penuh jiwa yang hebat dengan bunyi yang luar biasa,” katanya.

Walaupun Perintah Kawalan Pergerakan berterusan, Veto adalah satu peringatan bahawa harapan masih ada.

Wakil K-Clique, MK dan Tuju memberikan persembahan terbaik dengan sedikit sentuhan nada gospel, sementara Loca B menyelitkan secebis keindahan dalam kuasa persembahannya.

Penulisan lirik Veto yang mengetengahkan pengunaan kasta bahasa yang sukar difahami rata-rata pendengar juga cukup mengagumkan sehingga ada pengguna laman media sosial Twitter cuba mengkaji bait-bait perkataan itu mengikut kefahaman mereka sendiri.

Veto juga diiringi video muzik arahan Shahrin Bahar, yang juga menghasilkan visual hebat lagu Ciao oleh Joe Flizzow.

Dengan tetapan LED 360 darjah, video ini berjaya menzahirkan impak lagu ini ke dalam bentuk visual dengan penuh jaya. Seperti kehebatan audionya, seni visualnya juga canggih dan luar biasa. Ia pasti menarik perhatian dunia umum.

Hasil buah tangan pengarah berbakat itu telah berjaya meraih 300,000 tontonan selepas 3 hari ditayangkan.

Malahan, ada segilintir pencipta kandungan YouTube tanah air juga merakamkan reaksi mereka memperdengarkan lagu dan menonton muzik video yang unik ini buat pertama kali.

Karya hebat ini juga mendapat sambutan yang menggalakkan daripada peminat muzik hip hop terutama sekali pendengar tegar muzik underground.

Ada dalam kalangan mereka yang menunjukkan bakat terpendam dengan memuatnaik versi ‘fresstyle’ mereka sendiri di laman media sosial masing-masing.

Veto sudah berada semua kesemua pelantar penstriman digital seperti Spotify, Apple Music, Joox, KKBOX, Deezer dan YouTube Music manakala video muziknya boleh ditonton di saluran YouTube Def Jam Malaysia.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 4 Apr 2019

Tular Di Laman Sosial, Kehilangan Acap Ada Kaitan Dengan Kisah Hassan Ayat 10 Tahun Lalu?

Sehingga kini, kehilangan Hassan Ayat masih menjadi misteri. Ungkapan sajak yang ditanggalkan oleh Hassan seolah-oleh memberi mesej beliau memilih untuk tinggal di “alam” lain.

Trending Tue, 2 Nov 2021

Mengaku Buat Kesilapan, Ismail Izzani Putus Cinta Dengan Shalma Eliana… Buang Cincin Berlian Dalam Sungai

Hubungan cinta antara penyanyi Ismail Izzani, 21, dan Shalma Eliana, 21, kini sudah berakhir. Mendedahkan perkara ini dalam sebuah temu ramah bersama Melodi TV3 Ahad lalu, Ismail berkata kini dirinya dan penyanyi yang mesra dengan […]

Trending Sat, 17 Mar 2018

Maut Ketika Swafoto, Tertembak Atau Ditembak?

Sebaik kejadian itu berlaku, mangsa Vijay Singh yang bergambar dengan rakan dikenali sebagai Monu telah melarikan diri.

Trending Sat, 18 Nov 2017

Iqram Tak Kesah Dikecam

Siapa tak kenal Iqram Dinzly? Kemunculan jejaka ini serinkali mendapat perhatian netizen yang seolah-olah bersedia untuk mengkritik setiap pergerakaannya. Anak kelahiran Ipoh, Perak itu berkata, dia menerima apa sahaja kecaman tetapi terkilan apabila dikatakan jahil […]

Featured Mon, 24 May 2021

Kini Berkahwin Dengan Kerabat Brunei, Tengku Amalin Aisyah Putri Pernah Bergelar Majistret

Semenjak mendirikan rumah tangga bersama suami tercinta, YAM Pengiran Muda Abdul Qawi Ibni DYTM Pengiran Hj Mohamed Bolkiah, Yang Amat Mulia (YAM) Tengku Amalin Aisyah Putri dilihat lebih banyak menumpukan masanya terhadap keluarga dan kerjaya. […]

Trending Mon, 22 Jun 2020
Trending Fri, 22 Mar 2019

Dengan #HeadScarfForHarmony, Laungan Azan Solat Jumaat Di Christchurch Dihadiri Ribuan Rakyat New Zealand

#HeadscarfforHarmony tanda solidariti tragedi tembakan Christchurch

| Live TV