Trending By: Padin June 17, 2021 @ 6:14pm

DJ Cza Bergabung Dengan TujuLoca & MK Dalam Veto

Hip-hop boleh dianggap seperti satu genre muzik yang mampu menyelamat. Ia adalah bunyian yang membina sehingga menjadi kukuh dan tidak termusnah. Ia mampu menaikkan semangat dan mengajar untuk menentang rintangan.

Di kala dunia dilanda pandemik, keselamatanlah yang paling penting untuk kita semua. Oleh sebab itulah DJ Cza, TujuLoca dan MK, bersetuju untuk melancarkan Veto, keluaran Def Jam Recordings Malaysia.

Mereka memberitahu bahawa setiap seorang daripada mereka terpaksa berhadapan dengan pelbagai halangan untuk berada di tahap yang mereka kecapi sekarang.

Satu perkara yang membezakan perjuangan mereka adalah semangat kental yang menghalang mereka dari berputus asa.

Saat ditanya apa erti Veto pada mereka, mereka semua sepakat mengatakan ia membawa erti kuasa. Jika fokus untuk mencapai tujuan dan matlamat, sesukar mana pun cabarannya, kita akan berjaya.

“Veto adalah lagu berunsur motivasi dan rimanya membangkitkan semangat. Ia seolah-olah menciptakan sesuatu daripada kosong dengan cara berfikiran positif dan tidak menoleh ke belakang. Semangat kental ini ketara dalam lagu ini sehinggalah irama muziknya,” kata DJ Cza.

Menurut Tuju pula, Veto diilhamkan dari lagu Dior oleh bekas bintang hip-hop Pop Smoke.

“Sebab itu anda akan mendengar gaya dan lenggok dari ‘Brooklyn drill’ dalam Veto. Sulaman bass dan perkusi yang digabung dengan baik digarap dengan perisa Asia Tenggara menjadikannya satu karya penuh jiwa yang hebat dengan bunyi yang luar biasa,” katanya.

Walaupun Perintah Kawalan Pergerakan berterusan, Veto adalah satu peringatan bahawa harapan masih ada.

Wakil K-Clique, MK dan Tuju memberikan persembahan terbaik dengan sedikit sentuhan nada gospel, sementara Loca B menyelitkan secebis keindahan dalam kuasa persembahannya.

Penulisan lirik Veto yang mengetengahkan pengunaan kasta bahasa yang sukar difahami rata-rata pendengar juga cukup mengagumkan sehingga ada pengguna laman media sosial Twitter cuba mengkaji bait-bait perkataan itu mengikut kefahaman mereka sendiri.

Veto juga diiringi video muzik arahan Shahrin Bahar, yang juga menghasilkan visual hebat lagu Ciao oleh Joe Flizzow.

Dengan tetapan LED 360 darjah, video ini berjaya menzahirkan impak lagu ini ke dalam bentuk visual dengan penuh jaya. Seperti kehebatan audionya, seni visualnya juga canggih dan luar biasa. Ia pasti menarik perhatian dunia umum.

Hasil buah tangan pengarah berbakat itu telah berjaya meraih 300,000 tontonan selepas 3 hari ditayangkan.

Malahan, ada segilintir pencipta kandungan YouTube tanah air juga merakamkan reaksi mereka memperdengarkan lagu dan menonton muzik video yang unik ini buat pertama kali.

Karya hebat ini juga mendapat sambutan yang menggalakkan daripada peminat muzik hip hop terutama sekali pendengar tegar muzik underground.

Ada dalam kalangan mereka yang menunjukkan bakat terpendam dengan memuatnaik versi ‘fresstyle’ mereka sendiri di laman media sosial masing-masing.

Veto sudah berada semua kesemua pelantar penstriman digital seperti Spotify, Apple Music, Joox, KKBOX, Deezer dan YouTube Music manakala video muziknya boleh ditonton di saluran YouTube Def Jam Malaysia.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 16 Oct 2018

Nike签下首位脑麻运动员!他泪崩「能限制你的只有你的思想」

运动品牌Nike近期宣布,签下品牌旗下第一位残障马拉松选手;当事人得知后一度跪地痛哭,他说道「谢谢大家相信,这个世界上没有身障人士做不到的事情。」

Trending Wed, 12 Dec 2018

Youtube Malaysia Rewind Video Terhangat Sepanjang 2018

Nak tahu antara video paling trending sepanjang 2018?

Trending Tue, 3 Nov 2020
Featured Fri, 12 Mar 2021

Boleh Naikkan Caruman Perkeso Tetapi Hanya Syer Majikan Untuk Pekerja – MTUC

Cadangan untuk menaikkan kadar caruman Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) perlu dibuat terhadap syer majikan sahaja tanpa melibatkan kenaikan kadar kepada pekerja. Presiden Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) Datuk Abdul Halim Mansor berkata kesatuan itu bersetuju […]

Trending Tue, 7 May 2019

Cabaran letak lipas di atas muka adalah trend remaja kini. Menjijikkan!

Sanggupkah anda menyelongkar dapur semata-mata untuk mengikuti cabaran ini?

Featured Thu, 1 Apr 2021

Bazar Ramadan & Bazar Aidilfitri Akan Ditutup Jika Tidak Patuh SOP

Walaupun operasi bazar Ramadan pada tahun ini dibenarkan, namun Majlis Keselamatan Negara (MKN) bertegas akan menutup mana-mana gerai yang beroperasi dalam bazar Ramadan dan Aidilfitri sekiranya gagal mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan kerajaan. Bagi […]

Trending Thu, 23 Jan 2020
Trending Sat, 20 Jun 2020

Gara-Gara Kentut Kuat, Pemuda Ini Didenda RM2,412

Ingat! Kentut pun kena boleh kena saman tau

Trending Tue, 16 Jul 2019

Tidak tenteram, pembeli rumah The Conjuring alami kejadian dalam filem!

Dalam filem pun dah nampak seram, kenapa beli?

Trending Tue, 10 Jul 2018

Ombak Awan, Momen Aneh & Luar Biasa Kini Melanda Sabah

Ombak awan yang berlaku dikenali sebagai garis badai Borneo atau kumpulan ribut petir dan tidak membahayakan.

| Live TV