Trending By: SGMS Enal July 31, 2019 @ 9:00pm

Dua Beranak Nyaris Maut Dari Bangunan Runtuh

Dua beranak yang sedang melakukan kerja pembinaan di tingkat tiga sebuah bangunan di Kampung Chenerai, di sini, nyaris maut apabila binaan tambahan itu runtuh secara tiba-tiba, dalam satu kejadian kira-kira pukul 2.30 petang tadi.

Akibat runtuhan itu, salah seorang mangsa iaitu bapa berusia 60 an, cedera parah di kepala serta patah kaki dan tangan, manakala anaknya yang berusia 30 an hanya cedera ringan di bahagian kepala.

Timbalan Ketua Zon JBPM Kota Bharu, Abu Hassan Mohd Nawi berkata, pihaknya menerima panggilan mengenai kejadian itu pada pukul 2.35 petang dan tiba di lokasi runtuhan pada 2.48 petang.

Beliau berkata sebaik tiba pihaknya mendapati dua mangsa cedera termasuk salah seorangnya parah.

Katanya dua mangsa itu yang belum dikenal pasti identitinya kemudian dihantar ke hospital menggunakan jentera EMRS untuk rawatan lanjut.

“Berdasarkan pemantauan yang dilakukan, kita mendapati mangsa berada di tingkat tiga bangunan sebelum berlaku runtuhan dan mangsa turut jatuh ke bawah.

“Berdasarkan maklumat saksi, mangsa sebenarnya diupah untuk melakukan kerja ubahsuai bangunan. Apa yang kita lihat struktur bangunan agak tidak kukuh malah tidak mendapat kelulusan pihak berkuasa tempatan,” katanya ketika ditemui di lokasi kejadian, hari ini.

Seorang saksi yang ditemui, Nurul Diyana Mohd Zul, 29, berkata dia menyedari kejadian, selepas terdengar dentuman kuat ketika berada di rumahnya, kira-kira 50 meter dari situ.

Katanya dia tidak menyangka berlakunya runtuhan itu ke atas bangunan yang sudah bertahun-tahun dibina dan diubah suai sebagai tempat peliharaan ayam telor.

Sumber: BERNAMA

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 17 Feb 2021

NTV7 Lancar Didik TV KPM Bermula Hari Ini, Platform Terbaik Buat Pelajar

NTV7 hari ini memeterai kerjasama dengan dengan Kementerian Pendidikan Malaysia (“KPM”) dalam melancarkan saluran khusus TV Pendidikan dan Didik Hiburan yang dikenali sebagai DidikTV Kementerian Pendidikan Malaysia (DidikTV KPM). DidikTV dilancarkan oleh YAB Perdana Menteri […]

Trending Thu, 21 Feb 2019

9张图告诉你「30岁之前和30岁之后」的超中肯生活

对许多人来说, 30岁是个心理上的重要里程碑!有些女生或许会害怕跨过这个年龄……

Featured Fri, 24 Apr 2020

Pelajar IPT dibenarkan pulang mulai 27 April ini

KPT akan perincikan proses susulan

Featured Tue, 2 Feb 2021
Trending Wed, 14 Oct 2020
Trending Sat, 13 Mar 2021

Sempena Birthday, Aeril Zafrel Hadiahkan Wawa Zainal Mercedes-Benz Bernilai RM300,000

Bersempena ulang tahun kelahiran isterinya, pelakon Wawa Zainal yang ke-29, aktor dan usahawan Aeril Zafrel menghadiahkan sebuah kereta mewah. Kenderaan jenis Mercedes-Benz GLC 300 itu dianggarkan bernilai RM300,000. “Saya menghadiahkan kereta ini kepada isteri kerana […]

Trending Mon, 16 Mar 2020

COVID-19- Boleh Berjangkit Melalui Hubungan Intim?

  “Selamatkah  jika kita melakukan hubungan kelamin semasa wabak covid-19 sedang menular pada waktu ini?,” BERITA tentang penularan wabak corona atau COVID-19 semakin membimbangkan masyarakat dunia pada waktu ini. Sehingga hari ini, statistik individu yang […]

Trending Wed, 3 Apr 2019
Trending Wed, 15 Jul 2020

Malaysia Catat 4 Lagi Kes Covid-19

Terus amalkan kebersihan dan kawalan kendiri !

| Live TV