Trending By: Del14 September 25, 2019 @ 10:43am

Dua Peluncur Ombak dari Cherating Mengejar Ombak ke Sri Lanka

Sejak sukan luncur ombak terpilih sebagai salah satu sukan yang ditawarkan di acara SUKAN SEA 2019 yang akan berlangsung di Manila akhir tahun, nampaknya semakin rancak peluncur-peluncur ombak yang terpilih mewakili Malaysia berentap di negara luar.  Mamat 30 tahun dan Didaqt 24 tahun, kedua-duanya berasal dari Kampung Cherating, Pahang ditaja penuh oleh syarikat persendirian pengurusan atlet dan penganjur acara sukan ekstrim, Safari Xtreme Sports & Events atau lebih dikenali sebagai Safari X untuk bertanding di Arugam Bay, Sri Lanka.  Acara yang dianjurkan oleh World Surf League (WSL) ini merupakan siri kelayakan bertaraf dunia yang turut disertai oleh peluncur-peluncur dari seluruh dunia.

Baru-baru ini Mamat dan Didaqt bersama-sama rakan luncur ombak lainnya di tim Safari X telah bertanding di India di mana Didaqt telah mengharumkan nama negara apabila memenangi tempat ketiga di acara tersebut.  Pengalaman seperti ini diharap dapat meningkatkan lagi prestasi mereka di SUKAN SEA nanti.

Baca: Anak Muda Kg Cherating Menang Luncur Ombak di India 

Nampaknya mereka yang terpilih untuk mewakili negara untuk pertama kalinya di acara sukan luncur ombak ini sungguh berkobar-kobar semangatnya.  Selain mempersiapkan diri dengan meningkatkan tahap kemahiran mereka, peluncur-peluncur ombak ini juga berharap agar pengalaman berentap melawan peluncur-peluncur ombak pro dari negara-negara terkenal seperti Australia, Brazil, dan selainnya ini, dapat memantapkan lagi kekuatan mental mereka.  Ini merupakan persediaan yang amat penting dalam menghadapi mana-mana pertandingan.

Sudah tentu tekanan untuk membawa pulang pingat di SUKAN SEA nanti merupakan harapan kelima-lima peserta yang terpilih mewakili Malaysia ini yang terdiri daripada tiga orang lelaki dan dua orang peluncur wanita, kesemuanya berasal dari Pahang.  Salah seorang peluncur wanita tersebut baru berumur 16 tahun dan ditemui melalui acara yang dianjurkan oleh Safari X di Cherating dengan sokongan padu Tourism Pahang.

Baca: Tahniah! Ilham, Alia Erika Pemenang Pencarian SAFARI GROM

Masih ramai yang tidak tahu bahawa negeri Pahang sebenarnya banyak melahirkan peluncur-peluncur ombak yang berpotensi tinggi.  Semoga anak-anak muda ini dapat pergi lebih jauh dan terus mengharumkan nama negara.  Selain Safari X, dan jenama terkenal Rip Curl masing-masing juga memberi penajaan dari segi pakaian sebagai tanda sokongan.  Mari kita sama-sama doakan Mamat dan Didaqt!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 12 Jul 2019

Dakwaan Fitnah, Siti Kassim Kena Saman RM2 Juta!

Firdaus Wong Wai Hung mengemukakan saman sebanyak RM2 juta ke atas peguam dan aktivis sosial, Siti Zabedah Kasim atau Siti Kasim pada Jumaat.

Trending Thu, 13 Sep 2018

Lagi Kes Bayi Ditemui, Kali Ini Di Atas Jejantas Kampung Pandan!

Mereka menemui beg berwarna hitam di laluan pejalan kaki di jejantas itu dan pemeriksaan membawa kepada penemuan bayi yang dibalut dengan kain batik.

Trending Thu, 22 Mar 2018

Now We Can All Fly Like Ejen Ali Thanks to AirAsia’s New MATA Spy Jet!

AirAsia launched the MATA Spy Jet in collaboration with Ejen Ali which makes flying even cooler now!

Trending Sat, 14 Jul 2018

Takziah! Perodua Langgar Lori Ragut Tiga Nyawa

Dalam kejadian kira-kira pukul 8.50 pagi itu, Lobpithai Lee Sern Koung, 25, Tan Hock Lai, 24, maut di tempat kejadian maut di tempat kejadian, manakala Ong Cheng Lian, 23, meninggal dunia semasa menerima rawatan di Hospital Taiping.

Trending Mon, 21 May 2018

SPRM Panggil Najib Beri Keterangan Esok

Sekiranya beliau tidak hadir untuk proses mengambil keterangan, beliau boleh dikenakan tindakan di bawah Akta SPRM 2009.

Trending Tue, 18 Sep 2018

Beli Ubat Hormon Mencecah RM 1 Juta, Rosmah Bakal Hadapi 20 Pertuduhan

RM 1 juta untuk produk keremajaan kulit Datin Rosmah Mansor!

Trending Sat, 12 Jan 2019

Tengku Abdullah Sultan Pahang Keenam 15 Januari 2019

Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah dimasyhurkan sebagai Sultan Pahang

Trending Thu, 15 Mar 2018

Keputusan SPM 2017 Catat Peningkatan, Tahniah!

Pencapaian calon di bandar dan luar bandar menunjukkan prestasi memberangsangkan iaitu GPM 4.75, berbanding 4.89 pada 2016 bagi bandar, dan 5.22 berbanding 5.36 pada 2016 bagi luar bandar.

Trending Thu, 18 Jun 2020

Bilangan Jemaah Di Surau Masjid Ditambah Kepada 250 Orang – Sultan Selangor

Jom sama-sama kita mengimarahkan kembali surau dan masjid..

| Live TV