Trending By: Del14 September 25, 2019 @ 10:43am

Dua Peluncur Ombak dari Cherating Mengejar Ombak ke Sri Lanka

Sejak sukan luncur ombak terpilih sebagai salah satu sukan yang ditawarkan di acara SUKAN SEA 2019 yang akan berlangsung di Manila akhir tahun, nampaknya semakin rancak peluncur-peluncur ombak yang terpilih mewakili Malaysia berentap di negara luar.  Mamat 30 tahun dan Didaqt 24 tahun, kedua-duanya berasal dari Kampung Cherating, Pahang ditaja penuh oleh syarikat persendirian pengurusan atlet dan penganjur acara sukan ekstrim, Safari Xtreme Sports & Events atau lebih dikenali sebagai Safari X untuk bertanding di Arugam Bay, Sri Lanka.  Acara yang dianjurkan oleh World Surf League (WSL) ini merupakan siri kelayakan bertaraf dunia yang turut disertai oleh peluncur-peluncur dari seluruh dunia.

Baru-baru ini Mamat dan Didaqt bersama-sama rakan luncur ombak lainnya di tim Safari X telah bertanding di India di mana Didaqt telah mengharumkan nama negara apabila memenangi tempat ketiga di acara tersebut.  Pengalaman seperti ini diharap dapat meningkatkan lagi prestasi mereka di SUKAN SEA nanti.

Baca: Anak Muda Kg Cherating Menang Luncur Ombak di India 

Nampaknya mereka yang terpilih untuk mewakili negara untuk pertama kalinya di acara sukan luncur ombak ini sungguh berkobar-kobar semangatnya.  Selain mempersiapkan diri dengan meningkatkan tahap kemahiran mereka, peluncur-peluncur ombak ini juga berharap agar pengalaman berentap melawan peluncur-peluncur ombak pro dari negara-negara terkenal seperti Australia, Brazil, dan selainnya ini, dapat memantapkan lagi kekuatan mental mereka.  Ini merupakan persediaan yang amat penting dalam menghadapi mana-mana pertandingan.

Sudah tentu tekanan untuk membawa pulang pingat di SUKAN SEA nanti merupakan harapan kelima-lima peserta yang terpilih mewakili Malaysia ini yang terdiri daripada tiga orang lelaki dan dua orang peluncur wanita, kesemuanya berasal dari Pahang.  Salah seorang peluncur wanita tersebut baru berumur 16 tahun dan ditemui melalui acara yang dianjurkan oleh Safari X di Cherating dengan sokongan padu Tourism Pahang.

Baca: Tahniah! Ilham, Alia Erika Pemenang Pencarian SAFARI GROM

Masih ramai yang tidak tahu bahawa negeri Pahang sebenarnya banyak melahirkan peluncur-peluncur ombak yang berpotensi tinggi.  Semoga anak-anak muda ini dapat pergi lebih jauh dan terus mengharumkan nama negara.  Selain Safari X, dan jenama terkenal Rip Curl masing-masing juga memberi penajaan dari segi pakaian sebagai tanda sokongan.  Mari kita sama-sama doakan Mamat dan Didaqt!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 21 Oct 2019
Trending Fri, 17 Aug 2018

Pemandu Bas RapidKL Dalam Keadaan Separuh Sedar

Ujian saringan awal air kencing oleh Hospital Ampang terhadap pemandu bas terbabit akan dihantar ke Jabatan Kimia untuk dianalisa.

Trending Tue, 23 Apr 2019

Polis Sahkan Tulang Yang Dijumpai Di Tempat Acap Hilang Adalah Tulang Manusia

Semoga keputusan hasil ujian baik-baik sahaja. Sama-sama kita doakan agar Saudara Acap kembali ke pangkuan keluarga

Trending Wed, 17 Feb 2021

Elak Kekeliruan, KWSP Digesa Percepat Kelulusan i-Sinar

Tu lah kata syarat pengeluaran sudah dimansuhkan …

Trending Fri, 7 Sep 2018

FB、IG爱PO健身照?研究:代表你心理有问题

运动风气盛行,去健身房锻炼身材,已经成为现代人日常生活一部分,但你有发现吗?有些人就很爱常常上传自己的健身照,从FB、IG等各种社群媒体都不放过,一项研究指出:这样的行为,代表心理有问题!

Featured Mon, 8 Jan 2018

Amalkan 5 Cara Ini Untuk Hilangkan Daki Badan Ketika Mandi..Jom Sental!

“Eh Man, Mama tengok mandi berjam-jam lama, tapi cuba Man pergi tengok kat cermin kejap. Kat leher tu banyak lagi daki. Kena sental betul-betul, macam tulah cara hilangkan daki yang betul. Bukan duduk bawah ‘shower’ […]

Trending Sun, 4 Aug 2019

Kerana Berlian RM1.3 Juta Rakyat Malaysia Ditahan Di India

Kata kena hantar pada rakannya tetapi siapakah dia? Betul ke harganya RM1.34 juta

Trending Tue, 16 Jun 2020
Trending Tue, 9 Mar 2021

| Live TV