Trending By: Del14 September 25, 2019 @ 10:43am

Dua Peluncur Ombak dari Cherating Mengejar Ombak ke Sri Lanka

Sejak sukan luncur ombak terpilih sebagai salah satu sukan yang ditawarkan di acara SUKAN SEA 2019 yang akan berlangsung di Manila akhir tahun, nampaknya semakin rancak peluncur-peluncur ombak yang terpilih mewakili Malaysia berentap di negara luar.  Mamat 30 tahun dan Didaqt 24 tahun, kedua-duanya berasal dari Kampung Cherating, Pahang ditaja penuh oleh syarikat persendirian pengurusan atlet dan penganjur acara sukan ekstrim, Safari Xtreme Sports & Events atau lebih dikenali sebagai Safari X untuk bertanding di Arugam Bay, Sri Lanka.  Acara yang dianjurkan oleh World Surf League (WSL) ini merupakan siri kelayakan bertaraf dunia yang turut disertai oleh peluncur-peluncur dari seluruh dunia.

Baru-baru ini Mamat dan Didaqt bersama-sama rakan luncur ombak lainnya di tim Safari X telah bertanding di India di mana Didaqt telah mengharumkan nama negara apabila memenangi tempat ketiga di acara tersebut.  Pengalaman seperti ini diharap dapat meningkatkan lagi prestasi mereka di SUKAN SEA nanti.

Baca: Anak Muda Kg Cherating Menang Luncur Ombak di India 

Nampaknya mereka yang terpilih untuk mewakili negara untuk pertama kalinya di acara sukan luncur ombak ini sungguh berkobar-kobar semangatnya.  Selain mempersiapkan diri dengan meningkatkan tahap kemahiran mereka, peluncur-peluncur ombak ini juga berharap agar pengalaman berentap melawan peluncur-peluncur ombak pro dari negara-negara terkenal seperti Australia, Brazil, dan selainnya ini, dapat memantapkan lagi kekuatan mental mereka.  Ini merupakan persediaan yang amat penting dalam menghadapi mana-mana pertandingan.

Sudah tentu tekanan untuk membawa pulang pingat di SUKAN SEA nanti merupakan harapan kelima-lima peserta yang terpilih mewakili Malaysia ini yang terdiri daripada tiga orang lelaki dan dua orang peluncur wanita, kesemuanya berasal dari Pahang.  Salah seorang peluncur wanita tersebut baru berumur 16 tahun dan ditemui melalui acara yang dianjurkan oleh Safari X di Cherating dengan sokongan padu Tourism Pahang.

Baca: Tahniah! Ilham, Alia Erika Pemenang Pencarian SAFARI GROM

Masih ramai yang tidak tahu bahawa negeri Pahang sebenarnya banyak melahirkan peluncur-peluncur ombak yang berpotensi tinggi.  Semoga anak-anak muda ini dapat pergi lebih jauh dan terus mengharumkan nama negara.  Selain Safari X, dan jenama terkenal Rip Curl masing-masing juga memberi penajaan dari segi pakaian sebagai tanda sokongan.  Mari kita sama-sama doakan Mamat dan Didaqt!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 14 Mar 2018

‘Power Couple’ Zayn Malik & Gigi Hadid Dah Berpisah! Ini Sebabnya…Oh, Tidak!

Bukan selalu kita dapat jumpa pasangan selebriti di mana dua-dua individu pun fotogenik dan cantik.

Trending Mon, 24 Dec 2018

Gelombang Tsunami, Angka Korban Cecah 222 Orang

Lava Panas Gunung Berapi Anak Krakatau Sebelum Gelombang Tsunami, Angka Korban Cecah 222 Orang

Trending Sun, 23 Jun 2019
Trending Sat, 3 Nov 2018

Bajet 2019: BR1M Ganti Sara Hidup 4.1 Juta Isi Rumah

Pembentangan bajet 2019 kali ini bertemakan ‘Malaysia Wibawa, Ekonomi Dinamik, Rakyat Sejahtera’ dilaksanakan bawah kerajaan Pakatan Harapan.

Trending Fri, 16 Oct 2020
Trending Fri, 3 Apr 2020
Trending Tue, 20 Aug 2019
Trending Thu, 29 Nov 2018

学生「粉笔画」创作惊人!老师狠心一擦心都碎了

Illusdreamer 是一个由几名香港高中学生组成的创作小组,他们采用彩色粉笔在黑板上创作巨幅的画作,尽管作品的生命有限,但令人难以置信的神奇画面,却让大家都惊叹不已!

Trending Sun, 26 Jan 2020

TH tanggung kos bayaran visa bakal jemaah haji

Lembaga Tabung Haji (TH) akan menanggung kos bayaran visa 300 Riyal Saudi (SAR) (bersamaan kira-kira RM326) yang perlu dibayar 31,600 bakal jemaah haji selepas kerajaan Arab Saudi memperkenalkan caj berkenaan bermula musim Haji 1441H/2020M. Pengurus […]

| Live TV