Trending By: SGMS Enal November 3, 2019 @ 11:31am

Dulu Digelar Pengutip Sampah Kini Usahawan Berjaya

Tekad mengubah nasibnya yang pernah menjadi pengutip sampah dan bergelumang dengan bau busuk sisa buangan, Mohamad Azlan Al Amin kini bergelar seorang usahawan berjaya.

Berkongsi kisahnya, Mohamad Azlan, 32, berkata beliau menjadi pengutip sampah di sebuah syarikat kontraktor pembersihan selama enam bulan di Kem Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) Gong Kedak, Pasir Putih, Kelantan pada tahun 2005.

“Ketika itu, saya selalu membawa balik makanan kurang elok yang diasingkan untuk dibuang di kantin Kem TUDM, tetapi masih boleh dimakan seperti ayam dan ikan untuk keluarga.

“Oleh kerana kemiskinan dan keluarga kami pernah dibanci sebagai yang paling miskin di Kampung Tok Raja, Besut, saya tekad untuk mengubah nasib saya dan keluarga,” katanya kepada pemberita selepas pelancaran buku ‘Rahsia Pengutip Sampah Jadi Jutawan’ di Perpustakaan Negara Malaysia (PNM), hari ini.

Buku itu dilancarkan oleh Ketua Pengarah PNM, Maizan Ismail.

Mohamad Azlan berkata pada 2010, selepas usaha pertanian dijalankan tidak berhasil, beliau nekad keluar dari rumah untuk mencari pekerjaan di sekitar bandar Jertih dengan hanya berbekalkan wang berjumlah RM1.30.

Katanya, beliau kemudian berjumpa dengan seorang individu yang menawarkannya bekerja sebagai ejen hartanah dan daripada situ, ia menjadi titik tolak kejayaannya kini.

Disamping itu, Peneraju Syarikat Azlan A-Amin Properties Sdn Bhd berkenaan berkata amalan bersedekah, rajin beribadah serta menjaga kebajikan kedua-dua ibu bapa juga menjadi kunci kepada kejayaannya.

“Jadikan kemiskinan itu sebagai motivasi dan kekayaan itu sebagai inspirasi, apabila memperoleh rezeki kita perlu berbuat kebajikan dengan hidup berbakti kepada semua.

“Ketika kesempitan, kita jangan lupa beribadah dan bersedekah, dalam masa yang sama sentiasa bersyukur dan menghargai pengorbanan ibu bapa kerana merekalah yang turut memberkati dan merestui rezeki kita,” kata anak keenam daripada 21 adik beradik itu.

Dalam pada itu, Mohamad Azlan berharap buku terbitan Syarikat Maleq Rezki Interprise berkenaan dapat memberi inspirasi kepada anak muda yang dibelenggu kemiskinan dan kesusahan untuk membina kejayaan menerusi kisah benar perjalanan hidupnya. — BERNAMA

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 22 Jun 2020
Featured Fri, 21 May 2021

Selepas 11 Hari Bermandi Darah, Hamas & Israel Setuju Gencatan Senjata Di Gaza

Selepas bertempur dan bermandi darah selama 11 hari, Pejuang Hamas dan Zionis Israel akhirnya bersetuju mengadakan gencatan senjata pada hari ini. Jurucakap Hamas dan Pejabat Perdana Menteri Israel mengesahkan perkara tersebut. Walaubagaimanapun, sejurus selepas kenyataan […]

Trending Wed, 24 Oct 2018

Bayar Kompaun Atau Di Bawa Ke Mahkamah

Bayar Kompaun Atau Di Bawa Ke Mahkamah, Majlis Perbandaran Kuantan Beri Amaran

Featured Tue, 15 Jun 2021

Pendedahan Eksklusif Di TV3 Malam Ini Bakal Mengejutkan Penonton

Setelah tular dokumentari eksklusif COVID : 19 yang dipaparkan di rancangan Majalah 3 bulan lalu, TV3 kembali lagi membawakan dua rancangan eksklusif yang membongkar realiti kehidupan dan kes jenayah yang berlaku di dalam negara. Dua […]

Trending Mon, 27 Apr 2020

Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un Dilaporkan Masih Hidup – Moon Jae In

Berita kematiannya mulai tersebar setelah dilihat tidak hadir ke acara penting..

Trending Mon, 15 Jan 2018

Kes ‘Van Putih’ Hanya Rekaan Pelajar

Kes ‘Van Putih’ kini ligat mencari mangsa culik di kalangan kanak-kanak menggemparkan rakyat Malaysia dimana ibu bapa masing-masing mula ketakutan tentang keselamatan anak-anak

Trending Thu, 24 Oct 2019

Dengan Twitter Dapat Bantu Lelaki Ini Keluar Dari …

Nampak tak bertapa impaknya media sosial

Trending Tue, 4 Feb 2020
Trending Wed, 31 Oct 2018

史上最梦幻婚礼!新娘坐上250颗白色气球升空

婚礼对不少女生来说,都是人生中最重要也最憧憬的时刻之一,总有不少爱浪漫的女生,都会特别期待一场令人永生难忘的特别婚礼!

| Live TV