Trending By: Aisyah Badrul July 16, 2020 @ 9:59am

Finas Bakal Siarkan Filem-Filem Lama Sempena Bulan Kemerdekaan

 Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) berhasrat untuk menyiarkan filem-filem lama bagi memberi maklumat kepada generasi muda berhubung keadaan sebenar di Malaysia sejak kira-kira 60 tahun dahulu, bersempena dengan sambutan kemerdekaan Ogos ini.

Pengerusi Finas Zakaria Abdul Hamid berkata perbadanan itu mungkin bekerjasama dengan Bernama untuk mendapatkan ‘airtime’ bagi memulakan satu saluran khas bagi tujuan itu.

“Kita nak cari balik filem-filem lama itu… di situ anak-anak muda, generasi baru kita, malahan saya juga sebenarnya banyak benda yang saya tidak tahu, tetapi kita ada semua itu.

“Contohnya, macam mana permulaan kita buka Felda (Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan), kita tebang pokok, mak ayah kita buat… bahan-bahan itu semua ada (dalam filem-filem lama) dan kita perlu tayangkan semula kepada anak-anak muda kita,” katanya.

Malaysia bakal menyambut ulang tahun kemerdekaan yang ke-63 pada 31 Ogos ini.

Sementara itu, Zakaria berkata beliau berdepan dengan cabaran besar untuk melihat satu hari nanti filem tempatan mendapat pengiktirafan di peringkat antarabangsa.

“Anugerah Oscar tahap maksimum yang paling tinggi dalam perfileman. Kalau dalam sukan kita boleh capai (letak sasaran) pingat emas (peringkat tertinggi), kenapa tidak dalam perfileman ini kita juga patut mempunyai cita-cita untuk sampai ke anugerah Oscar satu hari nanti,” katanya.

Sumber: Bernama

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sat, 30 Oct 2021
Trending Mon, 4 May 2020

[Terkini] Kita Belum ‘Raya’ PKPB Masih Ada

Marilah kita galas tanggungjawab ini bersama-sama!

Trending Tue, 1 May 2018

Hari Penghargaan Bagi Anda Yang Bekerja, Jom Kenal Sejarah Hari Pekerja!

Pada hari tersebut, lebih 200,000 orang pekerja meninggalkan tempat bekerja mereka dan menuntut masa bekerja hanya lapan jam sehari.

Featured Fri, 1 Jun 2018

Dinobatkan Sebagai Ratu Cantik Kaamatan, Kemenangan Hosiani Sememangnya Sudah Dijangka

Hosiani sememangnya calon favourite dan sejak awal lagi disebut-sebut mengambil alih gelaran berprestij itu.

Trending Mon, 24 Dec 2018

Gelombang Tsunami, Angka Korban Cecah 222 Orang

Lava Panas Gunung Berapi Anak Krakatau Sebelum Gelombang Tsunami, Angka Korban Cecah 222 Orang

Trending Tue, 27 Oct 2020
Featured Mon, 22 Feb 2021

9 Tahun Nikahi Gadis Korea, Jehan Miskin Akhirnya Bergelar Bapa

Tahniah diucapkan buat pelakon kacak Jehan Miskin dan isteri Julie Camelia Rhee yang selamat menyambut kehadiran cahaya mata pertama mereka pada 20 Februari lalu. Menerusi laman Instagram miliknya, Jehan memuat naik beberapa keping foto bersama […]

Trending Mon, 25 Jun 2018

正妹卸妆「脸皮整片撕掉」瞬间毁容!

抖音近来在网路上掀起热潮,有许多素人大胆秀出妆前装后的惊人对比照!

| Live TV