Trending By: Salma Syahbuddin January 10, 2021 @ 12:00pm

Fitri Haris & Rabithah Tampil Single Terbaharu, Angkat Isu Kesihatan Mental

Selepas kejayaan meraih kedudukan 3 teratas dalam kategori Artis Nasyid Pilihan di malam Anugerah Nasyid Malaysia 2020 baru-baru ini, kumpulan nasyid Rabithah tidak mahu menuggu lama untuk hadir dengan buah tangan terbaharu menampilkan gandingan hebat bersama juara program nyanyian realiti berbayar musim kedua, Fitri Haris.

Tidak seperti karya-karya mereka terdahulu, Dalil Cinta ciptaan Akmal Mustafa dan penulis lirik muda, Hasif Sazali kali ini memilih isu kesihatan mental sebagai mesej yang ingin disampaikan dalam lagu ini.

Malah, lagu Dalil Cinta juga antara yang trending sejak ianya dimuat naik menerusi platform rasmi Youtube mereka.

Masalah mental dikalangan remaja membimbangkan

Menurut Fitri Haris, trend peningkatan masalah kesihatan mental agak membimbangkan terutamanya apabila isu tersebut masih dianggap tabu oleh sebilangan masyarakat di Malaysia.

“Sejak krisis pandemik covid-19 melanda negara, kita boleh lihat semakin ramai golongan belia dan remaja menzahirkan gejala-gejala permasalahan ini di media sosial tanpa mereka sedari.

“Keadaan ini mendorong saya dan juga Rabithah mengangkat isu ini sebagai tema dalam Dalil Cinta dengan harapan lirik yang kami nyanyikan ini mampu memberikan sedikit sinar harapan buat mereka untuk memulakan tahun baharu 2021” katanya

Tambahnya lagi, ini merupakan kolaborasi kedua di antara Rabithah dan juga Fitri Haris selepas kerjasama pertama mereka menerusi lagu ‘Hatiku’ (Ice Cream versi dakwah) nyanyian asal Blackpink dan Selena Gomez berjaya menggemparkan dunia hiburan.

Jadi, buat peminat Kumpulan Rabithah dan Fitri Haris, bolehlah mendengarkan lagu Dalil Cinta di platform YouTube rasmi Tarbiah Sentap Official.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 16 Jul 2020
Trending Thu, 21 Jan 2021
Trending Wed, 2 Sep 2020

Permohonan Rayuan BSH Dibuka Sehingga 6 September

Perhatian buat pemohon rayuan BSH

Trending Tue, 3 Jul 2018

Terperangkap Dalam Gua, 12 Pemain Bola Sepak Thailand Ditemui Selamat

Alhamdulillah…semuanya selamat. Misi kini bertumpu kepada usaha membawa keluar kesemua mangsa dengan selamat. Semoga segalanya lancar!

Trending Tue, 4 Aug 2020

Penutupan Semula Semua Sekolah Sedang Dalam Perbincangan – Kementerian Pendidikan

Kementerian Pendidikan (KPM), melalui pengarah Jabatan Pendidikan Negeri (JPN), akan berbincang bersama pihak berkaitan jika terdapat keperluan menutup sekolah bagi mencegah penularan COVID-19 di kawasan yang terlibat, Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Kanan Pendidikan […]

Trending Thu, 2 Jul 2020

Anak Bawah Umur 18 Tahun Layak Dapat BSH RM480, Ini Syaratnya…

Semoga BSH ini dapat meringankan beban. Alhamdulillah

Trending Tue, 16 Apr 2019

#SetulusIkhlas : Kisah Pemandu Grab Kurang Upaya Jadi Inspirasi

Ingat, jangan sesekali memandang rendah diatas kesusahan orang lain kerana, kita tidak tahu apakah ujian yang bakal kita hadapi kelak

| Live TV