Trending By: SGMS Faida January 3, 2019 @ 11:04pm

‘Fuh, Berhabuk English Budak Ni’, Aishah London Curi Tumpuan Netizen

Kepetahan kanak-kanak berusia tujuh tahun, Hana Aishah Mustafa Kamal mula menjadi sebutan netizen sejak semalam.

Si cilik ini mendapat perhatian di media sosial mempamerkan kepetahan luar biasa apabila menjawab soalan wartawan dalam bahasa Inggeris. 

Bapanya, Mustafa Kamal Mohd Taib yang ditemubual Mstar berkata dia sendiri sebenarnya turut hairan dan pelik dengan kebolehan Aishah yang mula bertutur dalam bahasa itu sejak di usia kecil lagi.

Mustafa berkata, anaknya itu mula bertutur dalam Bahasa Inggeris sejak berusia 3 tahun dan berpendapat anaknya itu berbakat kerana perkataan pertama diucapkan pun dalam bahasa itu. Malahan Aishah juga turut dipanggil Aishah London oleh orang kampungnya.

Dia boleh berbahasa Inggeris sejak umur tiga tahun, masa umur dua tahun masih pelat lagi. Tapi perkataan pertama dia dulu pun dalam bahasa Inggeris.

 Saya pun rasa pelik, dia memang gifted. Aishah ni suka tengok rancangan bahasa Inggeris. Dia belajar sendiri sahaja sampai orang kampung pun panggil dia Aishah London.

Kalau naik kapal terbang atau jumpa pelancong asing, dia tarik tangan saya nak pergi tegur dan bersembang.

 Menurut lelaki yang juga peniaga ini, dia tidak mempunyai petua atau tips tertentu membesarkan Aishah, namun menekankan pendidikan agama sejak kecil. Selain itu Aishah juga menunjukkan perbezaan dari segi seleranya.

” Tak ada rahsia apa-apa, cuma jaga solat dan tekankan pendidikan agama. Macam Aishah, dari usia tiga tahun saya dah ajar solat. Saya juga tekankan pada pembelajaran al-Quran untuk dia.

” Dari segi pemakanan pun tak ada apa-apa tip, cuma selera Aishah lain sikit. Dari kecil dia suka spaghetti, pizza, keju. Kalau nasi, dua atau tiga hari sekali sahaja dia makan,” katanya. 

 Ujar Mustafa lagi, Aishah turut menunjukkan keterujaan untuk ke sekolah buat pertama kali. Malahan, Aishah juga turut mengajukan soalan peraturan sekolah kepada gurunya sebagai soalan pertama di dalam kelas.

” Dia teruja nak ke sekolah, kejutkan dia untuk bangun pagi pun senang, sekali panggil sahaja dan bangun. Soalan pertama dia pada guru kelas adalah mengenai peraturan sekolah, apa boleh buat dan apa yang tak boleh buat di sekolah.

”  Dia memang suka tanya soalan yang pelik. Pernah dia tanya saya, kenapa kita solat ada kiblat ke Makkah, tapi tak nampak Makkah pun. Jenuh nak menjawab,” katanya.- Oh Bulan. 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 11 Nov 2020
Trending Mon, 5 Nov 2018

Gadis Ini Tular Gara- Gara Wajah Seiras Siti Nurhaliza, Mira Filzah

Sekali pandang macam Datuk Seri Siti Nurhaliza, dua kali pandang macam Mira Filzah pula. Ish ish… cantik betul awak ni!

Trending Fri, 11 May 2018

Gunung Berapi Paling Aktif di Indonesia Meletus

unung Berapi Paling Aktif di Indonesia Meletus, Memuntahkan Abu Dan Blok LavaIbu Kongsi Kesan Anak Kerap Duduk Dalam Posisi ‘W’

Trending Wed, 23 Dec 2020
Trending Fri, 21 Aug 2020
Trending Thu, 26 Nov 2020
Featured Sat, 25 Apr 2020
Gaya Hidup Fri, 16 Oct 2020

Kena Hina Gemuk Macam B*bi – Faizdickie Nekad Berubah, Hilang Lebih 25 Kilogram

Selebriti popular Instagram, Faizdickie hilang lebih 25 kilogram selepas merehatkan diri selama empat bulan di laman sosial. Faiz atau nama sebenarnya, Mohd Nasrul Faiz Abu Azal, 32, kini muncul semula di Instagram dan tampil dengan […]

Trending Tue, 8 Jan 2019

Jepun Mula Kutip Cukai Tinggalkan Negara Isnin Ini

Jepun Mula Kutip Cukai Tinggalkan Negara Isnin Ini, Pelancong Asing Turut Terlibat

| Live TV