Trending By: SGMS Enal January 22, 2018 @ 2:06am

Gadis Sesat 19 Hari Di Gunung Tahan 9 Tahun Lalu

Masihkan anda ingat kepada peristiwa kehilangan seorang wanita, Nur Umaisarah Same’aun yang sesat di Gunung Tahan pada tahun 2008?

Beliau yang hilang dalam tempoh 19 hari telah ditemui dalam keadaan lemah tak bermaya. Umai yang ketika itu merupakan Komander Kesatria telah mengikuti satu ekspedisi untuk menawan Gunung Tahan bersama- rakan-rakannya.

Peristiwa yang berlaku pada bulan Februari 2008 itu, masih segar dalam ingatan Umai sehingga kini. Menurut beliau, dia mula sesat apabila dalam perjalanan untuk turun daripada gunung tersebut setelah selesai sampai ke puncak.

Kejadain bermula apabila beliau mengambil satu lorong di sebelah kiri hanya untuk melihat sebuah pokok bonzai yang tumbuh disitu. Kelekaan beliau yang terus mengikut di lorong kiri tersebut telah menyebabkan beliau tersedar bahawa beliau telah sesat.

 

“Ketika itu sangat panik dan saya menjerit meminta tolong berkali-kali dan saya sebut nama semua kawan-kawan saya,” katanya ketika ditemu bual oleh Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (ASWARA).

Dalam keadaan yang cemas itu, Umai juga turut melaungkan azan dan takbir dengan tujuan memohon petunjuk dari Allah S.W.T serta berharap ada sesiapa yang mendengar suaranya itu.

“Selepas itu, saya terdengar bunyi air terjun dan teringat satu tips jika sesat di dalam hutan untuk mengikut arah air sungai dengan harapan saya boleh sampai semula di kem tempat kita berkhemah,” ujarnya lagi.

Dalam perjalanan mencari bunyi air tersebut beg yang disandang oleh Umai terjatuh ke arah tebing sungai dan beliau juga turut terjatuh. Kesan daripada kemalangan itu, dia terasa lutut kirinya terasa sakit.  

“Lutut saya terhentak pada sesuatu yang keras, rasa sakit sangat dan saya menjerit sekuat hati,” kata Umai lagi.

Selepas mendapat tenaga semula, Umai meneruskan perjalanan. Ketika itu tiada sebarang makanan yang ada bersama beliau kecuali coklat choki-choki sekadar untuk mengalas perut.

Ketika dalam situasi itu juga, Umai tidak berhenti untuk berzikir dan berdoa kepada Allah agar diberi petunjuk dalam kesusahan yang beliau sedang hadapi ketika itu.

Sedang beliau duduk dan berfikir, Umai teringat satu tips iaitu membuat unggun api menggunakan cermin mata yang dihalakan ke cahaya matahari. Namun, usaha beliau untuk sesiapa mengesan kedudukan beliau ketika itu gagal.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 11 Nov 2021
Trending Fri, 10 Jul 2020

Hari Jumaat Diumum Sebagai Hari Jawi Bermula Hari Ini

Tulisan Jawi penting untuk generasi sekarang!

Trending Tue, 4 May 2021
Trending Tue, 10 Mar 2020

“Babak Pertama, Episod Baharu” – Cipta Sejarah Dilantik Menteri, Mantan Mufti Wilayah Persekutuan Titip Ucapan

Alhamdulillah. semoga diberi kekuatan dan upaya untuk memimpin dan laksanakan amanat yang diberi

Featured Tue, 27 Apr 2021

“Kami Rayu Budi Bicara KKM” – Bukan Lagi RM 50,000 Nilai Kompaun Peniaga Burger Diteliti Semula

Berikutan tular isu peniaga burger yang dikompaun 50,000, pihak polis meneliti semula kompaun yang dikenakan terhadap seorang peniaga burger di Pengkalan Chepa, Kelantan yang tidak mematuhi prosedur operasi standard (SOP) kerana beroperasi melebihi masa yang

Featured Sun, 17 Apr 2022

Dem Lepak Boyz Lancar Single ‘Abang Datang’

Abang Datang hasil ciptaan komposer disegani iaitu Omar K, Iqie Hugh dan John Jeeves

Featured Sat, 2 Apr 2022

“Saya Ingat Akan Kena Kecam Tapi…” – Bawa Watak ‘G*y’, Gambit Akui Ia Berkesan Dan Diterima Penonton

Tu lah semua positif je dan ada yang tak sabar nak tunggu eh drama macam ni lagi…

Featured Thu, 11 Aug 2022
Trending Sun, 4 Feb 2018

DiPenjara 6 Tahun Jika Sunat Kanak-Kanak Di Iceland

Baru-baru ini di Iceland, Ahli Parlimen mereka mencadangkan agar larangan untuk kanak-kanak lelaki berkhatan dikeluarkan oleh kerajaan negara itu, lapor Independent UK. Cadangan itu juga disusuli dengan hukuman penjara kepada sesiapa yang cuba menjalankan amalan ini

| Live TV