Trending By: SGMS Enal January 22, 2018 @ 2:06am

Gadis Sesat 19 Hari Di Gunung Tahan 9 Tahun Lalu

Masihkan anda ingat kepada peristiwa kehilangan seorang wanita, Nur Umaisarah Same’aun yang sesat di Gunung Tahan pada tahun 2008?

Beliau yang hilang dalam tempoh 19 hari telah ditemui dalam keadaan lemah tak bermaya. Umai yang ketika itu merupakan Komander Kesatria telah mengikuti satu ekspedisi untuk menawan Gunung Tahan bersama- rakan-rakannya.

Peristiwa yang berlaku pada bulan Februari 2008 itu, masih segar dalam ingatan Umai sehingga kini. Menurut beliau, dia mula sesat apabila dalam perjalanan untuk turun daripada gunung tersebut setelah selesai sampai ke puncak.

Kejadain bermula apabila beliau mengambil satu lorong di sebelah kiri hanya untuk melihat sebuah pokok bonzai yang tumbuh disitu. Kelekaan beliau yang terus mengikut di lorong kiri tersebut telah menyebabkan beliau tersedar bahawa beliau telah sesat.

 

“Ketika itu sangat panik dan saya menjerit meminta tolong berkali-kali dan saya sebut nama semua kawan-kawan saya,” katanya ketika ditemu bual oleh Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (ASWARA).

Dalam keadaan yang cemas itu, Umai juga turut melaungkan azan dan takbir dengan tujuan memohon petunjuk dari Allah S.W.T serta berharap ada sesiapa yang mendengar suaranya itu.

“Selepas itu, saya terdengar bunyi air terjun dan teringat satu tips jika sesat di dalam hutan untuk mengikut arah air sungai dengan harapan saya boleh sampai semula di kem tempat kita berkhemah,” ujarnya lagi.

Dalam perjalanan mencari bunyi air tersebut beg yang disandang oleh Umai terjatuh ke arah tebing sungai dan beliau juga turut terjatuh. Kesan daripada kemalangan itu, dia terasa lutut kirinya terasa sakit.  

“Lutut saya terhentak pada sesuatu yang keras, rasa sakit sangat dan saya menjerit sekuat hati,” kata Umai lagi.

Selepas mendapat tenaga semula, Umai meneruskan perjalanan. Ketika itu tiada sebarang makanan yang ada bersama beliau kecuali coklat choki-choki sekadar untuk mengalas perut.

Ketika dalam situasi itu juga, Umai tidak berhenti untuk berzikir dan berdoa kepada Allah agar diberi petunjuk dalam kesusahan yang beliau sedang hadapi ketika itu.

Sedang beliau duduk dan berfikir, Umai teringat satu tips iaitu membuat unggun api menggunakan cermin mata yang dihalakan ke cahaya matahari. Namun, usaha beliau untuk sesiapa mengesan kedudukan beliau ketika itu gagal.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 4 Jul 2018

TERKINI : Najib Razak Diwakili 7 Peguam Bela

Datuk Seri Najib Razak dilihat bakal diwakili oleh barisan 7 peguam bela yang diketui oleh peguam kanan , Tan Sri Dr Muhammad Shafee Abdullah. 

Featured Mon, 28 Jun 2021

Bantuan Khas COVID-19 RM800 Buat B40 & RM250 Buat M40 Ogos Ini

Menerusi pakej perlindungan rakyat dan pemulihan ekonomi (PEMULIH) yang disampaikan oleh Perdana Menteri YAB Tan Sri Muhyiddin Yasin hari ini, kerajaan komited untuk terus membantu ekonomi rakyat. Menurut beliau, selain B40, golongan isi rumah dan […]

Trending Fri, 2 Apr 2021
Trending Sat, 31 Oct 2020
Trending Sun, 20 May 2018

Bayar Lebih RM4,000 Untuk ‘Air Suci

Sanggup berhabisan untuk membeli ‘air sudi’ agar semua sial dibuang katanya

Trending Fri, 10 Jul 2020
Trending Sun, 22 Apr 2018

一家五口拍全家福「寿司全家福」照萌到融化

几场恋爱失利后,使你变成一个不婚主义的人吗?看完了这个IG帐号,保证绝对会大改观!国外一家五口的小家庭,常常PO出超幸福的全家福照,画面溢出满满的爱,让人都好想结婚、组成自己的家庭。

Featured Wed, 24 Mar 2021

“Rumah Sebesar Saiz Tandas.. ” – Ebit Lew Luas Misi Bantuan Ke Afrika

Pendakwah bebas, Ustaz Ebit Lew sering menjadi tumpuan ramai tatkala pelbagai masalah melanda dalam masyarakat. Beliau bukan sahaja aktif melakukan aktiviti kebajikan malah sering kali membantu golongan masyarakat tanpa mengira agama, kaum dan bangsa. Terbaru, […]

| Live TV