Trending By: SGMS Enal January 22, 2018 @ 2:06am

Gadis Sesat 19 Hari Di Gunung Tahan 9 Tahun Lalu

Masihkan anda ingat kepada peristiwa kehilangan seorang wanita, Nur Umaisarah Same’aun yang sesat di Gunung Tahan pada tahun 2008?

Beliau yang hilang dalam tempoh 19 hari telah ditemui dalam keadaan lemah tak bermaya. Umai yang ketika itu merupakan Komander Kesatria telah mengikuti satu ekspedisi untuk menawan Gunung Tahan bersama- rakan-rakannya.

Peristiwa yang berlaku pada bulan Februari 2008 itu, masih segar dalam ingatan Umai sehingga kini. Menurut beliau, dia mula sesat apabila dalam perjalanan untuk turun daripada gunung tersebut setelah selesai sampai ke puncak.

Kejadain bermula apabila beliau mengambil satu lorong di sebelah kiri hanya untuk melihat sebuah pokok bonzai yang tumbuh disitu. Kelekaan beliau yang terus mengikut di lorong kiri tersebut telah menyebabkan beliau tersedar bahawa beliau telah sesat.

 

“Ketika itu sangat panik dan saya menjerit meminta tolong berkali-kali dan saya sebut nama semua kawan-kawan saya,” katanya ketika ditemu bual oleh Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (ASWARA).

Dalam keadaan yang cemas itu, Umai juga turut melaungkan azan dan takbir dengan tujuan memohon petunjuk dari Allah S.W.T serta berharap ada sesiapa yang mendengar suaranya itu.

“Selepas itu, saya terdengar bunyi air terjun dan teringat satu tips jika sesat di dalam hutan untuk mengikut arah air sungai dengan harapan saya boleh sampai semula di kem tempat kita berkhemah,” ujarnya lagi.

Dalam perjalanan mencari bunyi air tersebut beg yang disandang oleh Umai terjatuh ke arah tebing sungai dan beliau juga turut terjatuh. Kesan daripada kemalangan itu, dia terasa lutut kirinya terasa sakit.  

“Lutut saya terhentak pada sesuatu yang keras, rasa sakit sangat dan saya menjerit sekuat hati,” kata Umai lagi.

Selepas mendapat tenaga semula, Umai meneruskan perjalanan. Ketika itu tiada sebarang makanan yang ada bersama beliau kecuali coklat choki-choki sekadar untuk mengalas perut.

Ketika dalam situasi itu juga, Umai tidak berhenti untuk berzikir dan berdoa kepada Allah agar diberi petunjuk dalam kesusahan yang beliau sedang hadapi ketika itu.

Sedang beliau duduk dan berfikir, Umai teringat satu tips iaitu membuat unggun api menggunakan cermin mata yang dihalakan ke cahaya matahari. Namun, usaha beliau untuk sesiapa mengesan kedudukan beliau ketika itu gagal.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sat, 15 Jun 2019

Kerana Popular Belanda ‘Tertekan’ ?

Pelancong datang melancong boleh tertekan kenapa ya?

Trending Mon, 31 Dec 2018

Mayat Tiga Beradik Akibat Lemas Sudah Ditemui

Operasi SAR di air pagi ini bermula pada kira-kira pukul 7 pagi dan diperluaskan ke kawasan 10km melibatkan 12 anggota dari Pasukan Penyelamat Di Air (PPDA) Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM).

Trending Sun, 29 Jul 2018

Tarif Air Selangor Bakal Naik?

Menteri Besar Selangor, Amirudin Shari memaklumkan bahawa proses penstrukturan semula industri air di Selangor yang tertangguh sebelum ini akan dimuktamadkan pada awal atau pertengahan Ogos depan

Trending Tue, 24 Jul 2018

YouTubers Allegedly Robbed by Langkawi Hotel Staffs of RM1,400 Cash

The hotel claimed to not be responsible for anything but deleted their Facebook account.

Trending Fri, 13 Jul 2018

Murderous Babysitter Pleads Not Guilty to Charges

Is she saying she is innocent after being caught red-handed like that?!

Trending Wed, 15 Jul 2020

KKM Sahkan Antibodi Pesakit Kluster Sungai Lui Sembuh Adalah Rendah

Jaga kebersihan dan kekalkan memakai pelitup muka di tempat awam

Trending Thu, 16 Jul 2020

BSH Fasa Ke-3: Semak Cara Status Pembayaran

Jom semak cara pembayaran status BSH fasa ketiga!

Trending Sat, 25 Aug 2018

Lelaki Terkejut Pinjam RM 2700 Tapi Dipaksa Bayar Bunga RM 6000

Seorang lagi mangsa yang merupakan tukang masak berusia 22 tahun mengakui membuat pinjaman sebanyak RM3,000 daripada Ah Long pada 8 Ogos, telah membuat laporan polis selepas rumahnya disimbah cat disyaki dilakukan Ah Long terbabit pada Khamis lepas.

Trending Fri, 27 Dec 2019
Trending Tue, 21 Jan 2020

‘Umpama Tanah Hiroshima Yang Dibom’-Tragedi Hitam 1991 Sungai Buloh Buat Netizen Sayu

Siapa sangka tragedi hitam ini pernah berlaku di Sungai Buloh..

| Live TV