Trending By: SGMS Enal December 24, 2018 @ 12:53pm

Gelombang Tsunami, Angka Korban Cecah 222 Orang

Angka terkorban meningkat seramai 222 orang manakala 843 cedera dan 20 lagi masih hilang akibat ombak tsunami yang membadai pulau Sumatera pada Sabtu malam lalu.

Memetik laporan media tempatan, beratus-ratus rumah telah musnah akibat kejadian tersebut.  Fenomena tsunami itu dikatakan berpunca daripada letusan gunung berapi Anak Karakatau yang merupakan 1 daripada 127 gunung berapi paling aktif di sepanjang gugusan pulau-pulau.

Video letusan gunung berapi itu sempat dirakaman penduduk memperlihatkan lelehan lava mengalir keluar daripada gunung itu dan dipercayai sehingga menyebabkan tanah runtuh di bawah laut.

Bencana malam kelmarin menyerang perjalanan keluarga saya ke pantai Barat-Jawa (Anyer) -bila kami terkena ombak tsunami.

Saya sendiri berada di pantai yang memotret gunung berapi terkenal – Anak-krakatau, ketika saya tiba-tiba melihat gelombang besar datang. Saya terpaksa berlari, ketika gelombang melewati pantai dan mendarat 15-20m ke pedalaman. Gelombang seterusnya memasuki kawasan hotel di mana saya tinggal.

Pihak berkuasa di sini mengatakan bahawa ini sebenarnya mungkin merupakan tsunami yang disebabkan oleh aktiviti letusan gunung berapi yang saya ambil gambarnya sebelum itu.”

 
 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 3 Aug 2020
Trending Thu, 12 Apr 2018

Anda Perlu Bayar Cukai ‘Sayonara’ Kalau Nak Keluar Dari Jepun. Bila Kena Bayar?

Baru-baru ini kerajaan Jepun telah mengumumkan tentang cukai baharu yang perlu dibayar jika anda ingin ke negara tersebut pada tahun hadapan.

Trending Mon, 12 Mar 2018

Gaya Hijab Seakan Nampak Rambut Joyrevfa Curi Perhatian

Bekas isteri kepada penyanyi Hafiz Hamidun, Joy Revfa menjadi perhatian netizen apabila penampilannya yang dikatakan agak pelik ketika menghadiri majlis Mood Republik Award & Gala Night 2018. Joy telah memuat naik beberapa keping gambar ketika majlis tersebut dengan penggayaan tudung yang dikatakan tidak sesuai dengan penampilannya. Ramai netizen mempersoalkan aksesori skarfnya dan merasakan bahawa ia boleh menimbulkan fitnah kerana ia seakan-akan balutan rambut yang real.

Featured Wed, 7 Apr 2021

Dari Geng Sidai Ke Kene Sidai, Ryan Deedat Dedah Inspirasi Single Terbaru

Penyanyi, Ryan Deedat kini tampil dengan single terbaru yang berjudul Kena Sidai berkolaborasi bersama komposer muda, Heil Nuan dan rapper, Killa Drilz. Menurut Ryan Deedat, perkataan KENE SIDAI amat sinonim dengan pengikut Instagram miliknya memandangkan […]

Trending Thu, 2 Apr 2020

Vivy Yusof Tampil Berikan Penjelasan, Bakal Ambil Tindakan Undang-Undang Kepada Netizen ‘Kaki’ Fitnah

So, berhati-hati sebelum ‘sembur’ orang dengan kontroversi okay

Trending Mon, 12 Mar 2018
Trending Thu, 3 May 2018

7 Simple Ways Malaysians Can Show Love to Animals Including Strays!

There is a way to ensure cats and dogs no longer become strays.

Trending Thu, 15 Feb 2018

12 ‘PANTANG’ EVERYONE MUST KNOW BEFORE THIS CHINESE NEW YEAR

Just like any other Asian cultures and celebrations, Chinese New Year has got quite a few do’s and don’ts too. Here are a few don’ts for your information just so you don’t accidentally do something silly.

| Live TV