Trending By: Salma Syahbuddin December 2, 2020 @ 11:10am

Golongan B40 TIDAK Perlu Dokumen Tangguh Bayaran Pinjaman Bank, M40 Perlu Isytihar kendiri

Dalam Pakej Rangsangan Ekonomi 2020, kerajaan telah mengumumkan semua bantuan yang dihulurkan kepada rakyat adalah untuk meringankan beban mereka termasuklah menawarkan penangguhan ansuran bank.

Setakat ini, beberapa buah bank secara rasminya mengumumkan penawaran moratorium kepada semua pelanggan mereka tidak kira secara individual atau syarikat kecil dan sederhana.

Kelulusan 24 jam dan secara automatik

Menurut Menteri Kewangan, Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz, permohonan moratorium bagi golongan B40 dan PKS Mikro akan mendapat kelulusan bank dalam masa 24 jam iaitu secara automatik.

Namun, bagi golongan M40 pula mereka tidak memerlukan sebarang dokumen tetapi perlu self-declaration yang akan mengambil masa selama satu hingga 5 hari dari tarikh permohonan.

Peminjam juga diberi pilihan

Tambahnya lagi, selain menambah baik Bantuan Bayaran Bersasar kepada golongan B40 yang juga merupakan penerima Bantuan Sara Hidup (BSH) dan bakal penerima Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) dan kepada perusahaan mikro dengan jumlah pinjaman yang diluluskan sehingga 150 ribu ringgit, peminjam juga akan diberikan pilihan.

  1. Menangguhkan ansuran bulanan selama 3 bulan
  2.  Pengurangan ansuran bulanan sebanyak 50 peratus selama 6 bulan

Manakala peminjam yang layak perlu menghubungi bank untuk proses dokumentasi.

Bagi golongan M40, proses bayaran balik pinjaman akan dipermudahkan. Peminjam hanya perlu membuat pengisythiharan kendiri atau self-declaration pengurangan pendapatan untuk, mendapatkan bantuan bayaran balik. Dan bayaran ini akan bermula Disember ini.

Selain itu, ini 8 perkara yang perlu anda tahu mengenai Bantuan Bayaran Balik Pinjaman Secara Bersasar ;

Sumber : BH, Bank Negara Malaysia

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 16 Apr 2020
Trending Sat, 13 Apr 2019

Bas Pekerja Berlumba 12 Nyawa Melayang

12 mayat mangsa kemalangan itu sudah dituntut oleh keluarga, majikan dan kedutaan masing-masing dan dihantar pulang ke negara asal.

Featured Fri, 19 Mar 2021

Korea Utara Putuskan Hubungan Diplomatik Dengan Malaysia

Korea Utara hari ini telah memutuskan hubungan diplomatik dengan Malaysia selepas seorang rakyatnya yang menetap di sini, bakal diekstradisi ke Amerika Syarikat untuk menghadapi tuduhan pengubahan wang haram. Kementerian Luarnya dalam satu kenyataan rasmi yang […]

Trending Thu, 10 May 2018

极似黑武士披风! IKEA「暗黑雨衣」来了

IKEA身为家具龙头,近期疯狂与众多潮流品牌推出联名商品,如Off-White、STAMPD等,除了家具IKEA也推出联名服饰,全新的尝试令人耳目一新。

Trending Mon, 21 May 2018

Bulan Madu? Nanti Dulu…

Meghan, aktres televisyen Amerika Syarikat (AS) yang berdarah campuran juga mencatat sejarah tersendiri apabila berjalan di lorong gereja sendirian sebelum disambut Charles untuk diserahkan kepada Harry selain memberi ucapan dalam majlis resepsi pada sebelah malam.

Trending Fri, 28 Sep 2018

WOW… Kasut Termahal Di Dunia Dijual Di Dubai?

Syarikat yang berpangkalan di Dubai ini percaya dengan kepadatan penduduk terdiri dari golongan hartawan di bandar ini percaya kasut ini berpotensi mendapatkan pembeli.

Trending Thu, 28 Mar 2019

Mangsa Gas Toksik Sungai Kim Kim Dibenarkan Keluar Hospital

Kesemua mangsa kes pembuangan sisa toksik yang dimasukkan ke hospital kerana menghidu gas toksik di Sungai Kim Kim pada bulan lalu dibenarkan keluar dari hospital.

Trending Tue, 12 Feb 2019
Trending Mon, 13 Aug 2018

Lelaki Berhabis RM 45 Ribu Untuk Wajah Mirip Hael Husaini?

Cuba anda tengok, sama kan? Namun ada yang menulis di Twitter, Hael Husaini lebih kacak & original. Pendapat anda pula bagaimana?

| Live TV