Trending By: SGMS Enal May 25, 2019 @ 1:39pm

Golongan Cacat Pendengaran Dapat Mengalami Takbir Dengan Applikasi Dari Maxis

Maxis Bhd telah mencipta aplikasi mudah alih bersempena dengan Hari Raya tahun ini, membolehkan golongan cacat pendengaran untuk mengalami ‘’takbir” menerusi visual dan getaran buat pertama kalinya.

“Takbir merupakan bahagian penting dalam menyambut Raya bagi umat Islam di seluruh dunia, Malangnya, golongan pekak akan berasa terpinggir apabila menyertai takbir raya,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Untuk mencipta aplikasi itu, Maxis bekerjasama dengan Persekutuan Orang Pekak Malaysia untuk lebih memahami cabaran dialami golongan pekak, serta merundingi imam Masjid Ara Damansara, Ustaz Mohammad Khairul Mohd Lias.

Aplikasi Deria Takbir itu, yang menggunakan ciri akses prasedia ada dalam iPhone seperti enjin haptik, menukar gelombang bunyi masa nyata kepada pola visual simatik dan maklum balas haptik, membolehkan pengguna merasai ritma dan melodi takbir, kata Maxis.- BERNAMA

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 15 Jan 2021
Trending Thu, 23 Aug 2018

Grisly End to Superbiker After Being Dragged by Car for 2km on Highway

The freak accident is definitely not a nice way to go.

Trending Sun, 22 Nov 2020

SFMM35 Ditunda, Alif Satar Positif COVID-19

Semoga semuanya baik-baik sahaja. Amin.

Trending Tue, 11 Dec 2018

Lelaki Disahkan Meninggal, Tetapi ‘Bangun’ Semula

Keluarga Terkejut, Lelaki Disahkan Meninggal, Tetapi ‘Bangun’ Semula Saat Mahu Dikebumikan

Trending Wed, 4 Jul 2018

Larangan Perbincangan Kes Najib Di Media

Dalam pada itu, Mahkamah Tinggi membenarkan perintah larangan sementara bagi menghalang media daripada melaporkan berhubung merit kes pecah amanah dan menyalahgunakan kedudukan yang dihadapi bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

| Live TV