Trending By: SGMS Enal May 11, 2018 @ 3:28pm

Gunung Berapi Paling Aktif di Indonesia Meletus

Gunung berapi telah meletus di sempadan antara Jawa Tengah dan Yogjakarta, Indonesia menyebabkan kekacauan dan penangguhan beberapa penerbangan ke kawasan tersebut.

 

 

Gunung berapi itu mula meletus pada Jumaat dengan kepulan asap tebal yang mencapai ketinggian sehingga 5,500 meter diatas puncak yang memuntahkan bahan berpasir seperti abu dan blok lava.

Zon bahaya telah dikeluarkan pada radius 3km dari puncak gunung.  Penduduk yang tinggal di radius lima kilometer sekitar kawasan gunung turut dipindahkan ke kawasan penempatan sementara yang lebih selamat.

Setakat ini tiada laporan mengenai mangsa yang terkorban dan tercedera dalam insiden tersebut.  Letusan sebelum ini pernah menyebabkan kematian termasuk letupan besar pada tahun 1994 yang membunuh 27 orang. 

Sumber: Daily Mail

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 25 Feb 2019
Trending Wed, 2 May 2018

加州惊见「火彩虹」专家:这是美丽的幻觉!

近日美国一名跑者在加州萨利纳斯山谷(Salinas Valley)东部顶尖国家公园(Pinnacles National Park)拍下了超罕见、俗称「火彩虹」(Fire Rainbow)的「日承」现象。

Trending Tue, 1 Sep 2020

Bakal Bergelar Ibu, Zahirah MacWilson Umum Hamil 6 Bulan

Tak sabar nak tengok baby, mesti comel ????

Trending Tue, 3 Nov 2020

Safawi Rasid Mohon Peminat Bola Sepak Negara Jaga Adab

Kita doakan yang terbaik buat Pawi okay!

Trending Tue, 16 Jun 2020
Trending Thu, 11 Oct 2018

Ditipu Teman Lelaki, Lihat Tindakan Gadis ‘Kental’ Ini!

Tak semua benda yang kita rancang tu akan jadi kenyataan. Betul, hati manusia ni berubah-ubah. And betul, tak semua lelaki ni trash. Tapi lelaki yang aku dapat ni trash. Thanks bruh…

Trending Wed, 30 Oct 2019

Syarikat Keluar Produk Kosmetik Mengandungi Bahan Terlarang Dikenakan Kompaun

Langkah menyenaraihitam jenama produk akan diteruskan

Trending Sat, 23 Dec 2017

Ibu Bapa Terima Berita Kematian Ketika Tawaf

Tiga Beradik Maut: Ibu Bapa Terima Berita Kematian Ketika Tawaf

Trending Mon, 27 Jan 2020

Kobe Bryant Dan Anak Maut Dalam Nahas Helikopter

Dunia kehilangan seorang lagenda!

Trending Mon, 22 Jun 2020

Semua Klinik Dan Pusat Perubatan Islam Boleh Dibuka Sehingga…

Berita lanjut boleh klik artikel di atas.

| Live TV