Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Trending By: Bibi Ramli November 23, 2018 @ 11:00am

Guru-Guru Di Malaysia Adalah Antara Guru Yang Paling Berdedikasi Di Dunia!

Jangan mempersiakan pengorbanan yang guru-guru anda telah lakukan, okay?

Nak tahu kenapa? Para guru di Malaysia adalah antara guru-guru yang paling berdedikasi di dunia dalam memastikan pelajar-pelajar mereka mencapai kecemerlangan dalam bidang akademik.

Ini bukan statement tipu-tipu! Ini adalah maklumat yang telah didapati dalam sebuah kajian yang dijalankan oleh Cambridge Assessment International Education (Cambridge International).

Ia juga mendapati bahawa 70% daripada guru-guru di Malaysia merasakan yang mengajar merupakan kerjaya yang memberi ganjaran. Wah!

Bancian Global Education Census adalah kajian antarabangsa menyeluruh pertama yang menunjukkan keadaan seharian di sekolah-sekolah di serata dunia pada masa kini untuk golongan pelajar berumur 12 ke 19 tahun dan guru-guru mereka.

Sejumlah 477 orang pelajar dan 634 guru telah mengambil bahagian dalam bancian ini di Malaysia.

Foto: The Malaysian Times

Malaysia juga merekodkan jumlah peratus tertinggi bagi guru yang melaburkan masa lebih untuk memastikan pelajar mereka faham tentang kepentingan dalam lulus peperiksaan dengan cemerlang.

Bancian ini menunjukkan guru Malaysia sangat fokus dalam membantu pelajar mereka mendapatkan gred yang bagus.

Supaya para pelajar ini berjaya mencapai cita-cita mereka, 75% daripada guru-guru yang menyertai bancian ini berkata mereka telah mengadakan kelas tambahan. Jumlah ini adalah tertinggi antara semua negara yang dibanci.

Apabila ditanya bagaimana mereka mengukur prestasi mereka sebagai guru, 84% daripada guru Malaysia berkata mereka menilai keputusan peperiksaan pelajar-pelajar mereka sebagai bukti.

40% guru pula berkata mereka mengukur prestasi mereka dengan jumlah pelajar yang berjaya mencapai impian mereka dengan melanjutkan pelajaran.

Foto: NSTP/Essa Abu Yamin

Sekolah di Malaysia pula mendapat tempat tertinggi kerana menawarkan nasihat kerjaya kepada pelajar, dan secara tak langsung menggalakkan mereka untuk mencapai aspirasi kejayaan mereka.

70% daripada guru Malaysia yang dibanci berkata, sekolah mereka menawarkan perkhidmatan kerjaya dan kaunseling kepada pelajar – lebih tinggi daripada semua negara yang dibanci.

Bancian ini menfokus kepada 10 negara – Argentina, China, India, Indonesia, Malaysia, Pakistan, Arab Saudi, Sepanyol dan Amerika Syarikat.

Ia telah bertanyakan pendapat daripada hampir 20,000 guru dan pelajar tentang topik-topik seperti latihan dalam kelas yang terbaik, kepentingan kelas tambahan, aktiviti kurikulum, penggunaan teknologi dalam pembelajaran dan motivasi bagi guru dan pelajar.

Foto: NSTP/Rasul Azli Samad

Pengarah rantau Asia Tenggara & Pasifik bagi Cambridge Assessment International Education, Dr Ben Schmidt berkata, “Untuk membantu hampir 1 juta pelajar di seluruh dunia yang menyertai program Cambridge bersiap sedia untuk masa depan mereka, kami ingin memahami bagaimana rupa pendidikan di seluruh dunia pada hari ini.

“Kami ingin memahami bukan saja apa yang pelajar belajar tapi bagaimana dan dalam konteks apa.

“Kami berharap menerusi bancian ini, pendidik di Malaysia akan terus berdedikasi dan bersemangat bukan saja dalam mengajar tapi menyampaikan pengetahuan dan skil penting supaya pelajar berjaya dalam akademik dan dalam menjadi orang-orang yang sedia menghadapi dunia.”

Cayalah, cikgu-cikgu semua!

Sumber: New Straits Times

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 5 Jun 2020

Tambahan RM50 Juta Untuk Skim PEKA B40

Berita baik buat golongan B40

Trending Tue, 1 Dec 2020
Trending Tue, 4 May 2021
Trending Sun, 22 Sep 2019

Pesawat Tiba-Tiba Menjunam Dari Ketinggian 30,000 Kaki

Tak dapat bayangkan betapa cemasnya jika berada didalam situasi sebegini

Trending Tue, 13 Apr 2021

“Kiosk Jualan Kena Pecah Masuk, Operasi Jualan Terganggu” – Ujian Tak Halang Putra Amaris Teruskan Program Infaq Ramadan

Biarpun ditimpa ujian, pelakon Putra Amaris atau nama sebenarnya, Amran Ismail, 36, tetap melaksanakan program Infaq Ramadan bermula 10 April sehingga 20 April ini. Menurut Amaris, dia menganggap setiap halangan yang datang merupakan satu bentuk […]

Trending Tue, 28 Jul 2020
Trending Tue, 18 Dec 2018

Al-Fatihah…Jenazah Adib Akan Dikebumi Penuh Istiadat Bomba

Al-Fatihah…Semoga roh beliau dicucuri rahmat dan dimasukkan ke Jannah, Insya Allah.

Trending Thu, 19 Jul 2018

Bila ‘Wanita Jadian’ Masuk Tandas Wanita Tulen, Ini Jadinya…

Perkongsian daripada Susylawati Faizol mendapat hampir 5,000 shares netizen yang kebanyakkan mereka tidak puas hati akan tindakan tersebut.

| Live TV