Trending By: Ad Ops November 23, 2018 @ 11:00am

Guru-Guru Di Malaysia Adalah Antara Guru Yang Paling Berdedikasi Di Dunia!

Jangan mempersiakan pengorbanan yang guru-guru anda telah lakukan, okay?

Nak tahu kenapa? Para guru di Malaysia adalah antara guru-guru yang paling berdedikasi di dunia dalam memastikan pelajar-pelajar mereka mencapai kecemerlangan dalam bidang akademik.

Ini bukan statement tipu-tipu! Ini adalah maklumat yang telah didapati dalam sebuah kajian yang dijalankan oleh Cambridge Assessment International Education (Cambridge International).

Ia juga mendapati bahawa 70% daripada guru-guru di Malaysia merasakan yang mengajar merupakan kerjaya yang memberi ganjaran. Wah!

Bancian Global Education Census adalah kajian antarabangsa menyeluruh pertama yang menunjukkan keadaan seharian di sekolah-sekolah di serata dunia pada masa kini untuk golongan pelajar berumur 12 ke 19 tahun dan guru-guru mereka.

Sejumlah 477 orang pelajar dan 634 guru telah mengambil bahagian dalam bancian ini di Malaysia.

Foto: The Malaysian Times

Malaysia juga merekodkan jumlah peratus tertinggi bagi guru yang melaburkan masa lebih untuk memastikan pelajar mereka faham tentang kepentingan dalam lulus peperiksaan dengan cemerlang.

Bancian ini menunjukkan guru Malaysia sangat fokus dalam membantu pelajar mereka mendapatkan gred yang bagus.

Supaya para pelajar ini berjaya mencapai cita-cita mereka, 75% daripada guru-guru yang menyertai bancian ini berkata mereka telah mengadakan kelas tambahan. Jumlah ini adalah tertinggi antara semua negara yang dibanci.

Apabila ditanya bagaimana mereka mengukur prestasi mereka sebagai guru, 84% daripada guru Malaysia berkata mereka menilai keputusan peperiksaan pelajar-pelajar mereka sebagai bukti.

40% guru pula berkata mereka mengukur prestasi mereka dengan jumlah pelajar yang berjaya mencapai impian mereka dengan melanjutkan pelajaran.

Foto: NSTP/Essa Abu Yamin

Sekolah di Malaysia pula mendapat tempat tertinggi kerana menawarkan nasihat kerjaya kepada pelajar, dan secara tak langsung menggalakkan mereka untuk mencapai aspirasi kejayaan mereka.

70% daripada guru Malaysia yang dibanci berkata, sekolah mereka menawarkan perkhidmatan kerjaya dan kaunseling kepada pelajar – lebih tinggi daripada semua negara yang dibanci.

Bancian ini menfokus kepada 10 negara – Argentina, China, India, Indonesia, Malaysia, Pakistan, Arab Saudi, Sepanyol dan Amerika Syarikat.

Ia telah bertanyakan pendapat daripada hampir 20,000 guru dan pelajar tentang topik-topik seperti latihan dalam kelas yang terbaik, kepentingan kelas tambahan, aktiviti kurikulum, penggunaan teknologi dalam pembelajaran dan motivasi bagi guru dan pelajar.

Foto: NSTP/Rasul Azli Samad

Pengarah rantau Asia Tenggara & Pasifik bagi Cambridge Assessment International Education, Dr Ben Schmidt berkata, “Untuk membantu hampir 1 juta pelajar di seluruh dunia yang menyertai program Cambridge bersiap sedia untuk masa depan mereka, kami ingin memahami bagaimana rupa pendidikan di seluruh dunia pada hari ini.

“Kami ingin memahami bukan saja apa yang pelajar belajar tapi bagaimana dan dalam konteks apa.

“Kami berharap menerusi bancian ini, pendidik di Malaysia akan terus berdedikasi dan bersemangat bukan saja dalam mengajar tapi menyampaikan pengetahuan dan skil penting supaya pelajar berjaya dalam akademik dan dalam menjadi orang-orang yang sedia menghadapi dunia.”

Cayalah, cikgu-cikgu semua!

Sumber: New Straits Times

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 12 Apr 2021

Muncul Dengan Single Petanda, Aliff Idham Mahu Ikut Jejak Langkah Judika

Penyanyi, Aliff Idham, tampil dengan single pertama berjudul PETANDA yang dicipta sepenuhnya oleh Aliff sebagai komposer dan penulis lirik. Walaupun masih muda dan aktif dalam bidang lakonan, ternyata tidak menghalang penyanyi remaja yang kini bernaung […]

Trending Wed, 24 Jan 2018

阿伯鼻插氧气管硬要抽烟「一秒变包公」

来自中国武汉市58岁的陈大伯是一名烟不离手的“老烟枪”,1月初突然感到呼吸困难,被送到武汉市肺科医院进行住院治疗。日前这位大伯还是改不掉这个习惯,趁病房无人偷吸烟,结果引燃氧气管,烧伤了面部。

Trending Sat, 16 Oct 2021

Idea Bisnes ‘Kitchen Monster’ Diangkat Menjadi Juara Usahawan Buletin FM Pusingan Kedua

Usahawan Buletin FM yang baru sahaja berakhir semalam telah menemui Juara untuk pusingan kedua. Pusingan kedua Usahawan Buletin FM menyaksikan Zalina Noor Mohd Ali, 47, dari Shah Alam dengan idea perniagaan Kitchen Monster (ready to […]

Trending Wed, 27 Jan 2021

Permohonan Baru BPR Dibuka Sehingga 15 Februari

Teguhkan rakyat menang bersama!

Hiburan Thu, 6 Jan 2022

Khai Bahar Tak Bimbang Jika Netizen Beri Gelaran Pelakon Kayu

Penyanyi yang kini bergelar pelakon, Khai Bahar mengakui tidak risau jika orang ramai menggelarnya sebagai pelakon ‘kayu’. Pada awal kemunculannya dalam bidang lakonan, dia sudah menerima pelbagai kritikan netizen. Bagaimanapun, Khai mengambil segala maklum balas […]

Trending Wed, 9 Oct 2019

Menteri Pengangkutan Umum Penguatkuasaan e-Hailing

Ini Peraturan Yang anda Perlu Tahu

Featured Fri, 24 Apr 2020
Featured Fri, 1 Oct 2021
Trending Thu, 25 Oct 2018

The Taller You Are, the More Likely You’ll Have Cancer!

Being short is pretty good after all…

Trending Thu, 29 Nov 2018

Mana Pergi Sifat Kemanusiaan Bila Orang Utan Ini Dijadikan ‘Pelacur’

Kesiannya, sanggup pelaku haiwan ini menggunakan orang utan sebagai sumber pendapatan beliau?

| Live TV