Trending By: Padin October 1, 2021 @ 7:17pm

Halaqah Musim Baharu Kini Lebih Padat & Menarik

Lihat, dengar dan hayati. Itulah kekuatan program Halaqah yang sering mendapat maklum balas positif daripada penonton setiap kali bersiaran!

Kini, program bual bicara terbaik Anugerah Skrin 2016 dan 2018 kembali dengan kupasan topik yang lebih menarik di samping para ilmuwan jemputan pada setiap hari Ahad, pukul 10.30 malam bermula 3 Oktober ini.

Kupasan topik kali ini lebih menarik menyentuh isu-isu semasa yang kini melanda kehidupan kita di Malaysia dan juga turut melibatkan seluruh dunia. Dunia diuji pada tahun 2019 dengan pandemik COVID-19 yang bermula di Wuhan.

Sejak tercetusnya pandemik ini, ratusan nyawa telah terkorban sehingga kini jumlahnya telah mencecah jutaan dan tidak tidak terkecuali kepada 1.6 billion umat Islam serata dunia. Bukan setakat kehilangan orang tersayang, malahan turut melumpuhkan ekonomi global.

Bertemakan “Perang Melawan Pandemik, Belajar Dari Palestin”, Halaqah akan dikemudi oleh Haji Ahmad Noor Sulaiman sebagai Siarawan, Dato’ Dr. Danial Zainal Abidin sebagai Bintang Ilmuwan, Ustaz Mohamad Zarifi Daud sebagai Pakar Analisis dan Ustaz Ahmad Tirmizi Ali sebagai Indikator program.

Menarik untuk tahun ini, Halaqah turut mengundang penggiat seni tanah air di samping para ilmuwan negara yang terdiri daripada pakar-pakar pelbagai bidang dan juga penggiat seni. Antara tetamu istimewa yang menghiasi Halaqah kali ini ialah Profesor Dr. Fariza Md. Sham, Dr. Zaharuddin Abd Rahman, Profesor Ir. Ts. Dr. Abd Rahim Abu Talib, Ustazah Noradilah Mohd Sapie, Ustaz Mohd Erfino Johari, Fedtri Yahya, Lah Ahmad, Datuk Rosyam Nor & Saharul Ridzwan.

Musim baharu Halaqah kali ini membawa 13 episod dengan topik-topik terbaik berkait dengan impak daripada dua peristiwa ini untuk dipelajari dan difahami oleh penonton. Menerusi episod pertama, Halaqah akan membawa topik “Vaksin Untuk Hidup” yang akan dikupaskan oleh pakar ilmuwan Dato’ Dr Danial Zainal Abidin bersama panel analisis Ustaz Mohamad Zarifi Mohamad Daud dan juga indikator Ustaz Ahmad Tirmizi Ali.

Ia mengupas tentang mereka yang masih lagi mempercayai teori konspirasi yang hanya berdasarkan kepada media sosial yang tidak sahih dan bukan daripada mereka yang pakar. Episod kedua lebih unik dengan topik “Rumah Kosong” bersama jemputan istimewa Lah Ahmad. Topik ini menceritakan tentang kesan besar terhadap rumah ibadat yang menjadi kosong akibat Covid-19 dan membuatkan kerajaan terpaksa melaksanakan perintah kawalan pergerakan (PKP, PKPB, PKPD dan PKPP).

Teruskan bersama Halaqah untuk mendengar topik-topik istimewa pada setiap Ahad, pukul 10.30 malam bermula 3 Oktober 2021 yang diterajui oleh Haji Ahmad Noor Sulaiman selaku penerbit dan dibantu oleh penolong penerbit Amani Ahmad @ Ayub & Nor Nazdirah Mohd Nasir. Untuk maklumat lanjut dan perkembangan terkini tentang program TV3, layari www.xtra.com.my dan ikuti laman media sosial rasmi Facebook, Instagram & Twitter di @TV3Malaysia.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 2 Jun 2020

Covid-19 Dijangka Berakhir 14 Julai Ini- KKM

Semoga ini merupakan khabar gembira buat semua!

Featured Tue, 7 Sep 2021

Hampir 69 Peratus Populasi Dewasa Lengkap Vaksinasi Setakat Semalam

Sebanyak 68.8 peratus atau 16,107,712 individu daripada populasi dewasa di negara ini telah melengkapkan suntikan vaksin COVID-19 setakat semalam, menurut Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID-19 (JKJAV). JKJAV menerusi perkongsian infografik di laman Twitter […]

Trending Wed, 6 Jan 2021

Tidak Lulus i-Sinar? Ini Cara Permohonan Baru Untuk Kategori 2 Bermula 11 Januari

Tak lulus kategori 1? Jangan risau kategori 2 masih ada!

Trending Wed, 17 Jun 2020

Cukup Sayu, Cucu Bagi Bantuan CPR Demi Selamatkan Nenek Dijangkiti Covid-19

Semoga yang baik-baik sahaja buat keluarga pemuda ini.

Trending Fri, 9 Apr 2021
Trending Tue, 5 Nov 2019

5 November Hari Kesedaran Tsunami Sedunia

Memperingati Mangsa-Mangsa Bencana

Trending Thu, 21 Jun 2018

Restaurant Goes Bankrupt After Running All-You-Can-Eat Promo

The customers really tried to eat all they could.

Trending Fri, 5 Mar 2021

Dapat Idea Cipta Lagu Baru Dalam Lokap, Da’i Syed Tak Takut Kena Boikot

Pendakwah muda, Da’i Syed atau nama sebenarnya, Syed Shah Iqmal Syed Mohammad Shaiful, 26, kini tampil dengan single terbaru berjudul Ya Habib. Jelas Syed, dia mendapat idea ketika menjalani tahanan reman di lokap di Pusat […]

| Live TV