Trending By: Attiqah Mohd July 12, 2019 @ 5:52pm

Happy Birthday Tun Siti, Fakta Menarik Tentang Tun Siti Hasmah Yang Korang Mungkin Tak Tahu

Tanggal 12 Julai merupakan hari ulang tahun wanita kebanggaan Malaysia, Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali. Selain daripada menjadi First Lady Malaysia Tun Siti Hasmah merupakan ikon srikandi wanita negara. Kebijaksanaan dan keperibadian beliau menjadikan beliau dikagumi orang ramai.

Sempena hari jadi Tun Siti yang ke-93 tahun jom kita tengok 5 fakta menarik mengenai Tun Dr Siti Hasmah yang mungkin korang tak pernah tahu!

1. Satu-Satunya Pelajar Berbangsa Melayu Sewaktu Di Kolej

Sewatu beliau melanjutkan pelajaran di King Edward Kolej, Singapura, Tun Dr Siti Hasmah merupakan satu-satunya pelajar wanita berbangsa Melayu yang mengikuti kursus perubatan. Beliau mendapat tajaan biasiswa sewaktu belajar. Bukan itu je, kalau korang nak tahu Tun Siti turut menjadi pelajar Melayu kedua mendapat gelaran doktor. Fuyooo, bangganya dengan pencapaian Tun ni!

2. Bercinta  Dengan Tun M Bermula Dari Zaman Kolej

Kalau korang nak tahu pasangan sweetheart Malaysia, Tun Dr Siti Hasmah dan Tun Dr Mahathir berkenalan dan mula bercinta dari zaman kolej lagi tau! Mereka bercinta selama 8 tahun sebelum akhirnya berkahwin, untuk pengetahuan korang bapak Tun Dr Siti Hasmah ni agak tegas jadi beliau mahukan anaknya menamatkan pelajaran sebelum mendirikan rumah tangga. 

3. Bercita-cita Menjadi Seorang Wartawan  

Dalam satu temubual, Dr Tun Siti Hasmah menyatakan cita-cita asal beliau adalah untuk menjadi seorang wartawan kerana mempunyai minat yang mendalam terhadap bidang penulisan. Sama seperti suaminya, Tun Dr Siti Hasmah juga minat menulis namun ketika beliau di kolej ibunya jatuh sakit teruk menyebabkan Tun Dr Siti Hasmah mengubah cita-citanya menjadi seorang doktor.

4. Merupakan Seorang Pencinta Muzik 

Tun Dr Siti Hasmah merupakan seorang pianist dan juga pemain violin yang berbakat. Walaupun sudah menjangkau usia senja namun minat Tun Dr Siti Hasmah dalam bidang muzik sememangnya tidak dapat dinafikan, beliau pernah membuat persembahan Violin di Dewan Filharmonik Petronas.

                               

5. Isteri Pertama Perdana Menteri Yang Dianugerahkan Gelaran Tun

Pada tahun 2003, Tun Dr Siti Hasmah telah dianugerahi dengan darjah kebesaran Seri Setia Mahkota Malaysia (SSM ), penganugerahan ini turut menjadikan beliau sebagai isteri perdana menteri Malaysia yang pertama memiliki gelaran Tun. Power la Tun Dr Siti!

Pencapaian Tun Dr Siti Hasmah memang wajar dijadikan inspirasi, kami di Xtra mengucapkan selamat ulang tahun buat Tun Dr Siti Hasmah, semoga panjang umur dan terus menjadi inspirasi buat wanita di luar sana! Tun memang menjadi simbol woman empowerment!

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 2 Jan 2018

男性专用《美少女战士》制服:配件齐全

Cosplay制服或许你觉得很常见,但日本最近推出了一款针对男性的《美少女战士》COS服,一圆每个人都想要变身的梦想!而且推出的COS服可说是一应俱全,从服装、手套、头带、项链、颈圈到头绳都有。

Trending Wed, 25 Jul 2018
Trending Wed, 17 Jun 2020

Orang Ramai Kini Boleh Menghadiri Temuduga Kerja Secara Bersemuka Bermula Hari Ini

Berita baik buat mereka yang ingin menghadiri temuduga kerja..

Trending Tue, 28 Apr 2020
Trending Sun, 12 May 2019

Remaja Gadaikan Nyawa Berdepan Penyerang Sekolah

Remaja Gadaikan Nyawa Berdepan Penyerang Sekolah Ketika Rakan-Rakan Selamatkan Diri

Trending Tue, 20 Nov 2018

OMG…Wanita Ini Nekad Masuk Landasan Kejar Pesawat

Difahamkan, Hana sepatutnya menaiki pesawat Citilink dari Denpasar menuju ke Jakarta.

Trending Fri, 3 Apr 2020
Trending Fri, 18 Sep 2020
Trending Fri, 22 May 2020

| Live TV