Trending By: Attiqah Mohd July 12, 2019 @ 5:52pm

Happy Birthday Tun Siti, Fakta Menarik Tentang Tun Siti Hasmah Yang Korang Mungkin Tak Tahu

Tanggal 12 Julai merupakan hari ulang tahun wanita kebanggaan Malaysia, Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali. Selain daripada menjadi First Lady Malaysia Tun Siti Hasmah merupakan ikon srikandi wanita negara. Kebijaksanaan dan keperibadian beliau menjadikan beliau dikagumi orang ramai.

Sempena hari jadi Tun Siti yang ke-93 tahun jom kita tengok 5 fakta menarik mengenai Tun Dr Siti Hasmah yang mungkin korang tak pernah tahu!

1. Satu-Satunya Pelajar Berbangsa Melayu Sewaktu Di Kolej

Sewatu beliau melanjutkan pelajaran di King Edward Kolej, Singapura, Tun Dr Siti Hasmah merupakan satu-satunya pelajar wanita berbangsa Melayu yang mengikuti kursus perubatan. Beliau mendapat tajaan biasiswa sewaktu belajar. Bukan itu je, kalau korang nak tahu Tun Siti turut menjadi pelajar Melayu kedua mendapat gelaran doktor. Fuyooo, bangganya dengan pencapaian Tun ni!

2. Bercinta  Dengan Tun M Bermula Dari Zaman Kolej

Kalau korang nak tahu pasangan sweetheart Malaysia, Tun Dr Siti Hasmah dan Tun Dr Mahathir berkenalan dan mula bercinta dari zaman kolej lagi tau! Mereka bercinta selama 8 tahun sebelum akhirnya berkahwin, untuk pengetahuan korang bapak Tun Dr Siti Hasmah ni agak tegas jadi beliau mahukan anaknya menamatkan pelajaran sebelum mendirikan rumah tangga. 

3. Bercita-cita Menjadi Seorang Wartawan  

Dalam satu temubual, Dr Tun Siti Hasmah menyatakan cita-cita asal beliau adalah untuk menjadi seorang wartawan kerana mempunyai minat yang mendalam terhadap bidang penulisan. Sama seperti suaminya, Tun Dr Siti Hasmah juga minat menulis namun ketika beliau di kolej ibunya jatuh sakit teruk menyebabkan Tun Dr Siti Hasmah mengubah cita-citanya menjadi seorang doktor.

4. Merupakan Seorang Pencinta Muzik 

Tun Dr Siti Hasmah merupakan seorang pianist dan juga pemain violin yang berbakat. Walaupun sudah menjangkau usia senja namun minat Tun Dr Siti Hasmah dalam bidang muzik sememangnya tidak dapat dinafikan, beliau pernah membuat persembahan Violin di Dewan Filharmonik Petronas.

                               

5. Isteri Pertama Perdana Menteri Yang Dianugerahkan Gelaran Tun

Pada tahun 2003, Tun Dr Siti Hasmah telah dianugerahi dengan darjah kebesaran Seri Setia Mahkota Malaysia (SSM ), penganugerahan ini turut menjadikan beliau sebagai isteri perdana menteri Malaysia yang pertama memiliki gelaran Tun. Power la Tun Dr Siti!

Pencapaian Tun Dr Siti Hasmah memang wajar dijadikan inspirasi, kami di Xtra mengucapkan selamat ulang tahun buat Tun Dr Siti Hasmah, semoga panjang umur dan terus menjadi inspirasi buat wanita di luar sana! Tun memang menjadi simbol woman empowerment!

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 8 Jul 2019

Myokymia Boleh Ganggu Tumbesaran

Menggeletar sebelum dia disahkan positif mengalami penyakit Myokymia

Trending Thu, 29 Mar 2018

Tinggalkan Dunia Perguruan, Wanita Ini Tampil Dengan Teknik Solekan Yang Luar Biasa

Menjadi jurusolek itulah yang dicita-citakan sejak dulu. Tidak menunggu masa yang lama Mimi Choi, 32, cepat membina populariti malah sangat terkenal dengan keupayaannya membuat solekan ilusi.
Bercakap mengenai kerja lamanya, bidang perguruan membataskan dirinya untuk menyerlah bakat yang sebenar.

Trending Tue, 19 Mar 2019

牛奶可乐一夜爆红!网友吵翻了,你敢喝吗?

最近,推特上有人又发起了一项挑战——牛奶+可乐,你会喝吗?

Trending Wed, 1 Jan 2020

Jumpa 19 Bangkai Kucing & Sampah Bertimbun Sampai Ke Siling Rumah

Kesiannya pada kucing-kucing yang mati tu!

Trending Sun, 22 Dec 2019

Gadis Berat Naik Mendadak 200kg Meninggal Dunia

Salam takziah buat keluarga mangsa.

Trending Tue, 16 Oct 2018

Nike签下首位脑麻运动员!他泪崩「能限制你的只有你的思想」

运动品牌Nike近期宣布,签下品牌旗下第一位残障马拉松选手;当事人得知后一度跪地痛哭,他说道「谢谢大家相信,这个世界上没有身障人士做不到的事情。」

Trending Mon, 4 May 2020

[Terkini] Kita Belum ‘Raya’ PKPB Masih Ada

Marilah kita galas tanggungjawab ini bersama-sama!

| Live TV