Trending By: Attiqah Mohd December 23, 2020 @ 5:30pm

i-Sinar : Keputusan Pertama Diketahui 4 Januari Ini

Umum mengetahui, isu permohonan kamudahan kemudahan i-Sinar Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang dibuka pada Isnin lalu kini semakin mendapat perhatian ramai. 

Menurut Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, bagi mereka yang layak dan maklumat tersedia di dalam pangkalan data KWSP, sistem akan memberi kelulusan secara automatik dengan keputusan pertama akan diketahui pada 4 Januari 2021.

“Bersabarlah sementara KWSP memproses permohonan yang diterima. InsyaAllah, bayaran pertama akan dibuat pada 11 Januari 2021,” katanya dalam laporan Laksana ke-34, hari ini.

Tambah beliau, kerajaan berharap inisiatif bantuan ini dapat mengurangkan beban aliran tunai rakyat seperti perbelanjaan permulaan persekolahan dan isi rumah.

Selain skim khas KWSP, terdapat juga inisiatif penyaluran geran khas PRIHATIN (GKP 2.0) bagi rayuan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) yang lulus, di samping pelbagai program seperti subsidi upah, geran, pembiayaan, pinjaman mudah dan pelepasan cukai.


Sumber: BH

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 15 May 2019

Remaja 16 tahun ditemui maut setelah buat bancian mengenai bunuh diri di Instagram

Adakah keputusan bancian itu mempengaruhi tindakannya?

Trending Sun, 18 Oct 2020
Trending Mon, 15 Feb 2021

Armada BERSATU Puji Usaha Pemerkasaan TV Pendidikan

Bermula 17 Februari ini, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) akan memperkenalkan saluran khusus TV Pendidikan yang dikenali sebagai DidikTV KPM. Saluran ini bersiaran bermula jam 7.00 pagi hingga 12.00 tengah malam setiap hari dan kewujudan saluran […]

Trending Thu, 23 Apr 2020
Trending Wed, 11 Nov 2020
Featured Mon, 4 Jun 2018

Baju Melayu Zebra Dikritik, Amir Kadir Berterima Kasih Kepada Netizen Bikin Bajunya Laku

Biasalah, bila dikecam, mestilah dia mendapat perhatian ramai.

Trending Thu, 16 Jul 2020

| Live TV